【南征聯合】《病港II》(8)

1001 回覆
955 Like 3 Dislike
在跟雲梨說正經事情的我,面對無端近來的艾匡只能說出一句:「......早晨。」

「鳥嘴先生,你唔可以再係咁。」艾匡帶點半責備的語氣,說。

「嗯?」我更為愣然。

「你唔記得咗?我係艾匡公主,我學咗「帝王學」足足六年。」

「艾匡......繼續。」沒記錯,當年我選擇讓艾匡跟隨賴桑學習帝王學的。

當然也有跟奎斯學習病獵技巧,但帝王學算是專精的方向。

「首先我想知道鳥嘴先生發生咩事先。」艾匡拿走報紙,快速觀看。

「M,你從來未介紹過我,你同呢個女仔咩關係。」雲梨覺得她很有趣。

「佢叫艾匡。」我看著長大不少的她,說:「喺我哋好遠嘅倖存區入面,佢係一位公主。」

「公主?嗯,佢有咁嘅氣氛。」雲梨認同。

「不過真係有用?我諗夕鯨國入面,啲居民為咗盡快用得返電,無人會聽我任何解釋。」我總是充滿悲觀的想法。

「既然艾匡好似有方法咁,不況俾佢試試。」雲梨淡淡一笑。

快速俐落看完整份報導內容的艾匡,說:「第一,天環教一定唔會係好人先,我哋呢到所有俾佢拐帶過嘅人就係例子。第二,點解用電係天環人嘅專利?」

「因為得佢哋擁有呢種自產能源嘅技術同知識?」雲梨說出。

「但係發電產生嘅勞力,係所有人用血汗付出,而且點解佢哋唔教其他人?病港成足足七年,有心教嘅話,唔會任何人都學唔到呱?」艾匡反問。

「咁呢個係佢哋獨有知識嚟,佢哋唔教,都無得逼。」

「站喺理性、仲有人權自由嘅角度係咁諗,但站喺市民嘅角度,可能就唔一樣。」艾匡指出。

「你意思係?」

「人往往會睇重自己既得利益先,你要將成件事包裝到陰謀、誇大,就算人哋覺得你只係亂講,但呢個意念植入到佢哋腦中就夠,時機一到。」艾匡吸一氣,清風掠過臉頰:「風就自然會慢慢吹起。」

我和雲梨被艾匡的說話稍為震驚到。

沒想到外表純如綿羊的她,會想出這種方法。

其實也不算是方法,只不過是將別人心裡想法,用嘴巴真正說出口。

「宜家需要一個吹哨人。」艾匡說。

「吹哨人?咁嗰個人,必定要承受好多輿論。」雲梨說。

「我!仲可以順便將教會拐帶嘅事講出去。」艾匡說。

「你?艾匡?」我再確定一次。

「鳥嘴先生,你咁多次救咗我......」艾匡望一望自己大腿的箭傷,繼續說:「我無理由眼白白睇住你咁,你咁樣會令我好心酸。」

「咁......」

艾匡拍我膊頭:「就交俾我。」

此刻,我才真正留意到,這個小女孩的身高,不知不覺間就只差我一點。

「雲梨,你可以帶艾匡入城?」我的聲譽就交給艾匡去保護吧,我政治陰謀的角力不及病獵技巧高。

「可以。」有雲梨答應和帶路,我放心許多。

有艾匡這相助,我就對幾日後的報章內容有期待了。
已補500正評
課金等文
另類劇透
今晚課金大約幾點有
凌晨2點-3點 應該
有冇新地圖睇下
哇屌今日嗰啲好撚精彩個肥仔真係好好笑
然而,在後來我得知真相之後,才發現自己原來忽視了那些「詭異的人」。

墨巴成日都鋪依啲伏筆
所有肥仔都係出黎搞笑
上一季一開始又話小六埋M身係有啲唔知咩事
去到最尾淨係話佢比教授當係佢個女個女而且仲要係完全唔知情
唔係話M勾起左小六本身嘅出身咩不過太耐我都唔記得
南淵七病獵
即係港島南嘅病獵組織
係叛獵定正常病獵嚟
會喺港島南嘅會唔會係以前病者戰爭倖存者?

9up
艾匡
詭人
仲有咁高話事權即係可能唔止一隻
係喎 你唔講我都唔記得
係咪有人話過下次見面嘅時候
部落無死人就會同人地一齊冒險話
但詭人唔係個身臭架咩
有呢啲人埋身好難唔知
應該係類似主教咁
M死矮撚
唔講真係唔記得

M肯定又想走數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞