IG shop 韓國貨源(3)

1001 回覆
146 Like 7 Dislike
呸呸呸 你看清楚整段文章的內容才爭論吧

一、「d貨積壓係」指的是Ig shop有風險同好處 所以mark貴也是合乎情理,羊絲d貨平在呢個點

二、整篇文章道德爭議部份明明論述「人們應不應該直接攞IG shop自己拍攝的圖與size chart去要求羊絲幫手尋找同提供貨源」

所以又關Ig shop買到東大門斷貨咩道德事?
人地IG SHOP咪就係提供得多資料所以會貴D囉
(仲有其他 例如配搭/可試身/可摸質地既成本/壞貨成本/售後服務)

宜家講緊係有人嫌人地因為提供多資料/服務成本貴左個價貴左
跟住想免費用人地D會提高成本導致價格提升既資訊去買平衫
(仲要有賣家間接鼓勵買家做呢樣野令自己獲利)

唔知你講香工係點 但香工係點又代表緊成件事係岩?
你點知的
再講多樣 又要買平衫 又要睇人地提供既資料
姐係你都認同人地提供既資料有用有價值
但又要屌人賣得貴
咩道理黎嫁?
證明你根本唔明白我講乜嘢
個論點係我攞出來講證明「IG shop有佢嘅好處同佢嘅風險,所以售價貴過羊絲係可以理解」
勸喻大家唔好對IG shop咁有偏見
屬於額外延伸

但整篇文本身重點爭議甚至對上引錯例子嘅絲打
都係想陳述返「點解攞人哋心血整既相去比羊絲搵貨係一個唔道德嘅行為」

同埋唔好扯好其他度
東大門批發一向只要你搵到門路+夠件數就可以買
大把youtube片有教
羊絲條數夠清楚,列明左有匯率費用、運費等各種費用;身處外地的普通人冇公司冇人夾=運費已經蝕死(好似上邊其中一個批發group講到明未滿10 kg物流嗰邊都會當10 kg咁收錢,所以批發計劃已經流產左幾次)
所以呢個前提已經難以成立,一般人係用返韓國網站購買

而且攞你個例子
當你拿比香工批發問有冇呢件衫
係屬於你個人私下行為
姑勿論買單件 人哋會唔會當零售價出售或不願出售
你沒有在一個公開場合鼓勵他人跟隨
人哋都唔知道你做咗呢件事 又點譴責你唔道德
jennyberry註冊係咪要用韓國地址 見到有啲款幾唔錯
咁點解你咁肯定斷貨係「一個商家將件貨買到斷貨,而搞到其他同行買唔到」?
不嬲都係講緊道唔道德
你去人地專櫃睇化妝品 BA俾你試埋
同你講點用有咩好處 拎埋sample返去試
之後去返間水貨買返同款 你好唔好意思
我自己就唔會咁既

不過你都係覺得咁做無問題先會講得出前面咁多偉論
同無道德既人講道德 係我自己弱智左
大佬 賣水貨化妝品IG shop嘅產品照多數係本身生產化妝品既公司所提供,同衫IG shop出錢聘請攝影師同Model拍攝好唔同所以我上面先會特登提到有陣時批發相同實際睇到嘅效果唔同,一件衫cutting唔同/比唔同身形嘅model着,已經可以出到完全唔同嘅效果

再重伸我叫D人收斂下,唔好直接用人哋嘅心血係group去夾件數(尤其係而家羊絲賺錢嘅情況下),如果你將件事放到暗底裏做,自己dm羊絲,我都吹你唔漲架,因為我甚至都唔知你做呢件事

我講咁多嘢只係大家可以尊重返Ig shop自己嘅心血
始終我見到上面有啲人踩到一文不值
再講 宜家係有組織咁成班人一齊咁做
同你自己去買水貨係唔同野黎
呢個post原意就係討論緊覺得ig shop食水深
所以先想自己揾貨源 可以買平d
你咁有道德就唔使入嚟啦
討論區唔討論得?
宜家D人咁惡
如果有人開post讚d黑警係咪唔入得去屌?
一路前面d絲打分享唔同韓國網其實好好
可以多好多唔同選擇 又可以平d
有人放上黎問igshop款邊個網有都會俾人負皮
宜家係講緊d用ig shop相size黎賣衫賺錢既人/買平衫既組織
唔俾你討論既話你仲係到講到野?
Btw唔洗哂時間長篇大論秒回我啦
睇得出你好激動好有心好有道德
支持你出去開個整合post狙擊呢班不道德組織
還ig shop一個公道
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞