[信長撚]有冇朋友有興趣聽戰國史?

1001 回覆
259 Like 8 Dislike
講開九州,其實單以呢個島的人力物力,有無辦法可以同畿內勢力打過呢?(sorry打機上腦,最鐘意用島津屌打其他人

冇可能
最接近叫由九州打番近畿個次係得足利尊氏一個叫試過但呢次有D特別
而且比較繁榮都只係得北九州
論繁榮成個中國四國九州計埋D其他野好似銀山貿易個堆都仲叫有得玩下
但人口唔夠又係一個問題
當時近畿就係全日本唯一有錢又有人既地方
之後西國D雄藩玩工商業突破呢個限制就係後話

睇你咁講就好似聽到伊達政宗的哀怨:點解我唔出生係近京都的地方呢

唔駛近畿
關東都已經得

冇可能
最接近叫由九州打番近畿個次係得足利尊氏一個叫試過但呢次有D特別
論繁榮成個中國四國九州計埋D其他野好似銀山貿易個堆都仲叫有得玩下
但人口唔夠又係一個問題

睇你咁講就好似聽到伊達政宗的哀怨:點解我唔出生係近京都的地方呢

唔駛近畿
關東都已經得

根本關東一帶超多平原
生產力特別係糧食出產
其他國得個望字

冇可能
但人口唔夠又係一個問題

唔駛近畿
關東都已經得

根本關東一帶超多平原
生產力特別係糧食出產
其他國得個望字

呢個講法戰國時期就有少少問題
戰國時期人口係唔少但問題多多
關東平原潛力大係冇錯
但關東平原完全開發其實真係要去到江戶時代
但就算經過成個江戶時代開發
去到幕末除左江戶其他同近畿比都係無咁繁榮
關東超越關西係經過明治同戰後政府集中資源開發先好似依家咁成為日本一極

唔駛近畿
關東都已經得

根本關東一帶超多平原
生產力特別係糧食出產
其他國得個望字

關東平原潛力大係冇錯
關東超越關西係經過明治同戰後政府集中資源開發先好似依家咁成為日本一極

結論係:織田信長利用濃尾平原優勢,火速控制近畿呢點真係好屈機

其實有無可能獨立得到?只要守住下關同別府灣,由本州黎既人力物力仲可唔可以有發揮空間?
島津我反而覺得佢仲要多d時間控制北九州,大友家始終名將輩出,俾島津滅左一樣又有大友再興軍的出現,所以豐臣家要平九州其實再遲d都無咩問題

如果島津搵外國勢力介入呢
不過外國勢力都冇咩特別理由支持島津

當時既外國勢力根本冇能力干預老撚咁遠既日本

咁以九州人力物力有無可能鎖島呢?
四國條登陸海岸線咁長就話無咩可能
但九州只要守東部東北有無可能真係可以自成一國唔受大和干預?

唔駛近畿
關東都已經得

根本關東一帶超多平原
生產力特別係糧食出產
其他國得個望字

關東平原潛力大係冇錯

咁我有d唔明點解日本有兩個幕府都要設係關東?

唔駛近畿
關東都已經得

根本關東一帶超多平原
生產力特別係糧食出產
其他國得個望字

關東平原潛力大係冇錯

咁我有d唔明點解日本有兩個幕府都要設係關東?

戰國前點解幕府多要設於關東係因為關東多武士 (要講明唔係人口多)
係武士係戰爭主力既武士年代掌握關東就係得到最多兵源
鎌倉幕府就因為關東武士係佢既主要支持者係關東理所當然
室町幕府就算逼於形勢要係京都開幕都要擺個足利家血親既公方係到穩住關東班武士老爺(結果都穩唔到
但後來戰爭擴大到平民階層之後基本上呢個優勢已經唔存在
德川家康係江戶開幕同呢點關係已經唔大
更多係個到係佢老家經營多年加埋唔想係京阪呢個豐臣故地開幕啫

其實有無可能獨立得到?只要守住下關同別府灣,由本州黎既人力物力仲可唔可以有發揮空間?
島津我反而覺得佢仲要多d時間控制北九州,大友家始終名將輩出,俾島津滅左一樣又有大友再興軍的出現,所以豐臣家要平九州其實再遲d都無咩問題

咁以九州人力物力有無可能鎖島呢?
四國條登陸海岸線咁長就話無咩可能
但九州只要守東部東北有無可能真係可以自成一國唔受大和干預?

關門海峽其實好易過算唔上咩天險
近畿玩過信長之野望都知個到平原多無咩山 發展起上黎經濟收入真係好勁 人口 經濟 物資流通 時間過愈長 總體實力距離就愈大 仲有尾濃呢兩塊大平原係手 我諗唔到就算島津統一9州面對幾路每路都幾萬大軍同時西進可以點守 當你1換3都唔掂啦 人力物力都差勁多

呢部分就係秀吉平九州既做法,就算戶次川被島津打贏,但幾路一齊上就迫返島津去肥後、日向,最後請降

一講信長之野望,關東又係發展良地,好容易殺出去,奈何人材質素唔夠近畿好,容易打到去濃尾時翻車
岩屋城之戰 - 高橋最後志氣

島津、大友兩家曾經響織田信長及羽柴秀吉既仲介下相安無事,大友家憑立花道雪、高橋紹運兩大支柱幫助下,重奪築前、築後部份失地,擊敗秋月家及一眾國人聯合。然而卻一切出現變局。

1585年9月,立花道雪病逝,大友家痛失中興支柱,島津義久眼見羽柴秀吉疲於防範德川家康,就乘住呢次機會,於1586年7月大舉進攻大友家,首先向西北既築前、築後國進攻,以控制九州北部既博多地區,而為左掌握此地,就必須攻打立花山城、岩屋城兩大重鎮。

島津家進攻路線

立花山城、岩屋城由大友兩大支柱 - 立花及高橋把守,高橋紹運眼見大軍壓境,下令身在立花山城、寶滿山城既兒子 - 立花宗茂、立花直次不準救援,死守戰線。

另一方面,大友宗麟、大友義統立即向羽柴秀吉求救,於是羽柴秀吉下令西國毛利家、四國既仙石秀久、長宗我部元親準備出兵九州。

收到消息既島津家決定同時間鬥快,希望響羽柴軍到達前佔領北九州,島津忠長、伊集院重棟三萬大軍殺入築後國,國人築紫廣門等紛紛歸順,而龍造寺家亦參與進攻,島津軍抵達岩屋城附近,高橋紹運僅有763名士兵死守,島津欣賞高橋紹運既武力,於7月12日勸降,被對方拒絕,於是兩日後大舉攻城。

岩屋城

高橋紹運為保護兩名兒子、為援軍爭取時間,矢志於高橋城死守,高橋紹運判斷島津軍與國人眾默契不足,且千里迢迢趕來必定士氣不足,於是鼓舞守軍抗戰到底,多次擊退島津軍進攻,攻城戰持續十日左右,島津軍損耗不少兵力,家臣上井覺兼負傷。

島津軍於7月24日終於以人海戰術殺入岩屋城二丸,島津忠長惜英雄重英雄,再次向高橋紹運勸降,反被對方喝斥。7月26日晚,高橋紹運向所有守城死士表示:「今日一戰,我地劫數難逃,但為左大友家既未來,明日我將以死相報!然而你地仲有未來,不應受到拖累,快走⋯」

一眾守軍反而挺身而出,鼓勵高橋紹運:「我地亦為將軍盡忠,豈能就此撤離?我地會同將軍共存亡,奮戰到底。」於是高橋紹運及一眾死士,準備壯烈犧牲,為大友捐驅

隔日,島津軍殺入本丸,高橋紹運奮力殺死十七人,三度擊退島津軍。可是,即使高橋紹運既部隊奮力應戰,仍敵不過島津軍既血肉長城,高橋紹運眼見大勢已去,於是響最高處向島津大喝:「我高橋紹運一生為大友盡忠,今日寧為玉碎,不作瓦全,我既死唔需要假手他人,島津呀,見識我高橋家最後既志氣!」高橋紹運立即切腹,大喊:「我既一生,沒有半點悔恨!」

高橋紹運

島津軍攻陷岩屋城,城內所有守兵跟隨高橋紹運死節,高橋紹運死守半個月令島津折損二千兵力,大幅拖延島津既進度。

然後島津軍進攻寶滿山城,立花直次提出將母親及妻小送抵立花山城後就會投降,然而島津軍於8月6日截擊立花統增,將其軟禁,繼而包圍立花山城。同時,毛利輝元派先遣隊前往北九州,拯救立花。

伊集院忠棟勸降立花宗茂,反而被對方詐降襲擊本陣,斬殺數百人後揚長而去,龍造寺家臣鍋島信生則秘密催速秀吉出兵。

隨後,立花宗茂利用立花山城既地利打擊戰,8月18日襲擊原田種實,斬殺700人,兩日後襲擊秋月種長,又斬殺400人。島津軍由於消耗不少戰力,8月25日開始撤退,立花宗茂獅子奮迅,與剛抵達既毛利援軍會合,一舉追殺島津軍並收復寶滿山城、岩屋城、高鳥居城。

立花宗茂既智略武勇深得大友宗麟稱讚,亦成功拖延島津統一九州既計劃,將高橋一家既志氣宣示天下。秀吉戰後評價:「剛勇鎮西一!」

立花宗茂盔甲
拜年,返黎再寫下半部分
賜姓豐臣 - 上杉、德川歸順

1586年6月,隨著羽柴秀吉日益壯大,將周邊勢力逐個擊敗,越後上杉景勝亦開始上洛,向羽柴秀吉行俯首稱臣,將養子上杉義真留低做人質,至此越後上杉家亦正式歸順羽柴,上杉景勝亦得到秀吉既支援,平定領內叛亂既新發田重家,以及進攻庄內、出羽地區。

且說之前羽柴秀吉認攝關藤原五家之一 - 近衛家為養父,以近衛家背景就任關白後,由於屬「攝關」體制之中,因此仍為輪換問題,與攝關藤原家爭執。於是,羽柴秀吉為左持續「武家關白制」,鞏固統治地位,就向天皇請求賜姓。

1586年9月9日,羽柴秀吉獲天皇賜姓「豐臣」,從此比擬,甚至超然於攝關藤原家既姓氏就此誕生,羽柴一族亦改姓「豐臣」,並於12月就任太政大臣。至於豐臣秀吉將「羽柴」姓氏賜予親近既譜代家臣,就是後話了。跟住豐臣秀吉以呢個「天皇授權」既姓氏,試圖令強敵德川家康俯首稱臣。

早於4月,秀吉已嘗試接觸德川家康,被對方婉拒,不過五月德川家康迎娶秀吉既親妹,兩家結為姻親。到左10月尾,豐臣秀吉將老母 - 大政所送到岡崎城,德川家康為回禮就親身到京都,並於10月27日轉到大坂,正式向豐臣秀吉俯首稱臣,至此東面既強敵平伏,豐臣秀吉開始專注九州。

豐臣秀吉

德川家康11月初到京都勤見天皇,獲任為「正三位」級別既公家官位,隨後德川家康歸還秀吉老母,並幫手做豐臣家監視東邊勢力既橋頭堡。

同一時間,九州島津家再度大舉進攻,10月島津義弘從肥後進攻豐後西部、島津家久從日向進攻豐後南部。島津義弘三萬大軍壓境,大友家重臣 入田義實及志賀親度高舉「島津來了我帶路」既旗幟,協助島津義弘進攻多座城池,但係島津義弘進攻豐後國重鎮 - 岡城時,守將太郎親次利用天險死守,阻止島津義弘繼續進軍,拖住島津軍西線既腳步。

島津軍豐後征伐 路線圖

島津家久方面,10月底進攻栂牟禮城,要求城主佐伯惟定投降,但由於佐伯惟定既祖父 - 佐伯宗天於8年前死於耳川之戰,與島津家誓不兩立,便設「鴻門宴」殺死島津軍使者,島津家久遂率領二千人進攻,兩軍於堅田村交戰,大友軍客將山田匡德率兵潛伏部分民宅,並且響各個要路設置伏兵,等島津軍抵達時鐵砲齊射,再乘島津軍混亂時用伏兵逐一擊破,成功擊退島津軍。

島津義弘、島津家久未能攻破要地,迂迴進軍,陷入與大友家在豐後互相拉鋸既局面。島津家久兵至大友重鎮丹山島城、府內城中間既鶴賀城,試圖截斷大友宗麟、大友義統既聯繫。雖然成功殺入二丸,奈何鶴賀城守軍負隅頑抗,令鶴賀城戰線陷入膠著。

府內城方面,四國部隊仙石秀久、長宗我部元親、十河存保終於與大友義統會合,眼見鶴賀城因守將利光忠魚戰死,本丸即將陷落,焦急既「豐臣秀吉代理軍監」仙石秀久貿然出擊,渡過戶次川,然而等待佢地既卻是⋯

「釣野伏戰法」

次回

戶次川之戰 - 最後既釣野伏戰法

九州征伐 - 島津四兄弟悲劇

註:由於明日到大陸拜年,將休刊一日,年初三繼續
歡迎各位討論
賜姓豐臣 - 上杉、德川歸順

1586年6月,隨著羽柴秀吉日益壯大,將周邊勢力逐個擊敗,越後上杉景勝亦開始上洛,向羽柴秀吉行俯首稱臣,將養子上杉義真留低做人質,至此越後上杉家亦正式歸順羽柴,上杉景勝亦得到秀吉既支援,平定領內叛亂既新發田重家,以及進攻庄內、出羽地區。

且說之前羽柴秀吉認攝關藤原五家之一 - 近衛家為養父,以近衛家背景就任關白後,由於屬「攝關」體制之中,因此仍為輪換問題,與攝關藤原家爭執。於是,羽柴秀吉為左持續「武家關白制」,鞏固統治地位,就向天皇請求賜姓。

1586年9月9日,羽柴秀吉獲天皇賜姓「豐臣」,從此比擬,甚至超然於攝關藤原家既姓氏就此誕生,羽柴一族亦改姓「豐臣」,並於12月就任太政大臣。至於豐臣秀吉將「羽柴」姓氏賜予親近既譜代家臣,就是後話了。跟住豐臣秀吉以呢個「天皇授權」既姓氏,試圖令強敵德川家康俯首稱臣。

早於4月,秀吉已嘗試接觸德川家康,被對方婉拒,不過五月德川家康迎娶秀吉既親妹,兩家結為姻親。到左10月尾,豐臣秀吉將老母 - 大政所送到岡崎城,德川家康為回禮就親身到京都,並於10月27日轉到大坂,正式向豐臣秀吉俯首稱臣,至此東面既強敵平伏,豐臣秀吉開始專注九州。

豐臣秀吉

德川家康11月初到京都勤見天皇,獲任為「正三位」級別既公家官位,隨後德川家康歸還秀吉老母,並幫手做豐臣家監視東邊勢力既橋頭堡。

同一時間,九州島津家再度大舉進攻,10月島津義弘從肥後進攻豐後西部、島津家久從日向進攻豐後南部。島津義弘三萬大軍壓境,大友家重臣 入田義實及志賀親度高舉「島津來了我帶路」既旗幟,協助島津義弘進攻多座城池,但係島津義弘進攻豐後國重鎮 - 岡城時,守將太郎親次利用天險死守,阻止島津義弘繼續進軍,拖住島津軍西線既腳步。

島津軍豐後征伐 路線圖

島津家久方面,10月底進攻栂牟禮城,要求城主佐伯惟定投降,但由於佐伯惟定既祖父 - 佐伯宗天於8年前死於耳川之戰,與島津家誓不兩立,便設「鴻門宴」殺死島津軍使者,島津家久遂率領二千人進攻,兩軍於堅田村交戰,大友軍客將山田匡德率兵潛伏部分民宅,並且響各個要路設置伏兵,等島津軍抵達時鐵砲齊射,再乘島津軍混亂時用伏兵逐一擊破,成功擊退島津軍。

島津義弘、島津家久未能攻破要地,迂迴進軍,陷入與大友家在豐後互相拉鋸既局面。島津家久兵至大友重鎮丹山島城、府內城中間既鶴賀城,試圖截斷大友宗麟、大友義統既聯繫。雖然成功殺入二丸,奈何鶴賀城守軍負隅頑抗,令鶴賀城戰線陷入膠著。

府內城方面,四國部隊仙石秀久、長宗我部元親、十河存保終於與大友義統會合,眼見鶴賀城因守將利光忠魚戰死,本丸即將陷落,焦急既「豐臣秀吉代理軍監」仙石秀久貿然出擊,渡過戶次川,然而等待佢地既卻是⋯

「釣野伏戰法」

次回

戶次川之戰 - 最後既釣野伏戰法

九州征伐 - 島津四兄弟悲劇

註:由於明日到大陸拜年,將休刊一日,年初三繼續
歡迎各位討論

辛苦曬,新年快樂
留名
而家仲睇緊平清盛 有排未到戰國
隔離開咗個幕府
一嚟已經1600
仲於一口氣追完全部
講開九州,其實單以呢個島的人力物力,有無辦法可以同畿內勢力打過呢?(sorry打機上腦,最鐘意用島津屌打其他人

冇可能
但人口唔夠又係一個問題

切入當時角度,我反而覺得島津想佔領整個九州,維持獨立多於主動進攻其他地方,只係佢地同時間鬥快失敗⋯

仙台單眼仔真係試過勾結西班牙。
佢曾經派支倉常長出使梵蒂岡,西班牙等歐洲國家。
仲同西班牙簽訂密約,約定日子西班牙無敵艦隊東來日本,到江戶灣炮轟江戶城。

件事原本無人知。

到咗明治維新後,有人喺仙台天守閣嗰儲物閣仔度揾到個寶廂,打開發現有齊哂啲書信文件禮物,啲人先至知道有件咁嘅事。
隔離開咗個幕府
一嚟已經1600

戰國、幕府總有交集,唔怕啦

仙台單眼仔真係試過勾結西班牙。
佢曾經派支倉常長出使梵蒂岡,西班牙等歐洲國家。
仲同西班牙簽訂密約,約定日子西班牙無敵艦隊東來日本,到江戶灣炮轟江戶城。

件事原本無人知。

到咗明治維新後,有人喺仙台天守閣嗰儲物閣仔度揾到個寶廂,打開發現有齊哂啲書信文件禮物,啲人先至知道有件咁嘅事。

當時伊達政宗幾有國際視野,但實際黎講又過於FF
但西班牙當時專心打土耳其,之後就被英國打沉
結果伊達政宗終其一生都係FF
且說豐臣秀吉下令西國、四國部隊前往九州,支援大友家,1587年10月吉川元春、吉川元長、小早川隆景、黑田孝高等橫渡馬關海峽,攻打豐前小倉城,然後於11月攻破松山城、宇留津城等支城,然後吉川元春於11月15日因癌症病逝,吉川元長繼任家督,響毛利軍既猛攻之下,小倉城城主高橋元種於12月投降。同一時間,豐臣秀吉頒布「九州征伐令」,下令北陸、近畿、西國、四國、東海道等城主準備出征。

四國部隊方面,由仙石秀久、十河存保、長宗我部元親率領既四國援軍於12月與大友義統會合,迎擊島津家久,豐臣秀吉要求九州部隊維持戰線,拖慢島津軍進度,等佢幾個月後大軍壓境。然而,由於四國援軍由一班互相敵對既勢力組成,士氣低落,加上人數不及島津軍,所以焦急既仙石秀久為左提昇士氣、彰顯軍威,提出於12月12日趁島津家久圍攻鶴賀城時,渡過戶次川擊退島津軍。

長宗我部元親、十河存保都反對仙石秀久既方案,結果仙石秀久以「豐臣軍監」身份壓制二人,命令道:「軍監做野唔駛你教!」長宗我部元親、十河存保、大友義統等唯有緘默,仙石秀久想到長宗我部、十河家曾是敵對勢力,於是安排元親愛子 - 長宗我部信親,以及十河存保擔任先鋒,四國部隊於12月12日橫渡戶次川。

島津家久於初戰時狼狽敗退,豐臣軍趁機追擊,卻過份深入,島津家久既伏兵從四面包圍,以「釣野伏戰法」將豐臣軍包圍於垓心,第一陣既仙石部隊土崩瓦解,島津軍乘勝追擊,長宗我部信親、十河存保、大友軍武將戶次統常在島津軍四面包圍下戰死,響第三陣既長宗我部元親收到消息後,忍住喪子之痛,立即脫離部隊並與部下坐船逃回伊予國,而仙石秀久更將大軍拋棄,自己退到豐前小倉城。島津家久乘住勝利攻破鶴賀城,並於隔日攻破大友重鎮 - 府內城。

仙石秀久不聽秀吉指示、陣前逃脫令豐臣秀吉勃然大怒,沒收仙石秀久所有領地,並流放到紀州既高野山。而長宗我部元親因喪子之痛,從此性情大變,寵信近臣久武親直,更有意立新寵 - 四子長宗我部盛親為繼承人,被支持次子香川親和既吉良親實、比江山親興反對,長宗我部元親於是誅殺次子及其支持者,盡失昔日威嚴。而呢場戰役亦係島津家久最後一次既「釣野伏戰法」。

1587年1月至3月,豐臣秀吉通員二十萬大軍大舉出動,與豐臣秀長兵分兩路,自己沿西線豐前國、築後國進攻肥後國、薩摩國,而豐臣秀長則沿東線從豐後國進攻日向國、大隅國,並安排兵糧集中於攝津尼崎港運輸,由石田三成、大谷吉繼、長東正家擔任奉行,確保兵糧運送,九州征伐軍陣容如下:

豐臣秀吉隊(西線,排名依隊伍順序)

毛利吉成、高橋元種、前野長康、播磨國人眾、中川秀政、福島正則、細川忠興、丹羽長重、生駒親正、池田輝政、稻葉貞通、長谷川秀一、堀秀政、蒲生氏鄉、前田利家、豐臣秀勝、豐臣秀吉

豐臣秀長隊(東線,排名依隊伍順序)
黑田孝高、蜂須賀家政、小早川隆景、吉川元長、毛利輝元、宇喜多秀家、因幡國人眾、小早川秀秋、筒井定次、森忠政、大友義統、脇坂安治、加藤嘉明、九鬼嘉隆、長宗我部元親、豐臣秀長

九州平定 路線

豐臣軍於3月渡過馬關海峽,島津軍收到消息後,果斷放棄北九州地區,退到日向、肥後死守南九州戰線。首先係豐臣秀長戰線,當島津義弘撤退時,栂牟禮城既佐伯惟定趁機追擊,令島津軍蒙受損失,東線部隊3月29日攻破位於豐後國南部既松尾城,再進入日向國,於4月6日渡過耳川圍攻高城,斷絕城內兵糧,城主山田有信向島津義久求援。島津義久於4月17日與島津義弘、島津家久抵達附近既根白坂一帶,當晚島津軍奇襲豐臣軍,即使島津義弘奮戰,仍未能突破因幡國人眾既陣地防守,藤堂高虎、宇喜多秀家救援守兵,小早川隆景、黑田孝高夾擊島津軍,結果島津歲久之子 - 島津忠隣、家臣猿渡信光戰死,島津軍響損失慘重之下撤回各個重鎮死守。順帶一提,呢度係9年前耳川之戰島津大敗大友家既戰場,然而9年後島津無法再現奇蹟了。

西線方面,豐臣秀吉於3月29日進攻豐前岩石城、築前古據山城等秋月家據點,豐臣秀勝、蒲生氏鄉及前田利長主張進攻岩石城,即日攻陷。秋月種實收到陷落既消息,立即放棄附近既益富城,並於4月3日出家,將家督交俾兒子秋月種長後降伏秀吉,築前、豐前國完全平定。豐臣秀吉4月19日南下肥後隈本城,一直與秀吉私通既龍造寺家臣 - 鍋島信生營救立花宗茂被軟禁既親人後,與秀吉會合,並策反島原既有馬晴信,而從未見過大場面既肥後國人亦紛紛投降。
4月21日,島津義久、伊集院重棟在根白坂大敗後,知道無力回天,於是向豐臣秀長交涉,以交出人質為條件請降,並開始命令各地既島津家臣放棄反抗,首先投降既係響高城奮戰既山田有信。4月27日,豐臣秀吉越過肥後水俁城,進入薩摩國西北部,島津忠長、島津忠辰相繼投降。而豐臣秀吉亦派從東線幫手既小西行長、脇坂安治、九鬼嘉隆及加藤嘉明由海路進入川內,進攻平佐城,卻被城主桂忠詮穩守反擊。同時,為加快進度,豐臣秀吉亦請本願寺顯如幫手,煽動薩摩境內既光頭黨,令島津家全國陷入戰火之中。

5月1日,桂忠詮收到義久既通知,向秀吉投降,被豐臣秀吉稱讚其武勇。兩日後,豐臣秀吉到薩摩泰平寺設置本陣,等待島津義久既消息。5月6日,島津義久出家投降。

泰平寺 島津義久降伏像

5月22日,固守日向國既島津義弘收到義久投降既消息,亦跟住投降,然而喪子既島津歲久堅持反抗,先向秀吉投降,再趁豐臣秀吉途經所屬領地時,派家臣向秀吉既坐轎射箭,然而豐臣秀吉不在轎內,呢件事令豐臣秀吉懷恨在心,引發未來更多既問題。隔日,昔日既北九州霸主 - 大友宗麟見證島津失墜後,終於魂歸天國。豐臣秀吉在島津投降後,首先處理島津家既處置,將島津既統治層由義久一人,拆解成島津義久、島津義弘二人,分封土地如下:

島津義久-薩摩國
島津義弘-大隅國及日向國西部
島津家久-日向佐土原城

6月5日,島津家久拜訪豐臣秀長,回到佐土原城後猝死,一直有流傳係暴病而死或被毒殺,然而有關毒殺既記錄不多,所以島津家久猝死成為歷史懸案。島津家久死後,島津三兄弟再度聚首一堂,討論往後方案。

「繼我既兒子死後,家久亦死了,一切並未結束,你地選擇妥協,而我有維護家族既方法。」損失甚多既島津歲久記恨秀吉,矢志等待機會,對抗到底。

「能夠維持三國舊領,已是萬幸,反抗對我地無益。」島津義久打算勸阻歲久,然而歲久意志堅定,反駁島津義久:「我地祖父由分家身份,努力奪得宗家地位,我地四兄弟辛苦多年終於復興舊領,薩摩隼人從不畏懼。然而今日,你地見到家久死去,仍選擇隱忍吞聲,你地既薩摩志氣去曬邊度?對唔住,大哥、二哥,若要堅持妥協,『道不同不相為謀』,請恕歲久就此離開。」

島津歲久拂袖而去,島津義弘看著其背景, 嘆息一聲:「歲久, 你這是慷慨就義呀....」

島津四兄弟團結一致,奮鬥半生,終能復奪舊領。然而,在即將稱霸九州之時,因為豐臣秀吉既入侵,島津四兄弟就此決裂、分散,釀成家族悲劇

6月7日,豐臣秀吉回到築前,開始論功行賞,分封九州既領地,名單及位置如下圖:

九州平定 戰後分封

論功行賞後,豐臣秀吉重建博多港,將成為豐臣家直轄港。另外,由於葡萄牙商人,以及基督教勢力日益龐大,擔心基督教徒將來會發動類似本願寺光頭黨既「宗教式一揆」,而且耶撚會排除其他宗教,擔心傳統佛教會被迫害,我想記憶好既人應該都知大友宗麟點樣「布施」耶教吧?再者,北九州一直以黎都傳聞有日本人被外國商人「賣豬仔」,以上理由都響《佛洛伊斯日本史》上記載,於是豐臣秀吉響6月19日發佈「伴天連追放令」,下令驅逐所有傳教士,以及破壞京都、北九州一帶既外國公館、教堂、教會等建築,禁止天主教在國內傳教。然而,由於豐臣秀吉重視海外貿易,因此「追放令」頒布後,就「隻眼開隻眼埋」由得傳教士潛伏各地。

由豐臣秀吉宣佈出兵,到島津家降伏只係兩個月時間,迅速平定九州後既豐臣秀吉,開始著眼關東、奧羽既東部大名,豐臣秀吉統一天下之路,終於要進入尾聲。

次回

肥後國一揆 - 佐佐成政自殺

豐臣秀吉內政 - 海賊禁制令、刀狩令、喧嘩禁止令、關東奧羽惣無事令
巴打,好似冇講到川中島之戰,定係有我miss左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞