【英國】英國工作討論區 III

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
希望你地下次攪食飯團
請問Tier2 轉PR 嗰五年係咪唔可以轉工?
定係搵到等二個offer肯搞tier2就得?
中間每年唔可以離開英國90日?
另外想問下各位去到英國 生活質素有冇下降定提高先過去? 因為税率高咁多 要搵到同香港稅後人工一樣甚至更高都唔易

其他答你唔到,但係係英國生活輕鬆好多
其實稅收有分幾個band, 不過好多福利,所以睇你點睇

為左細路著想好想過英國發展 但擔心生活質素仲差左

睇你 點定義 質素
香港英國係完全唔同

生活差唔多
但pressure 細d

讀書都唔同啦

好:
讀書係其中一樣啦
返工唔使OT(咁多?)

唔好:

生活唔慣
親人

我父母一定難啲移民黎,佢要日日茶餐廳咖啡奶茶
希望你地下次攪食飯團

agger
請問Tier2 轉PR 嗰五年係咪唔可以轉工?
定係搵到等二個offer肯搞tier2就得?
中間每年唔可以離開英國90日?
另外想問下各位去到英國 生活質素有冇下降定提高先過去? 因為税率高咁多 要搵到同香港稅後人工一樣甚至更高都唔易

其他答你唔到,但係係英國生活輕鬆好多
其實稅收有分幾個band, 不過好多福利,所以睇你點睇

為左細路著想好想過英國發展 但擔心生活質素仲差左

睇你 點定義 質素
香港英國係完全唔同

生活差唔多

讀書都唔同啦

好:
讀書係其中一樣啦
返工唔使OT(咁多?)

唔好:

生活唔慣
親人

唔係無既...
番飲飲食業係咪好似hells kitchen咁 ?

冇乜粗口 不過我好中意睇hells kitchen
倫敦啤酒團 @ 收工後

星期四 27th April
雞巴打 (八點後)
戲劇絲(九點後)

星期五 28th April
雞巴打
戲劇絲

星期六 29th April
小野屋(2130車 king cross走)
戲劇絲

三人成團,如果想去嘅話請留個名,會揀最多人去果日

點解無人join

想join Friday但我想去剪頭髮先

x2 清去邊度剪?

想join但係下星期exam

吊頸都要抖下氣
希望你地下次攪食飯團

agger

其實星期五可以改做食飯團之後飲酒,如果戲劇絲+Serena ok 的話
番飲飲食業係咪好似hells kitchen咁 ?

冇乜粗口 不過我好中意睇hells kitchen

而家鐘意睇master chef多啲
45min煮三個餸 勁緊張
希望你地下次攪食飯團

agger

其實星期五可以改做食飯團之後飲酒,如果戲劇絲+Serena ok 的話

食飯+飲酒 perfect
放工
有冇人Apply FDM project management graduate scheme?
啱啱HR打電話黎約我Video interview,有冇Tips 教下小弟?

FDM
間野係人都收
諗清楚先好去

點解咁講
有冇人Apply FDM project management graduate scheme?
啱啱HR打電話黎約我Video interview,有冇Tips 教下小弟?

FDM
間野係人都收
諗清楚先好去

好似要貼錢?

淨係Training 個兩個月得£100per week
之後就Range from £21000 to 23000 per month.
希望你地下次攪食飯團

agger

我剪完頭髮可能7點-點半左右
希望你地下次攪食飯團

agger

我剪完頭髮可能7點-點半左右

碌上去留個名
倫敦啤酒團 @ 收工後

星期四 27th April
雞巴打 (八點後)
戲劇絲(九點後)

星期五 28th April
雞巴打
戲劇絲
Serena巴

星期六 29th April
小野屋(2130車 king cross走)
戲劇絲

睇你 點定義 質素
香港英國係完全唔同

生活差唔多

讀書都唔同啦

好:
讀書係其中一樣啦
返工唔使OT(咁多?)

唔好:

生活唔慣
親人

唔係無既...

好high level咁諗咋
同埋都好大程度睇本身喺香港生活得開唔開心既
本身中產 唔使供樓 好輕鬆 去英國考慮既野同本身生活得唔開心 經濟冇咁好考慮又唔同

FDM
間野係人都收
諗清楚先好去

好似要貼錢?

之後就Range from £21000 to 23000 per month.

或者你已經聽過不過都等我講一講
基本上FDM係一間幫其他公司揾廉價奴工既公司
佢地咩人都會收入去先
咁你入左去唔代表真係有工返
首先就training一段時間
然後就幫你揾interview
如果佢D client(姐係出面D公司例如銀行之類)對你有興趣咁你就有得interview
過程同出面都差唔多都係要in 5-7 round
in到的話就恭喜你有工開
不過你個人工就得返相同職位既一半
即係你去到出面D公司工作既,你做相同既野不過你得你同事既一半人工
基本上FDM既賺錢模式就係逗你人工果個差額

以上係成功例子
如果in唔到既話
就會不斷loop左係interview果關度直到你in到
期間基本上無得離開因爲簽左合約
走佬要賠錢 (不過都有例子係可以走人遲下再講...)
咁你就要每日都返去FDM度坐 等下睇下有無得interview/training

好處: 如果你唔夠quali, FDM都有機會比你揾到份職位唔錯既工例如大公司大銀行呢D就咁報grad scheme好多人掙既位

壞處: 個人工就得返相同職位既一半
合約簽死左兩年
中途比人炒左就要返番去FDM繼續interview揾工果關

我有frd揾到好工
亦都有frd中伏搞左好耐先揾到
有D就做做下提早比銀行完約要坐返FDM
咩都有可能發生唔係包生仔
個人意見就覺得風險好大
不成功便成仁

不喜勿插
又食飯

GM親自煮比我食

正嚄

FDM
間野係人都收
諗清楚先好去

好似要貼錢?

或者你已經聽過不過都等我講一講
基本上FDM係一間幫其他公司揾廉價奴工既公司
佢地咩人都會收入去先
咁你入左去唔代表真係有工返
首先就training一段時間
然後就幫你揾interview
如果佢D client(姐係出面D公司例如銀行之類)對你有興趣咁你就有得interview
過程同出面都差唔多都係要in 5-7 round
in到的話就恭喜你有工開
不過你個人工就得返相同職位既一半
即係你去到出面D公司工作既,你做相同既野不過你得你同事既一半人工
基本上FDM既賺錢模式就係逗你人工果個差額

以上係成功例子
如果in唔到既話
就會不斷loop左係interview果關度直到你in到
期間基本上無得離開因爲簽左合約
走佬要賠錢 (不過都有例子係可以走人遲下再講...)
咁你就要每日都返去FDM度坐 等下睇下有無得interview/training

好處: 如果你唔夠quali, FDM都有機會比你揾到份職位唔錯既工例如大公司大銀行呢D就咁報grad scheme好多人掙既位

壞處: 個人工就得返相同職位既一半
合約簽死左兩年
中途比人炒左就要返番去FDM繼續interview揾工果關

我有frd揾到好工
亦都有frd中伏搞左好耐先揾到
有D就做做下提早比銀行完約要坐返FDM
咩都有可能發生唔係包生仔
個人意見就覺得風險好大
不成功便成仁

不喜勿插

好詳盡 唔該巴打

睇你 點定義 質素
香港英國係完全唔同

生活差唔多

讀書都唔同啦

好:
讀書係其中一樣啦
返工唔使OT(咁多?)

唔好:

生活唔慣
親人

唔係無既...

好high level咁諗咋
同埋都好大程度睇本身喺香港生活得開唔開心既
本身中產 唔使供樓 好輕鬆 去英國考慮既野同本身生活得唔開心 經濟冇咁好考慮又唔同

姐係咁
係得依個post入面既巴絲打大部分都係鍾意依邊既生活留低左係度做野
你問我地好唔好我地就一定覺得好既
唔鍾意的話一早就返左香港

不如你講下自己既睇法先?
有無咩擔心或者驚放唔低? 本身背景如何?
上面個巴打講得岩
唔同background考慮既野都好唔同好難一概而論
講下自己
我engine
唔想番香港倒模咁做building
又想試下做工廠 最好車廠
結果就決心搵工
講下自己
我engine
結果就決心搵工

Cardiff 果邊有冇車廠,btw 你大學邊度?
講下自己
我engine
結果就決心搵工

Cardiff 果邊有冇車廠,btw 你大學邊度?

Aston martin同ford

Bath
Nottingham落冰 大家冇事嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞