『薪火post』BNO 續期資訊(103) 睇頂置––抵壘政策之有冇錯漏

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
想分享一下~申請BNO開始,借左朋友A/C上黎爬文,
搵左好多朋友/親戚/小學老師都無人可以幫手做副簽,結果最後搵左一個BNO過左期嘅朋友幫手簽再加寫信解釋,我同男朋友一齊申請,由6月開始到前幾日,男朋友個份終於approved, 今日DHL派件。我真係覺得佢好好彩,因為中段過程不斷睇到話英國收緊左副簽,我一路都好擔心,一心都諗緊再搵邊個去幫我地簽,直到前幾日終於搞掂真係放下心頭大石,而我個份仲係processing.....
不過真係要好多謝各位巴絲嘅分享,感激不盡!
你副署人過期幾耐?另外你男朋友出國去過咩國家?例如五眼,英聯邦?
揾到有加拿大passport朋友幫手簽, manager 應該都得?
照去先啦,記得俾護照資料頁!
副署人過左期都十年,因為一開始我見到有人話如果真係無辦法搵到有外國護照嘅副署人,最壞打算都要搵個曾經有BNO及現有特區護照嘅人,咁就決定搵左而家呢位朋友,但後來睇睇下先知咁樣係好大機會會reject重簽。
而男朋友係從來未去過外國,只係去過亞洲其他地方。
除左父母出世紙無要寫解釋之外,都交左父母結婚證書副本、特區護照副本,出世紙正本、住址證明正本、舊BNO。
其實如果本bno個張相係幼稚園相
到而家再整係咪都搞埋副簽好
佢standard講容貌改變極大最好搞埋副簽
亞洲有無去過英聯邦成員國?
你課咗金,自然會知道需唔需要。副署表係系統自動出嘅。
恭喜你,巴打好波

btw記得多謝你打機嗰位朋友!
當然
我都係
6日 approved 唔明HMPO 點處理
我本護照都係bb相仲要唔見左,
之後跟返啲資料,我交左
-出世紙彩印
-身分證彩印
-住址證明
-特區護照彩印每一頁
-印左報失個電郵出黎
-副署表同副署人個護照副本

咁就一take pass,一星期內已經approved左
副署最好一定要跟埋佢個副本比

希望大家都快啲有
都無去過

Sorry 想問下section9 係大約講咩?
英文唔係幾好 驚填錯
申請聲明書黎,簽名,無啦
英/愛有效護照係嗰使資料頁!PE 一撳就查證到,唔好令到副署呢件事複雜化!其他指定外國護照先要個人資料頁!
兩個月仲未update 過。。
係signature到簽個名就Ok?

Signature下面啲格仔唔洗填?
你D英文真係好屎
"if signing on bahalf of a child" 你都唔知點解
睇漏下面原來有日子,記得寫返個日子
即係新加坡,馬來西亞都無?你男友過期幾耐?另你副署人嗰度,有無提供更多資料俾hmpo查證佢身份?例如護照到期日?佢過期護照資料頁?因為已知如果副署人過期太耐,電腦無記錄查證,就唔可以副署!所以PE 有機會憑申請人個人足跡留低嘅記錄,去認證申請人!但如果證明到,過期英國護照仍可以有機會查證並副署成功,則未來將可以造福更多人!
Omg 真係一啲好基本嘅英文
我7月8 BEING PROCESSED
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞