入黎分享下你睇過覺得好勁既中醫

716 回覆
47 Like 3 Dislike
依排成日岀風癩 有無巴打可以介紹
腸胃好差 食左成個禮拜胃仙u都仲有d唔舒服
有無介紹
有沒介紹
有沒介紹

巴打有冇試我介紹俾你果個
有沒介紹

400蚊針一次 好貴😭
有沒介紹

400蚊針一次 好貴😭

原來巴打想針灸 我淨係搵佢攞藥食咋
【長文慎入】我一定答你:西營盤趙建昌 (即係趙醒楠個仔)

話說我兩三年前,有一朝起身隻腳腫左好鬼痛
以為唔知點樣扭親整親,心諗呢D應該睇跌打師父好過睇西醫
Google search屋企附近有咩好企打師父
見趙醒楠好猛料,又南華軍醫又盛,過左身之後間舖由佢個仔接手
我篤住把遮單腳跳落去睇趙醫師
醫師問我尋晚有冇飲啤酒,我答前晚飲左半杯 (超細隻膠杯,唔夠200ml)
佢話我就係飲完果半杯仔啤酒痛風發作,幫我敷藥同叫我以後戒口
雖然好快就消左腫,但我心諗:「傻的嗎,前晚飲左半杯啤酒都會痛風?吹水都要有個譜丫。」

但之後我隻腳依然周不時會隱隱痛,我以為係對鞋唔好,行得太多
於是返去睇開好多年個私家診所西醫
醫生話我有輕微扁平足,轉介我睇骨科
去到骨科醫生,摸兩摸我隻腳,話我有輕微扁平足同姆指外翻
開隻藥房唔洗醫生紙都買得到痛膏俾我,叫我痛就搽,無痛唔洗理
睇左三次,每次都睇唔夠兩分鐘就收我成千銀,勁撚Hea
到第四次,我chur佢,佢先同我照X光,照完睇片佢又係開止痛膏俾我

如是者,過左兩年,有一朝訓醒隻腳又腫到豬蹄咁
個骨科醫生最快最快都要一星期後先有期,加上佢咁撚hea,實在唔想再俾錢佢賺
於是篤住把遮單腳跳落去睇我睇開個醫生
佢話我腳掌發炎,開消炎止痛藥俾我食
但我食曬3日藥都唔好,隻腳依然咁痛,覆診,再食兩日藥都唔好
第六日,把心一橫,電話叉爆電,Call的士去急症室,搏下有冇得入院驗清驗楚
急症室醫生一睇就話肯L定唔係發炎
問我病發之前一日食左乜,我答飲白酒兼狂食生蠔
佢話應該係痛風喎,開痛風藥我食,結果真係慢慢消左腫

最後,我渣住急症室醫生開ge轉介信,去睇屋企附近另一個私家醫生 (Google過口碑好)。佢幫我驗血,confirm我真係痛風。

好後悔當初冇聽趙醫師講,無早D開始戒口注意健康,浪費左兩年時間
痛風發作o個十幾日,真係痛撚過閪,畢身難忘,而家仲要keep住日日食藥

趙醫師,請受小弟一拜
有無皮膚科中醫勁
想睇下毛囊角化
求皮膚科神醫

利申遺傳性濕疹
在此奉勸大家,搵中醫一定要同佢講要飲片(煎藥),唔好要藥粉or沖劑 因為藥效只有煲藥既一半!就算屋企冇瓦煲,寧願用不銹鋼煲搞掂都唔要藥粉
我係一個唔識黎m嘅人 成20歲都未有m岀
我個病會搞到不育或者生瘤所以一定要睇醫生
試過西醫啲藥食到我嘔同勁頭暈先得少少m,仲要啲藥係逼我嘅身體黎m,而唔係搞翻好我個身體先黎m
然後呢一年都有keep住睇中醫,每星期一次,需然未完全好翻,但都好過之前,依家會不定期黎m 我已經好開心 身體仲冇之前咁虛弱,之後會繼續調理身體,食到好為止

利申:個中醫係我之前中學啊sir,退休轉做中醫,我先咁放心交俾佢
做咩叫人睇巫醫

睇呢d post真係好好笑
骨科有個好勁 不過要我介紹
試過西醫啲藥食到我嘔同勁頭暈先得少少m,仲要啲藥係逼我嘅身體黎m,而唔係搞翻好我個身體先黎m
然後呢一年都有keep住睇中醫,每星期一次,需然未完全好翻,但都好過之前,依家會不定期黎m 我已經好開心 身體仲冇之前咁虛弱,之後會繼續調理身體,食到好為止

利申:個中醫係我之前中學啊sir,退休轉做中醫,我先咁放心交俾佢

可唔可以講埋個名??我都有類似嘅問題
有無巴打睇耳鳴
有冇睇竹十
周書正
連蔡瀾都係佢個客
但依家冇做了
有 Jackeline,無暗瘡
lm

可唔可以講埋個名??我都有類似嘅問題

大埔中心廣場有一個又係把一把脈已經可以講到你9成問題
不過睇一次連藥費起碼6,700
仲好賺過西醫

求名
係西藏睇過藏醫 睇下我個掌已經up晒我d症狀出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞