『薪火post』BNO 續期資訊(103) 睇頂置––抵壘政策之有冇錯漏

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
Consultant Examiner (EO)

終於有消息不過都幾壞.
正常等緊+1
CI 變BNO唔係冇可能㗎,你申請過Naturalization Certificate之後就係BDTC,然後就可以申請BNO

當然啦,BDTC張紙咁耐歷史唔記得都唔出奇嘅
最好
睇DOC同問民政署
你係CI變BNO嗰位啊?
係咪應該hmpo普通抽查?因為我幫其他fd簽未試過問我拎
當時條友話佢個親戚死口話以前無做過任何英國護照,得本IC啫,我哋當然話佢肯定有本bno報lost咗吧!但位巴打再唔肯提供更多資訊!分析唔到係真有舊bno?誤認他人?定係認錯ci當護照!其實睇咗咗耐,有啲PE 嘅經驗值,真係咩都有可能!
佢誤認做咗其他人,不斷報失舊護照。
係,唔需要擔心太多,近期多咗揸查而又要求副署人俾護照資料頁。
無錯 ,我老豆老母就係 96 年 CI 歸化拎 BDTC > BNO , 我自己香港出世就係 CUKC > BNO .
差唔多時間being processed +1
繼續耐心等待中
HMPO話我副簽人唔合資格 但我已經揾咗咗 (符合國籍要求,持有效符合國籍嘅護照,但返嘅工唔屬佢列明嘅專業人士) 我亦揾唔到完全合乎指引的人 應該點做好?
你應該反問返PE 副署人邊方面唔合格,詳細問清楚而唔係佢一句template 就耍咗你,咁你先至唔會重複犯錯,同時亦報告上嚟俾大家參考同拆掂佢!有時衰在一啲小事上,如職業或關係,可能改過字眼再簽就得!呢啲係PE 判斷問題,與副署人資格未必有關!有時就係抽查但副署人無為意,miss咗個抽查。
SEND信比我嗰個係 Consultant Examiner (EO)
到底係唔係PE定大過PE?

唔使啦,佢都已經講得好清楚係職業問題
你講多啲你咩case先,而且近期有借調人手,係咪係高級都咩睇返你個case先。
梗係問!
查到原因,無事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞