【英國】英國工作討論區 III

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
呢到比我想像中少design撚
一心以為會有好多

Design/art 好難留到,市場太多免費勞力去做intern
一心以為會有好多

Design/art 好難留到,市場太多免費勞力去做intern

但intern同permanent應該唔同嘛
一心以為會有好多

不過我聽朋友講最大問題都係visa,個個都話請完一聽到要visa就唔請
一心以為會有好多

就係太多intern都人請permanent
"Intern"係art design 個行只係一個term, 都只係免費勞工。同冇公司會幫你攪visa同人人工都唔會達標。讀fashion嘅朋友同我講佢地個行有人要去到三十幾歲先有第一份受薪工作
今日溫書飲左杯咖啡,宜家瞓唔著啦屌
一心以為會有好多

"Intern"係art design 個行只係一個term, 都只係免費勞工。同冇公司會幫你攪visa同人人工都唔會達標。讀fashion嘅朋友同我講佢地個行有人要去到三十幾歲先有第一份受薪工作

fashion又係另類嘅,你能夠係大firm出嚟,跟到好嘅studio,名氣真係唔一樣㗎,fashion太睇名氣喇~
一心以為會有好多

fashion又係另類嘅,你能夠係大firm出嚟,跟到好嘅studio,名氣真係唔一樣㗎,fashion太睇名氣喇~

我讀product design,但我想做furniture。
香港無咩出路,所以想出去走走
我係35呀叔只係識幾隻英文字
去到英國點學英文好?
我去做廚
其實大家由T4轉T2時
係咪都係直接講 T4去到幾時完
之後需要T2???

之前係咪有巴絲打成功T4轉T2

你地cover letter時係點講?

T4轉T2首先你要check下佢份工(尤其是grad scheme)會唔會肯sponsor tier2先
如果唔肯我會建議你唔好浪費時間

搵工其實就好快
cv 一sd出去即日/第日已經有幾間公司覆
但一提到話要visa就不了
話唔向sponsor list

利申 我果行係shortage list

但呢行既大公司都玩小圈子
根本唔會貼招聘廣告 反正一定有大把人
送上門
而家卡住唔上唔落咁
可能要用wh

咩shortage? (唔好叫我追post )

我意思係邊個行業?

animation/3d /vfx
sd左一,兩個禮拜好多公司都知我冇visa 開始冇回音

結果而家只搵到間廣告公司比兼職我做到tier4完 唯有邊做邊搵啦
N展類有無機會去英國打工

英國呢幾年好需要Engine 呢類人,巴打有福

Civil engineer 6年經驗未chartered 多唔多工作機會?

你CEng實有人請
唔洗愁

就係未chartered呀

charted左即刻過黎就啱
有冇諗過澳加?

有呀,我結咗婚
又供緊樓,全部野都淨係睇緊
未決心搞
N展類有無機會去英國打工

英國呢幾年好需要Engine 呢類人,巴打有福

Civil engineer 6年經驗未chartered 多唔多工作機會?

你CEng實有人請
唔洗愁

就係未chartered呀

charted左即刻過黎就啱
有冇諗過澳加?

有呀,我結咗婚
又供緊樓,全部野都淨係睇緊
未決心搞

背後負擔咁多野
英國搞移民都唔係易
而家移民政策唔穩定
不如放棄英國啦
去到英國點學英文好?
我去做廚

識yes chef no chef sorry chef
去到英國點學英文好?
我去做廚

its rawwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww
去到英國點學英文好?
我去做廚

its rawwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww

唔好串我啦
去到英國點學英文好?
我去做廚

唔好串我啦

去到英國點學英文好?
我去做廚

係its fucking raaaaaaaaaaaaaaaaaaaaw
一心以為會有好多

design撚lm
可能會用wh 試下係英國搵工
有無係英國做緊design既巴絲
一心以為會有好多

design撚lm
可能會用wh 試下係英國搵工
有無係英國做緊design既巴絲

design engineer
去到英國點學英文好?
我去做廚

唔好留喺china town 環境會逼到你
其實用WH搵工博轉Tier 2呢招得唔得?

tier2->tier5->tier2?
樓上好design巴絲
其實用WH搵工博轉Tier 2呢招得唔得?

睇行業, 都見過有人得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞