IG shop 韓國貨源(3)

1001 回覆
146 Like 7 Dislike
其實同佢哋爭論落去都係嘥自己時間
對佢哋黎講 平過ig shop 已經贏晒
理得你係咪騙取大家信任 理得你係咪偷人努力成果
咪撚阻住我買平嘢

做得出又怕咩人講 連登討論區唔可以發表自己意見?
但你哋主人琴晚喺grp叫你哋收皮啵
你哋將佢越描越黑 得唔得㗎
真係好on9
淘寶貨扮韓國貨就話姐 賣得平有咩好屌
賣得平佢賺到錢 我又買到平貨 win win喎
啲「努力成果」咁矜貴放晒啲上patreon囉
放得出嚟就唔好怕比人參考
落返你地credit又唔得 洗唔洗比返版權費你
偷人野仲大大聲cls
同d芝麻人無分別
Lm
好同意你

忍唔住笑咗出聲其實我無心針對羊絲,都覺得同一班價值觀完全唔同嘅芝麻人拗落去無意思,但我真係諗唔明點解佢覺得咁樣解決到偷上身圖嘅問題

人哋就係將件衫着上身所以叫上身圖,我睇上身圖係睇佢個身,唔係睇佢個樣,你cut走人哋個樣,留低最重要嘅部分係做乜鳩,家下人哋將件衫着上個頭咩?某啲韓網嘅批發上身圖夠係無樣架啦
想買衫 仲有冇group 可以入
有意見咪喺group講 係要掉番上連登討論引戰
反正入邊嘅人會盲撐 唔係攻擊完人係護主狗又芝麻人 人哋就會認同你
想買件衫開心下都有咁多是非 其實你哋明唔明你哋點罵都唔會做得死人哋個group
係咪當咗自己係痴線西狙擊KOL
邏輯上係冇問題
係教養上有問題呀

大家做緊既野
就即係好似拎serco嘅相去問corner有冇貨咁
我舉多個例子 可能唔係完全貼切

但例如我去salon A整頭
我都會去salon A既social media搵相
睇唔岩就可能google下
但起碼唔會專登去搵salon B既相之後搵salon A整

呢d係有冇禮貌同家教既問題
大家觀念上有偏差的確冇野好拗
但唔好覺得人地同你觀念唔同就一定係店主
格價什至貪小便宜都係人之常情
但做到偷其他人既付出去獲取少少便宜
個人黎講就做唔出
走啦on9仔 無啦啦係度講教養 笑死人咩
老老實實 又無犯法 明買明賣 又有商業登記
弱肉強食 適者生存 係咁架啦呢個世界
睇唔過眼就縮返去呀媽個閪度啦
想開開心心地買衫都要問過你?
會唔會你先係有教養問題嘅人?
啱呀 羊絲其實只係叫做跟單收order做野
點會去怪一個用心跟單嘅人
問題係出係落order嘅人度喎
唔係 要唔要我係tg同你say個hi?
定係你先係個隻貓?
Lm
想問邊一間可以買度呢啲類型嘅衫
想入羊絲gp買衫 求link
D人係咁屌羊絲 反而變左幫佢曲絲宣傳
絲打用整頭黎做比喻好似真係唔啱
年中幾多人拎日韓髮型師啲相去香港salon整
呢啲係參考咋同買衫搵貨應該唔同?
我也想到
如果一個人覺得貴而唔想係香港店舖買
於是此人去人地入咗現貨既實體店影相
之後放上TB搜尋 的確搵到更平便購買
也大聲在論壇宣揚自己做咗呢d事並鼓勵他人跟隨
於理 佢的確冇犯法
於情 呢個做法的確係唔好
畢竟多左既費用=運費+眼光同時尚口味(有時候批發相同實際睇到根本就唔係同一件事)+有size chart+攝影師同人工+租之類等等
呢個做法變相係免費享用商家資源 但冇人花錢比商家
造成惡性循環 另類加速商家倒閉

咁又一定會有人問「我寧願佢唔搞咁多嘢平啲比我仲好」
但問題係作為一個商業策略
佢咩都唔搞點建立一個品牌形象去吸引你留意佢間舖頭
而事實上你又真係留意左並叫羊絲幫手搵件衫wor
仲要人哋件衫一過季 d貨積壓喺度 賣唔出蝕本既風險簡直計唔到

總結:各有各好,但道德底線守一守比較好,唔好踩到IG shop一文不值(尤其唔係間間店都賺到盡 標到價超高),有啲野你自己私下做冇犯法冇人指責,但公開鼓勵他人做就唔太好

同埋呢個Post本身鬧一些冇現貨+拿韓國商店相去招客,仲要標價錢好高,等同冇風險下無本生利既IG shop,而唔係隨便一間IGshop都要狙擊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞