【南征聯合】《病港II》(8)

1001 回覆
955 Like 3 Dislike
唔得一諗服裝就成個腦都係啲幼稚園戲劇帶喺頭上面啲紙環
睇背叛者啦佢已經死撚咗
瘋狂加更
睇過都唔記得
push
Posh
只有等文。。。。
大鑊喇。。 冇文啊
呢排課金好多文
好正
不過連登都一樣要推post
推到出新故
半夜時分,病獵協會始才派發晚餐。

一塊麵包、一條酸瓜、一碗炒蘆筍,經已是全部。

「今日又無肉~?」代號為怪獸漢堡的病獵,接過了餐盤。

「肉係喺月尾先會派一次。」飛翔坦克答。

「每次舊肉得掌心咁大件,點夠食?仲有月尾......我哋計劃都已經實行咗,唔會返嚟病獵協會呢到,不如索性下個月頭先進行計劃吧,大哥。」

「你認為佢會俾我哋咁做?所有嘢都係環環相扣,唔好打亂進度。」飛翔坦克左右一望,又抬頭望向最高層:「研究室班友都出嚟放飯,係時候做啲嘢。」

「分散佢哋注意力啊嘛?呢種事我最叻嘿嘿......」怪獸漢堡咧嘴一笑,將餐盤上的食物倒落前方的年輕病獵背脊上:「哎喲~真係唔好意思喔,手滑。」

一面愣然的年輕病獵稍稍回頭,聽見對方輕蔑而囂張的語氣,馬上怒氣衝天出拳毆打。

「呀啊!」故意生事的怪獸漢堡摸摸臉頰,立即揮回一記右勾拳:「嘿嘿,真係小氣。」

年輕病獵名為猿佐,他面對右勾拳的襲來,選擇了快速退後並從腰包拿出一把阿拉斯加獵戶刀。

有心鬧事的漢堡怪獸,亦掏出一把收割農作物用的月型鐮刀:「真係要打?呵呵,咁你要小心鐮刀無眼喔,兄弟。」

「停手!宜家情況咁亂,你哋仲內訌!?」一名上了年紀的病獵指出。

「罵內訌嘅係佢,我向來待人接物都係一流~呵呵。」怪獸漢堡在笑。

「你再挑逗我,一定會要你流血。」猿佐選擇退一步,再取一份新晚餐。

「喔。」怪獸漢堡撿起地上掉落的麵包,捏著用力擲向猿佐:「幫你執返,唔好浪費食物啊。」

猿佐目光一凶,滲露殺氣,沒有猶豫地衝向怪獸漢堡,用獵戶刀向他揮斬。

「鏗──!」怪獸漢堡用鐮刀恰好格擋住了。

「第一刀就想割喉?你太大想頭。」怪獸漢堡踢出一腳。

猿佐用膝腿擋住踢擊,意圖繼續揮砍獵戶刀。

殊不知,怪獸漢堡利用鐮刀彎月形狀的特性,順著對方的手勢把獵戶刀困在刀圍內。

但猿佐沒單靠刀具去攻擊,空拳的右手同時對怪獸漢堡腰側、腹側、肋側,進行三次手刀打擊,一般人被打中脆弱的肋側會感到劇痛。

可是怪獸漢堡的肉被正常人要厚,壓根沒有感覺。

他更是嘿嘿一笑,抓到了猿佐的破綻,用腋下和肋側壓著猿佐的右手掌,並舉起鐮刀像收割稻草般,要將猿佐整條胳臂割下!

「呯!呯!」

就正當他要得手之際,兩顆豆大的鋼珠從將鐮刀和阿拉斯加獵戶刀打落地上,是聽到飯堂爭執聲的雲梨。

他站在大樓的對面,但還是在危急時刻制止住了。

兩把武器脫手,猿佐馬上往怪獸漢堡肚皮踢上腳,將他踢開。

「嗚噫咳咳!」怪獸漢堡擋不著這一腳,反被踢開了。

「停手。」雲梨行了過來。

「佢對我做出挑釁行為......」猿佐如實說出。

「呵,但郁手嘅係你,大家都係病獵,你有必要郁手?」怪獸漢堡反問。

「宜家病獵協會面臨危急時刻,任何人帶有私人恩怨、亦或圖謀不軌,都係唔可以接受。」雲梨語氣和表情沒帶怒意,但會讓人感到敬畏:「再發生任何事情,後果自負。」

「係......」猿佐低頭,答。

「嘿,明白。」怪獸漢堡拾回鐮刀,跟著兄弟飛翔坦克走。

亂況結束後,大家繼續吃飯,繼續做自己的事。

「老陳。」雲梨行向那名上年紀的老病獵。

「雲梨,啱先佢兩個......」老陳以為雲梨問他事發經過,便搶先一步答。

然而,雲梨問的卻是另一個問題:「拎鐮刀嗰個人咩背景。」

「嗰個人佢好似係用代稱,唔用真名,佢叫自己做「怪獸漢堡」,佢有另外兩個兄弟經常一齊做任務,有咩事?」

「無,佢剛才個招係專門克制人類用刀嘅技巧,只係有啲好奇。」雲梨望著他的背影。

另一邊,研究大樓行出一名病獵,向樓下的怪獸漢堡和飛翔坦克點一點頭。

第二朝,示威人群的聲勢將天台睡去的艾匡弄醒。

人們睡足了,繼續爭取自己的權利,要求協會交出M。

艾匡擦下眼睛、戴上鳥嘴面具,拿起喇叭繼續昨天的事:「天環教唔係表面見到咁,唔係個派發食物、收留無居所兒童少年嘅地方,喺無耐之前,我都係個要食佢哋麵包、要住佢哋地方嘅人,但我俾佢哋捉咗,捉咗去山頂一嗰叫寬恕營嘅地方,係天環人享樂同犯罪嘅地方,人命對佢哋嚟講只係一件玩具......」

艾匡續說:「我要幫嗰位病獵大師講說話,得一個原因,係因為佢救過我。就係咁膚淺,但當、但當你見到有個病獵,不顧安危咁去抱實你,穿過呢個煉獄咁嘅世界、斬除想傷害你嘅人同病者,就單單係為咗拯救一個人,而拋棄自己一切嘅世界,光?佢無得見光,朋友......佢都無幾個朋友,結婚同拍拖更加係無可能,但佢永遠都唔會介意,因為佢係病獵,呢個就係病獵嘅責任。」

艾匡的一席話,這次讓民眾降溫,他們的罪惡感默默在背後滋長。

「講得好!」忽然,人群中傳來拍掌聲。
艾匡低頭望過去,是不修邊幅的王達尼,他咬著劣質煙大力地拍掌。

可能掌聲是會感染,又感染了一小撮人拍掌。

「班天環人肚滿腸肥,明明呢啲嘢應該係大家嫁嘛!舊社會個陣大家都有納稅,點解呢啲天環人就可以佔哂所有重要資源!?末世大家生存都困難,唔係應該守望相助?今日你哋天環人可以斷電威脅我哋,他日你哋唔滿意又斷電威脅人啊!?」扮裝不認識M和艾匡的王達尼,來了漂亮個助攻:「仲有點解所有糧食區淪陷,大家唔需要捱餓,聽講都係因為病獵大師佢捐咗八千萬籽!」

「八、八千萬籽!?」、「你講真......?」、「有冇可能啊?」

接下來艾匡連續一個星期,都為M進行著「洗白工程」,王達尼在示威群眾的起哄,不斷讚同艾匡的說法,一些倖存區的領導人更在市民的追問下,承認當時收到病獵協會某人捐出的八千萬籽,情勢逐漸地逆轉。

幾經他們的努力,示威群眾明顯減少,尤其年輕人佔最多。

誰對誰錯,就是個拼人多的遊戲。

但艾匡的真摰,和這生都可能見不到一眼的天環人比,群眾更為接受前者。

倖存區上開始有聲音,要求取消對M的通緝令,更要討回他的清白。

夕鯨國局勢依然緊張,更漸漸形成兩立。

相反,在綠林鄉郊當作渡假的我,則比較寫意。

我用鷹學派成員從廢土區搜索到的MP3隨身聽,躺在一棵樹蔭下,雙手放在後腦當枕頭,聽著輕輕鬆鬆的《Come and get Your Love》。

「吱!」鳥兒會飛過。

蝴蝶會飛我臉上。

涼風會為我撥扇,鷹學派成員會為我找食物。

將那些野茹用木籤戳成一串,再烤一烤,野味非常。

我一口吃掉一顆野茹:「唔~」

一如既往的好味,好吃到我會閉著眼,漫步地跳舞。

「救命呀!我好餓呀!我要四星料理呀呀呀呀!」富林比比在被困的小屋內呼喊。

「嚟,四星美食。」我吃餘一顆給他。

「嗚,好難食呀!你哋班原始人就係無好嘢招待我?」富林比比馬上搶走木籤,大口地吃掉野茹。

「你只係人質。」我說。

「哼,我唔會承認自己係人質,我係你朋友或者唔小心行入嚟嘅人。」富林比比側面、抱手。

「......」

「留喺宜家間屋,係我自己做出嘅決定。」富林比比隔著上鎖的鐵閘對我說。

「既然你係個咁孤高嘅美食家,你有冇咩方法可以整到好食啲?」我反問。

「花椒,百胡椒,薄荷、油麻子、求其一樣,爆一爆香,用三份一水溝溝佢,做調味料。」富林比比像個大師,說得簡而快。

剛好,大家因為蒙柯亞早前的教導,有收集一些植物,當中不乏調味料,正好可以拿來使用。

我拿了油麻子榨壓作油,然後落點花椒在燒得火熱的石板上炒香,最後加上烤得半熟的野茹,經過幾層工序後,普通原味的森林野菇居然多了一番風味。

「......」我原地呆住。

「好好味呢?」
忽發其想 白鯨同夕鯨會唔會有啲咩關係
「正好有啲時間,放你出嚟一陣,監犯都要放下風。」我回報一下他。

「我唔係你嘅犯人,我可能只係個為咗尋求美食,而深入山林嘅美食家,為咗證明呢一點,我係唔會逃走。」似乎,富林比比很抗拒囚犯這個身份。

「唉,真係好想出去搵下美食。」富林比比站在鷹學派門口前。

「咁就出去吧,一齊。」我說。

「一齊?」富林比比疑惑。

「反正我無事做。」

「但一定要南面先有好嘢食。」

「你真係好執著去南方......」

「無計!呢個世界嘅定律係,越少人存在嘅地方,就越多珍稀奇寶,包括美食。」富林比比這句話,有根據的嗎?

「南面......就去一次,但當我話要停,你就要停,明?」見他對美食這麼執著,我居然有點尊重他。

「明白,但可惜我無金鼻子,如果唔係應該可以好快就搵到絕佳嘅美食喺邊。」

「金鼻子?」

「同「金舌頭」一樣,係一億個人之中,先有一個,簡單嚟講就係嗅覺特別靈敏。」
青荼
金舌頭係真係有定係薯仔個故嘅idea
咁仲有金手指未出
The last of us個系統真係fit晒
點呈現成個大本營?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞