『薪火post』BNO 續期資訊(103) 睇頂置––抵壘政策之有冇錯漏

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
你應該有證明父子關係的文件,當年你落黎香港一定要有先落到黎
簡單問一個問題:

你手上重有無你本過期BN(O)先?
有無舊證在手?基本上除非included child ,否則連自己出世紙都唔需要。
咁講你即係有官方文件證明你出生日期同父子關係啦,咁真係唯有搵人搞翻譯
你個 case 寫信可能彈回頭,寄你自己的戶籍文件+老豆出世紙穩陣
唔使搞咁多嘢,系統轉咗後通通係renewal ,基本文件已可以,根本連出世紙都唔需要!係included child嗰班先要交正本!佢如果係獨立有自己名嘅,只需要咁多啫:

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/900883/Hong_Kong_BNO_Cantonese.pdf
咁聽所記講就咁寄舊護照、身份證影印本同地址證明睇下點先囉
屌你老母

咪撚阻鳩住其他手上無證既人啦

拿住你本過期BN(O) 直接番去祖國
你有自己名嘅獨立bno,基本文件係咁多:
https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/900883/Hong_Kong_BNO_Cantonese.pdf

你唔需要顧慮太多,基本文件之外以前就算交唔到都係寫信解釋就得,尤其係大陸文件同bno國籍無關,交嚟都嘥氣!
We sent 2 letters to them, and we haven't received a reply. This means we haven't been able to verify their address and identity.
What you need to do:
The form includes your recent photo. Ask someone who meets the criteria to countersign it, then return it to us.

仆街⋯幫我副簽條友冇覆BNO個邊
我係咪要再搵朋友簽再寄過英國email得唔得架?
咁又唔係個個你咁樣準備即走,過到去祖國申請bno visa!呢個post係教人申領bno,唔係叫人學你唔好申請喎!分返莊閒好啲,我唔小你,其他人都小爆你啦!
問佢地
點解你朋友無覆?問題在於佢無覆,叫佢覆返同你回覆電郵話副署人覆咗睇吓有無得掹?唔得就真係要搵另一個,因為抽查不成功,證明唔到副署人存在!
寫信解釋
我whatsapp左佢
條友潛左水

想問抽查係咪會電郵比個fd?
我已經搵左另外fd幫我
冇BNO有BC
我想幫朋友問下,因為佢要補交副簽,email話要佢交兩張相,我想問下相片格式係咩格式
咁你問下佢可唔可以 email 另一個人的副署表
你最重要嘅文件,就係你手上本bno舊證!有佢就一定續到,其他你身份證明文件,你一定俾到,出世紙其實於你個case並唔重要!你課金後睇返電郵個文件需求先啦!
同申請時一樣
睇DOC
咁你簽過算了!抽查會利用唔同嘅聯絡方法,如你諗嘅有,寄去工作地址有,打電話都有!其實抽查都係問返佢自己一定答到嘅嘢,我唔明有咩好避,當然亦有啲去咗雜件箱,真係留意唔到嘅!
想問邊到有得影電子檔 屋企影極都唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞