『薪火post』BNO 續期資訊(103) 睇頂置––抵壘政策之有冇錯漏

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
其實一路以嚟,都發現有啲漏洞,好似剛剛有case,PE 錯認申請人係另一個,不斷要求報lost,報到2017仲有本,真係唔妥,叫返個PE 睇清楚係咪同一身份證號碼,PE 終於知道搞錯咗,呢次有可能同姓名同日出生!所以有啲cases 唔排除PE 判斷出錯,尤其係佢哋似乎多數唔睇舊資料就照做,有機會出錯。再之前仲有報告話個親戚ci變bno!可惜位巴打唔再披露太多,否則真係搵到漏洞,你翻案又點會無可能!
Hi 前排順順利利收左本BNO

但真係唔好信哂HMPO做野 人總會有做錯既時候 尤其而家咁多申請
文件收齊未?最緊要續到證,記得盡力幫朋友手副呀。
文件都收番了 惟獨本舊BNO因為報左lost
俾佢地收番 無得留念

明明係佢地誤導我去報lost
我地成家4個人一齊申請
6月頭寄去英國
8月尾printed and sent之後
9月7日已收到哂啲supporting document
但得2個家人收到新bno,我同另外一個仲未收到😔
琴日check個ref number仲話details not found
而家10月喇

Send左幾次email去HMPO都話fw比同事
Twitter問都話fw比同事

我應該點做?
你應該早啲問HMPO

定期不斷追,叫佢哋俾一個直接聯絡嘅對口單位俾你!再唔係就打電話發爛渣㗎咋!另外試吓用pex後面啲號碼,再查吓DHL ,睇吓係咪因為簡寫名彈幾次,有人報告彈三次
我其實9月頭每星期追問一次
可以直接叫佢比對口單位?等我試下問!
好苦惱
你既然問咗成個月,發難都好正常啫,次次話轉俾有關同事都無覆,梗係搵個人同你跟啦,起碼留個直聯電郵,搵返同一條友去追,唔係次次當新case,個波永遠射嚟射去!或者你用返上次個人聯絡返,以後追住佢跟進囉。

文件我14/09/2020 寄到 個邊簽收
感謝咁多位巴打幫手
我遲你幾日收到話document recived同being processed
緊張
特快隊
想問我幫個fd副簽,而家收到unpopular問我拎返passport signature同particulars 個頁,會唔會出現咩問題?
請教各位一個問題,唔知有無人遇到過呢

我幫媽媽過期十幾年既bno續領,佢護照上面的姓氏係冠咗夫姓,即係例如姓氏果欄護照寫做陳方,名字就寫住安生。但係我提供既其他其他文件都係只有自己個本姓無夫姓。

咁今日就收到email 問,要求提供改名文件,但問題係根本就無改過名,係唔知點解當時做護照既時候加咗夫姓。咁樣係咪照樣話比佢聽無改過名,可唔可以要求佢取消護照上面個夫姓呢?

thanks
民政署宣誓
奇怪
幫人副簽 但收到email 再問多次呢d 野
發生咩事

the full business address of your place of work
and
- that you are not related to the person that made the application.
係會抽查
資料頁同上面果頁
姐係eamil 答番佢做野地址加話同申請人只係朋友 唔係親人關係咁?

到依家仲係咁
咁就麻煩喇,我媽媽唔識英文,無辦法讀出英文誓詞

另外email提過關於宣誓:

The Statutory Declaration must contain the following wording which is required by law. I (name) do solemnly and sincerely declare that as follows .......... and I make this Solemn Declaration conscientiously believing the same to be true, and by virtue of the provisions of the Statutory Declaration Act 1835.

誓詞係咪頭尾都要用佢果句,然後中間內容要自己寫。

感謝解答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞