入黎分享下你睇過覺得好勁既中醫

716 回覆
47 Like 3 Dislike
有無中醫識醫失眠,心煩

成日好鐘意訓上床就勁多野諗

睇過D中醫話氣血少,咁人地都虧都訓到
但好似醫唔到心煩多思多夢

因為你係瞓得差所以氣血先差,唔係因為氣血差而瞓得唔好,所以補氣血作用都唔大

咁請問有無邊個醫生係Ok
我諗我成世無幾多日真係可以瞓得好
真係會好想死
【長文慎入】我一定答你:西營盤趙建昌 (即係趙醒楠個仔)

話說我兩三年前,有一朝起身隻腳腫左好鬼痛
以為唔知點樣扭親整親,心諗呢D應該睇跌打師父好過睇西醫
Google search屋企附近有咩好企打師父
見趙醒楠好猛料,又南華軍醫又盛,過左身之後間舖由佢個仔接手
我篤住把遮單腳跳落去睇趙醫師
醫師問我尋晚有冇飲啤酒,我答前晚飲左半杯 (超細隻膠杯,唔夠200ml)
佢話我就係飲完果半杯仔啤酒痛風發作,幫我敷藥同叫我以後戒口
雖然好快就消左腫,但我心諗:「傻的嗎,前晚飲左半杯啤酒都會痛風?吹水都要有個譜丫。」

但之後我隻腳依然周不時會隱隱痛,我以為係對鞋唔好,行得太多
於是返去睇開好多年個私家診所西醫
醫生話我有輕微扁平足,轉介我睇骨科
去到骨科醫生,摸兩摸我隻腳,話我有輕微扁平足同姆指外翻
開隻藥房唔洗醫生紙都買得到痛膏俾我,叫我痛就搽,無痛唔洗理
睇左三次,每次都睇唔夠兩分鐘就收我成千銀,勁撚Hea
到第四次,我chur佢,佢先同我照X光,照完睇片佢又係開止痛膏俾我

如是者,過左兩年,有一朝訓醒隻腳又腫到豬蹄咁
個骨科醫生最快最快都要一星期後先有期,加上佢咁撚hea,實在唔想再俾錢佢賺
於是篤住把遮單腳跳落去睇我睇開個醫生
佢話我腳掌發炎,開消炎止痛藥俾我食
但我食曬3日藥都唔好,隻腳依然咁痛,覆診,再食兩日藥都唔好
第六日,把心一橫,電話叉爆電,Call的士去急症室,搏下有冇得入院驗清驗楚
急症室醫生一睇就話肯L定唔係發炎
問我病發之前一日食左乜,我答飲白酒兼狂食生蠔
佢話應該係痛風喎,開痛風藥我食,結果真係慢慢消左腫

最後,我渣住急症室醫生開ge轉介信,去睇屋企附近另一個私家醫生 (Google過口碑好)。佢幫我驗血,confirm我真係痛風。

好後悔當初冇聽趙醫師講,無早D開始戒口注意健康,浪費左兩年時間
痛風發作o個十幾日,真係痛撚過閪,畢身難忘,而家仲要keep住日日食藥

趙醫師,請受小弟一拜

其實而家好多症都唔係趙公仔睇

我舊年唔知係咪肩周炎, 去趙醒楠睇, 幫我敷藥個醫師(應該係趙醒楠既徒弟), 全程唔出聲, 唔知係咪啞, 所以我都唔敢問其實我咩事

雖然唔係藥到病除, 但比佢地睇過又冇叫我 keep住覆診, 個人都安心 d
真係好撚勁 一把就話我打得太多飛機

呢d應該個個中醫都睇得出
btw 有冇中醫睇眼勁?

早排d 濕疹好折磨我
響油麻地到睇左一輪食左幾個月藥就好好多
起碼唔紅唔甩皮r 出水先
同埋醫師好勁 把脈會話你知你個體質
要食多d 乜唔食d 乜
而家我feel 到我脊椎側彎
去左佢到針埋炙 針完係鬆好多
惡高頭唔會痛 但係過兩日返工就會痛番
不過都係試左一個月 過多幾個月再包膠

同留上講的是同一個

係咪講緊一個女中醫,油麻地Exit A 附近,上5樓既?

早排d 濕疹好折磨我
要食多d 乜唔食d 乜

同留上講的是同一個

我係睇開呢個
有無識醫頸椎退化移位嘅中醫師?

有親人睇好多次西醫都要佢開刀,要係頸度割開做手術,好危險唔想搏,但情況已經令到手指神經開始衰弱同麻痺。睇過中醫,有啲又話咩啪骨,一扭仲痛多左,或者針完一次舒服少少,隔一陣又痛返。希望有巴絲可以幫到手
留名
浸大中醫院有無人睇過?
lm
暗瘡撚留名 腸胃勁差 咀邊生滿暗瘡咁滯
有冇名醫可以介紹
有無中醫識醫失眠,心煩

乜依個係病黎
我由細到大都係咁
以為嗰朝遲起身 到夜晚未眼訓先會咁
我會係床諗好多天馬行空嘅野
有無中醫識醫失眠,心煩

乜依個係病黎
我由細到大都係咁

食D寧神藥試下.
有無中醫識醫失眠,心煩

乜依個係病黎
我由細到大都係咁

食D寧神藥試下.

咩黎嫁
我可以係張床成個鐘都未訓
我之前仲以為個個都係咁
已經搞唔清係咪失眠
有無失眠嘅中醫
老豆成日失眠
早排仲話瞓係到個陣個心好唔舒服 唔安定 好亂
睇咗醫生 就係開咗安眠藥
前幾日有朋自介紹佢去觀塘睇中醫針灸 話能醫奇難雜症
老豆話個心舒服返啲 但失眠問題未改善
好擔心佢會因為失眠搞到精神緊張
求專業治失眠嘅中醫師

其實條頸有問題都可以搞到失眠
【長文慎入】我一定答你:西營盤趙建昌 (即係趙醒楠個仔)

話說我兩三年前,有一朝起身隻腳腫左好鬼痛
以為唔知點樣扭親整親,心諗呢D應該睇跌打師父好過睇西醫
Google search屋企附近有咩好企打師父
見趙醒楠好猛料,又南華軍醫又盛,過左身之後間舖由佢個仔接手
我篤住把遮單腳跳落去睇趙醫師
醫師問我尋晚有冇飲啤酒,我答前晚飲左半杯 (超細隻膠杯,唔夠200ml)
佢話我就係飲完果半杯仔啤酒痛風發作,幫我敷藥同叫我以後戒口
雖然好快就消左腫,但我心諗:「傻的嗎,前晚飲左半杯啤酒都會痛風?吹水都要有個譜丫。」

但之後我隻腳依然周不時會隱隱痛,我以為係對鞋唔好,行得太多
於是返去睇開好多年個私家診所西醫
醫生話我有輕微扁平足,轉介我睇骨科
去到骨科醫生,摸兩摸我隻腳,話我有輕微扁平足同姆指外翻
開隻藥房唔洗醫生紙都買得到痛膏俾我,叫我痛就搽,無痛唔洗理
睇左三次,每次都睇唔夠兩分鐘就收我成千銀,勁撚Hea
到第四次,我chur佢,佢先同我照X光,照完睇片佢又係開止痛膏俾我

如是者,過左兩年,有一朝訓醒隻腳又腫到豬蹄咁
個骨科醫生最快最快都要一星期後先有期,加上佢咁撚hea,實在唔想再俾錢佢賺
於是篤住把遮單腳跳落去睇我睇開個醫生
佢話我腳掌發炎,開消炎止痛藥俾我食
但我食曬3日藥都唔好,隻腳依然咁痛,覆診,再食兩日藥都唔好
第六日,把心一橫,電話叉爆電,Call的士去急症室,搏下有冇得入院驗清驗楚
急症室醫生一睇就話肯L定唔係發炎
問我病發之前一日食左乜,我答飲白酒兼狂食生蠔
佢話應該係痛風喎,開痛風藥我食,結果真係慢慢消左腫

最後,我渣住急症室醫生開ge轉介信,去睇屋企附近另一個私家醫生 (Google過口碑好)。佢幫我驗血,confirm我真係痛風。

好後悔當初冇聽趙醫師講,無早D開始戒口注意健康,浪費左兩年時間
痛風發作o個十幾日,真係痛撚過閪,畢身難忘,而家仲要keep住日日食藥

趙醫師,請受小弟一拜

其實而家好多症都唔係趙公仔睇

我舊年唔知係咪肩周炎, 去趙醒楠睇, 幫我敷藥個醫師(應該係趙醒楠既徒弟), 全程唔出聲, 唔知係咪啞, 所以我都唔敢問其實我咩事

雖然唔係藥到病除, 但比佢地睇過又冇叫我 keep住覆診, 個人都安心 d

趙公子醫館好有霸氣
一日開四個鐘咋
早排d 濕疹好折磨我
要食多d 乜唔食d 乜

同留上講的是同一個

我係睇開呢個

巴打呢個上網搵過 轉左地址定係我搵錯
早排d 濕疹好折磨我
要食多d 乜唔食d 乜

同留上講的是同一個

我係睇開呢個

頭先上網搵過杜秀珠 轉左地址定係我搵錯
講左7頁先有卡片
係咪打個名出黎都咁難
大埔中心廣場有一個又係把一把脈已經可以講到你9成問題
不過睇一次連藥費起碼6,700
仲好賺過西醫

求介紹
有無中醫識醫失眠,心煩

乜依個係病黎
我由細到大都係咁

食D寧神藥試下.

咩黎嫁
我之前仲以為個個都係咁
已經搞唔清係咪失眠

有咩寧神藥可以試..?

你要搞清楚你係唔想訓定訓唔到,
你合埋眼個幾兩個鐘不停地自動諗野叫訓唔到,

我個Case係九成半時間就算累都唔易訓到,
成日搞到聽朝番學就收唔想起。

除非真係極級累啦,否則係唔可以短時間訓到。
有無中醫識醫失眠,心煩

乜依個係病黎
我由細到大都係咁

食D寧神藥試下.

咩黎嫁
我之前仲以為個個都係咁
已經搞唔清係咪失眠

有咩寧神藥可以試..?

最基本
玫瑰花
酸棗仁
利申
非專業意見
睇開陳贊超醫師, 以前間鋪係牛下, 牛下拆左搬左去牛頭角街市.
有無中醫識醫失眠,心煩

乜依個係病黎
我由細到大都係咁

食D寧神藥試下.

咩黎嫁
我之前仲以為個個都係咁
已經搞唔清係咪失眠

有咩寧神藥可以試..?

係訓唔到
搞到遲訓遲起 無限loop

就算返左成日工都唔係即刻訓著
有無中醫識醫失眠,心煩

乜依個係病黎
我由細到大都係咁

食D寧神藥試下.

咩黎嫁
我之前仲以為個個都係咁
已經搞唔清係咪失眠

有咩寧神藥可以試..?

最基本
玫瑰花
酸棗仁
利申
非專業意見

就咁玫瑰花茶得唔得
早排d 濕疹好折磨我
要食多d 乜唔食d 乜

同留上講的是同一個

我係睇開呢個
[i mg]http://img.eservice-hk.net/upload/2017/05/31/110320_6cc25937c2fcd2c3ee1f419e94045e2a.jpg[/img]

頭先上網搵過杜秀珠 轉左地址定係我搵錯

應該我卡片准D 因為佢好似響黃大仙做開 近期先搬左出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞