Samsung Galaxy 集中討論區 (97) Z Fold 2 | Note20U | 等完又等

1001 回覆
8 Like 6 Dislike
未過保就拎上去CS check下?
The best is yet to come
係咪有得BOOK上到去唔洗排咁耐
驚咩, 反正電話一年最少換一次啦
下年出果陣再換
Note9 128GB 而家咩價位先合理?
$2500係唔係太貴?

note9用戶請問Android10 體驗如何?會唔會好lag?
點解用note9都唔用s10 lite?
Note 9硬件無問題嘅,但綠mon事件離奇多,聽聞係某次update之後造成,有機率永久綠mon,可以google下
S9 Note9都奶野 唔建議買
同埋得兩年大update An10止步
我打算買部二手機用過渡下,遲啲有錢先再考慮下Note20,或者遲啲5G價出多幾款平啲先。而家note20上台5G plan太貴我又用唔着5G

因為我見有人放二手note9
我見note9個款又ok藍色幾靚,又唔怕太舊

我對筆都有興趣,所以可能我會考慮另一款Note10 Lite
好似話CPU嗰啲同Note9一樣,但軟件唔同
Note10 Lite都有得升Android 11?

Note 10 Lite雖然規格差唔到,但塊mon好似note9咁啱?
S9 note 9都出事咁大鑊,當s9最好賣喎
有啲濕鳩功能Note9 有,反而Note10 Lite冇
例如Samsung Dex For PC
隔咗咁耐,最後都係無fix 到咩

睇留言係,更新完android10先出事,姐係軟件問題啦
綠屏其實係點樣先睇得出
我都有咁嘅情況 差唔多用咗一年近嘢轉影遠嘢就對唔到焦 上40f換鏡頭 順便換埋電 整完對焦正常返
https://r2.community.samsung.com/t5/Galaxy-Note/Note-9-Green-screen-issue/td-p/4734107
升埋One UI 2.1都係咁 應該一中就要換mon先救到

綠屏一中應該好明顯 初期要快速lock screen再開mon先中
慢慢就會惡化
https://youtu.be/x15UT6DlyN8
而家入手note 10+ 抵唔抵?
真係幾誇張下,一個update就搞到咁
我查一查S20 Ultra都有類似問題,但好少見你哋嘈,係咪fix咗喇?
嗰啲係軟件問題,s20系列已經靠update整好。 Note9呢單好似話係硬件問題黎,一trigger到就無得救
舊年十一月clublike smartone都賣緊五千五蚊
Note 10 Lite多note 9一個ultrawide鏡,多500電,用25W,而且包3代update,可以up到Android 12
不過冇防水同Samsung DeX而且用緊Gorilla Glass 3
多謝你哋提醒,決定唔買Note9,考慮緊Note10+二手/全新
綠mon真係幾伏,假設我真係賣返出去,個價肯定唔靚

不過如果到時賣返出去,又好似5G機會保值啲
係,不過note10Lite都幾實用,如果簡簡單單過渡
另外Note10Lite好似係用Exynos
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞