『薪火post』BNO 續期資訊(103) 睇頂置––抵壘政策之有冇錯漏

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
可能佢父母冇"BDTC同BNO係唔同"呢個慨念
幫阿哥整咗本BDTC(有可能職員冇講個分別)以為唔洗再換
到細佬整護照嗰陣因為全世界都整BNO就冇揀錯

9月頭寄野去依家已經搞掂 咁快既
又係特快隊
9月2 到依加仲process緊
7/8月仍然process大有人在
28/7 話Application being processed 到宜家都無聲無影
有無人同我差唔多時間寄?
Same
8月being process好似變咗新黑洞
仆街 8月頭process到而家入黑洞
7月中都係黑洞中
副署人工作係保險人士,而現時持有嘅護照只係有特衰,bno已過期十幾年,簽嘅時候關係寫朋友,而關係只係寫左兩年,所以當時只係諗住博下睇下得唔得,結果成功左,而我個個搵左小學同學簽(做緊老師),都只係持有特衰,bno同樣過期十幾年,但當時蠢無睇doc, 關係寫左同學,但識左15年,卡左係度一路都未批,所以而家好擔心😭
多謝你資料,不過我有興趣知你副署人留低咗足跡去邊樹,咁先估計到係咪hmpo手上有佢特衰資料,從而確立佢合適做副署人。要知道指定國籍做副署,應該即係hmpo有本事可以查證嘅,當然如果佢哋根本做嘢求其,咁乜制度程序都無,表面有要求實際無所求,咁就真係睇PE 心情了。雖則我哋話hmpo做嘢俹簁,不過既然官方有要求,背後一定有原因,點解指定國家無特衰?日本韓國都唔得?佢哋官僚啫,套制度仲喺度並行之有效。之前有個巴打,聲稱話同朋友特衰互簽成功,亦係只去過其他亞洲如日本,咁究竟個係咪真係靠啲影印本,睇到啲出入境印就當認證?定還是各國情報系統發揮作用?又係唔會有答案。簡單嚟講,doc嘅副署人建議有效,不過排得越後嘅,彈嘅機會相對高好很多。PE 應該優先睇國籍,專業如果唔係太籠統如商人,都俾過嘅。

有時卡咗喺度,未必關副署人事,依家環境入黑洞係常態嚟!關係有問題就會彈,呢啲要問返PE 彈啲乜,先至知。當然有時係關抽查事,所以being processed 兩個幾月,就應該問吓hmpo有無邊方面卡住咗。
5月尾申請
中途8月要副簽自己衰on9寄左去general address
琴日終於話收到文件 幾個鐘就approve
今日收到咩食話已經寄出左
突然勁快手
無錯,所有要補文件嘅,代表你哋已經批咗九成,唔係都彈咗你哋啦,仲留手尾跟進落去咩!所以PE 一收到文件,即批!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞