甲亢病者請入!

1001 回覆
27 Like 0 Dislike
我既情況係2018年係街症驗左血係甲亢,再去私家睇,睇今年睇到山窮水盡就轉去政府專科,用app申請咋,黎緊9月頭有得睇
我好多報告同紀錄,同埋啲報告好差,唔知關唔關事
唔好食煙同二手煙,兩樣野都會令到眼凸
我同你一樣以前都係勁中意食紫菜同海鮮,但而家冇食過成兩年啦,即係軍艦壽司都唔食得,唔好諗就得架啦
平伏返 差小小就好返晒
我果時次次覆診都追問醫生(外科醫生) 佢叫我放心 只係時間問題
因為QMH嚇鳩我 條8婆醫生話唔會好返 叫我做眼矯形手術 仆佢個街 好彩冇聽佢講
昆布都唔好掂呀!
周月拉麵係昆布湯底 我冇食2年 做完手術好返就狗衝去食
咁咪好多嘢唔食得,其實久唔久食少量都應該可以?我仲覺得紫菜健康係咁食,上年年尾開始工作上同啲同事食飯食多咗海鮮,都唔知係咪因為咁加重咗個病情
我驗第二次仲未出報告,未confirm真係甲亢,但醫生話睇TSH個指數似係
下,連昆布湯底都唔得咗大鑊,我食咩好⋯
係呀我好掛住拉麵呀
想問吓你眼凸嗰陣時隻眼有冇乾?我宜家直頭有乾眼症要時時刻刻滴眼藥水

我去咗中大眼科度睇眼,想講嗰度真係好乞人憎唔再去睇。 佢本身叫我考慮打類固醇落眼皮收返入去,但唔保證到會唔會凸返出黎,成個療程幾萬蚊,睇完你咁講我都覺得好好彩我冇打。

唔知公立幾時可以做到手術呢
係,紫菜昆布蜆殼類一定唔食得

基本上去日本冇咩嘢食
有呀!成日都好乾 但我忍到頂唔順先滴眼藥水 因為人地成日話滴到慣左對眼會唔識自己造眼水 唔知真定假 但好驚
你食左幾耐藥?幫我做手術果個醫生話 食藥食2年都唔得就唔可以再拖呀
由依家開始停啦 上網睇下乜食物含碘量高就盡量唔食
我用緊hylo gel,成份好似係最好最簡單,其他眼藥水我一啲都唔敢滴

食左兩年啦

呢隻病好困身,嗰陣病發唔知返新工,細公司就冇體諒仲有少少欺凌,我之後身體太差頂唔順都辭咗職冇做野,睇私家洗哂啲錢,保險都供唔住,想去私家做手術都唔得 唯有而家等政府啦
欺凌果啲正仆街 鬼唔望佢哋都有依個病
咁你有冇爛面?我有一段長時間不停爛面爛咀 真係好大壓力 越大壓力個病又越衰
希望你都可以快啲醫好佢啦
有呀而家爛緊經歷緊
本身塊面一啲油都冇,而家係咁出油吽好多瘡好多暗粒眼又凸又肥勁醜樣

你點先好返架?就手術就一切回復正常?
我叫醫生開藥膏比我搽啲暗瘡 然後自己去藥房配 $28-$40枝 唔太記得 夜晚薄薄地搽好左好多
仲有要幫自己瘋狂地保濕 控制住佢出油既問題

不過治標唔治本 做完手術就完全好返晒
你搞到我好期待手術

呢排食藥食到depress自己停左藥,情緒好返啲嗰陣又開始出汗手震,個人好唔舒服難受,但又死忍住唔想心情太波動

但岩岩追post睇到你講你既經歷令到我終於喊左出黎 原來真係唔係自己一個,同你經歷過同樣既野而你又同埋可以好返,令我情緒好返好呀

多謝你
原來可以用app 點book
Download預約通
你要去咗街症佢比轉介信你先得,嗰度有個QR code,用預約通掃完,冇記錯係入少少資料同埋揀你喺邊度睇就得。6至14日左右佢會通知你排期幾時有得睇
我想問下有冇人係有埋敏感?
聽過呢個病會令皮膚痕?
好啦,多謝你,但請問你食完藥之後有冇咩影響?例如肥、甩頭髮嗰啲?
好似好恐怖咁,又爛面又會肥又會甩頭髮,好驚⋯
即係我鍾意食嘅都唔食得⋯
會戒到架唔難架
因為我以前都係淨係中意食呢啲野,一下子戒嗰陣係有啲掛住,但盡量唔諗同埋搵啲嘢代替海鮮都OK嘅。我好鍾意食三文魚,就用牛油果加豉油Wasabi黎過下癮
應該話係會令指數高左,病癥嚴重咗,例如心跳手震腳震,同埋會暴躁啲,心情大起大落好唔好受㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞