【英國】英國工作討論區 III

1001 回覆
7 Like 1 Dislike

cncc only

係咪有封信之類嘅野要向Foreign and Commonwealth Office 攞? thank you

where are you applying from
i did that in hk consular.

一定要親自番香港整原來,除非係係海外領養小孩/移民先可以海外申請。
唔該了,宜定係冇嘢做到嘅

係咪有人問CNCC同DBS?

我係WH,但份工需要

同行?!

女朋友經已ILR超過一年
可以伸請BC
伸唔伸請好 要千五鎊

有得攞BC仲要諗, 等睇你(OR女朋友)俾人屌
有問題想請教
小弟本身拎BC, 做緊個行又係個shortage list度 我諗想搵工應該唔太難
但我係搵工網見我個行有啲先得~35k per annum 計埋稅咪得好少
但我去http://www.salarygraph.co.uk/ 又話35k已經搵得比8成人多

想問清楚35~50k人工到底係充唔充裕 假設係london/cambridge, 一個人搵兩個人食

睇你工作經驗同做邊行啦
就咁睇既話35k其實唔少架喇當然又唔係話好多
兩個人食又差D既...

35k就entry level既 不過我驚自己而家唔夠料做senior 預左35k先
我另一半就教書既 係香港就搵好多啦不過過到去就無乜其他技能
要個香港搵開30k一個月既去做waitress幫補家計又好似講唔通

如果35k唔係好夠既可能又要等多2,3年先敢走
有問題想請教
小弟本身拎BC, 做緊個行又係個shortage list度 我諗想搵工應該唔太難
但我係搵工網見我個行有啲先得~35k per annum 計埋稅咪得好少
但我去http://www.salarygraph.co.uk/ 又話35k已經搵得比8成人多

想問清楚35~50k人工到底係充唔充裕 假設係london/cambridge, 一個人搵兩個人食

睇你工作經驗同做邊行啦
就咁睇既話35k其實唔少架喇當然又唔係話好多
兩個人食又差D既...

35k就entry level既 不過我驚自己而家唔夠料做senior 預左35k先
我另一半就教書既 係香港就搵好多啦不過過到去就無乜其他技能
要個香港搵開30k一個月既去做waitress幫補家計又好似講唔通

如果35k唔係好夠既可能又要等多2,3年先敢走

英國做教育界
好似好多tax allowance

可以伸請BC
伸唔伸請好 要千五鎊

咁既年紀
攞BC 根本claim唔到benifit
同ILR 無咩分別

可以伸請BC
伸唔伸請好 要千五鎊

咁既年紀
同ILR 無咩分別

ILR離開英國多2年都可以踢你走

可以伸請BC
伸唔伸請好 要千五鎊

咁既年紀
同ILR 無咩分別

ILR離開英國多2年都可以踢你走

係嫁咩
佢一月先grad
而家係我屋企hea
巴絲今晚係約咗幾點?
有機會join到
早晨
男朋友入camp 有一個星期free time
巴絲今晚係約咗幾點?
有機會join到

7點,加返落個list到啦清
巴絲今晚係約咗幾點?
有機會join到

7點,加返落個list到啦清

好,咁返屋企一轉再出嚟
倫敦 食飯直落啤酒團 @ 收工後

星期五 28th April
雞巴打
戲劇絲
Serena巴
流放英倫

請以上巴絲,留個Telegram 方便聽日聯繫
如果無異議嘅話就金田家?山小屋?
仲有冇其他巴絲想Join ?

我拍板山小屋Yamagoya啦
Username: uklihkg
而家先發現
原來星期一bank holiday !
而家先發現

返工返到不知時日
Lm 我都join食飯
Lm 我都join食飯

加名落返個list到同留tg
Me ig : Jjjgghhk
而家先發現

返工返到不知時日

真係醒唔起
而家先發現

返工返到不知時日

真係醒唔起

5月尾仲有一日
Me ig : Jjjgghhk

Ching 唔識碌上去加list?
倫敦 食飯直落啤酒團 @ 收工後

星期五 28th April
雞巴打
戲劇絲
Serena巴
流放英倫

使撚呀
請以上巴絲,留個Telegram 方便聽日聯繫
如果無異議嘅話就金田家?山小屋?
仲有冇其他巴絲想Join ?

我拍板山小屋Yamagoya啦
Username: uklihkg
而家先發現

返工返到不知時日

真係醒唔起

5月尾仲有一日

五月尾 我放一星期whitsun
不過我都自成個星期都番哂
牙!
聽日落london 有咩好食
聽日落london 有咩好食

eat tokyo!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞