『薪火post』BNO 續期資訊(103) 睇頂置––抵壘政策之有冇錯漏

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
已入黑洞 仲係BEING PROCESSED
有樣野想問下
我老母有本過左期幾十年的bno 仲要已經有cancelled印
本野上面個名係佢同佢之前的老公
好似Wong Chan Tai Man咁
但佢自己身份證個名就一直係Chan Tai Man Ben咁樣
咁係咪都當係改名?
因為佢話佢身分證一直冇改...
同埋呢個情況係咪要比埋離婚證明書?因為佢個份已經過左幾十年 所以唔見左

唔該樓主
我見個post好似得翻好少巴打有我地咁早大部份都已經批到7月中-尾
的確係
我今日突然收到屋企人三份DHL文件 但唔齊 冇咗出世紙 新BNO未到 可能遲多幾日
全家得我冇文 得我入咗黑洞 明明同時寄
啱啱收埋通知話new passport is on the way
首先睇清楚國籍一欄係咪bno先!個cancelled 印仲有無其他文字/識認?因為取消護照好多時做法係剪角,而一本護照取消,好有可能有再新一本在手。至於加夫姓,以往都有巴絲報告,佢伯友本舊證當年加咗夫姓先出到,但身份證一直無加過!因為新bno要跟返身份證,佢哋多數都係民政署宣誓去解決。

至於HMPO 官方指引:
https://www.gov.uk/changing-passport-information
多謝巴打提醒 我番到屋企再睇睇
因為佢個名仲有最後面個英文名呢個位唔一樣
所以先上嚟問下
2封信嘅回郵地址都係一樣?

最緊要d文件清楚,quote返邊份係邊個申請

再寄countersign嘅ref會唔同

佢有冇比過份form你填?
佢有俾2份Form pdf 俾我
2封信都寫同一Email,
定Email同實體信都寄
信入面會要求countersign form實體寄過去
感謝巴打
係呀,新加坡/馬拉都無去過,淨係去過台灣+泰國+日本,男友本BNO過左期19年。副署人填左form,淨係color print佢特區護照個人資料頁。
你份副署表有無相?有相嘅應該可以電郵返俾佢,你封電郵裡面有個回覆文件電郵喺度。
但係副署人無俾佢本舊bno資料?即係絕用特衰資料去副署?
你份副署表有無相?有相嘅應該可以電郵返俾佢,你封電郵裡面有個回覆文件電郵喺度。
佢Sd俾我個個Email有相 係個Pdf度,一份完整Form係度
呢隻簽咗scan完可以電郵返俾PE ,PE 返工收到好快就批,咪嘥時間寄嚟寄去!你有無問之前寄嘅副署衰咗乜?
佢話the person you asked to confirm your identity does not meet the criteria
有無再問清楚邊方面唔合資格?其實你副署人咩背景?講嚟俾大家參考吓以免中再犯。
咁又冇問清楚,佢Email俾我
我既情況係,我爸媽申請
我搵左女朋友既老豆做副簽
佢做教會牧師,
關係就寫左仔朋友的父親(會唔會呢個係問題)
是否合資格國籍?持有效國籍護照?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞