2017 Summer Intern 討論區 (4)

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
有無巴絲已經灰曬機諗住求其喺JIJIS搵啲超細firm做intern算
利申:三大year2 垃圾商科唔過三

12月 非大公司不入
3月 中小企都ok啦
依家 求撚其有offer咪算

最慘係細公司都唔理我

本身無報hr個啲 而家真係咩工都照報左先
有無巴絲已經灰曬機諗住求其喺JIJIS搵啲超細firm做intern算

12月 非大公司不入
3月 中小企都ok啦

最慘係細公司都唔理我

去親戚公司做就算
有冇人in中國建築

12月 非大公司不入
3月 中小企都ok啦

最慘係細公司都唔理我

去親戚公司做就算

親戚幹

利申: 無親戚

12月 非大公司不入
3月 中小企都ok啦

最慘係細公司都唔理我

去親戚公司做就算

親戚幹

利申: 無親戚

親戚細local firm...
冇big4親戚
有無人報左學資處intern有消息

12月 非大公司不入
3月 中小企都ok啦

最慘係細公司都唔理我

其實四月頭已經開始報緊啲細firm
但都係得一兩個回音
原來自己差過地底泥

12月 非大公司不入
3月 中小企都ok啦

最慘係細公司都唔理我

其實四月頭已經開始報緊啲細firm
但都係得一兩個回音
原來自己差過地底泥

exchange緊無辦法喇
4號去in
冇就番pt算
In到好攰
每次都要做test 好多都要in2次以上
mtr in哂未 出offer未
三大過三冇本地offer,得大陸公司intern,去唔去好

去馬啦,唔怕

但係冇錢

要自付機票住宿?

兩千包食住,冇人工

我個offer都係去上海做,包機票食宿再加幾千蚊人工

咁我唔知啦
舊年仲係得referral
second tier黎講 bdo 同 rsm都幾好
shinewing真係狗也不屌

shinewing 有咩唔好?好好奇,願聞其詳

下?bdo好係常識吧。
S>R先係呀

1999tim

bdo 好我都知,但shinewing 有咩唔好,聽啲師兄師姐講都係負面,但又唔講詳細,想知個原因

同問 係公司culture 有問題定學唔到野

學唔學到野睇分到咩team
Intern都要無限OT 講緊去到1點都有
個感覺係要chur死你
仲未計啲惡頂manager

但係intern仔幫得啲咩 咁都要ot咁耐
如果去親戚做會唔會好仆街
利申:上年都係
有無巴打in過bank of china

啱啱出左 offer

咩dept 咩都無消息
如果大家想做placement
最好做下半年
因為可以internal咁搵Hr 報Summer intern
又可以skip好多apt test/interviews
最好做下半年
因為可以internal咁搵Hr 報Summer intern

有咩公司請placement
最好做下半年

有咩公司請placement

聽講恒生仲請緊

啱啱出左 offer

咩dept 咩都無消息

唔想自爆
我讀 EE

你讀唔係it or business 就得架la
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞