甲亢病者請入!

1001 回覆
27 Like 0 Dislike
1粒綠色藥食左兩年,之後控制到停藥。
就黎停兩年又復發,食2粒藥,食左1-2年。
控制唔到,心跳跳得好快,加上想生小朋友,就選擇碘。
而家飲左碘都差唔多2年。開頭成個人超腫,水腫到見到手腳臉d皮係扯住。之後覆診發現太低,而家每日食一粒藥維持功能。
正常眼皮薄 但我啲好明顯係腫咗一舊野 見到泡起咗 你係咪睇政府眼科醫生 我嗰陣睇政府醫生都咁樣同我講 我醫生都冇講咩 全部都我自己上網睇㗎

我冇搽到類固醇 我隻眼唔係突 好似話嚴重先要揸

我都係睇咗一次咋唔敢介紹比你

你可以等你個病穩定啲再去睇 因為依家睇都做唔到啲咩 佢會叫你個病穩定先做手術
各位 有冇人試過網上見到嘅嚴浩偏方
每一日都煲川貝飲?
見啲人講到好神奇
但我係係0壓力同無遺傳既情況下有呢個病 醫生都話唯一解釋係我一次過食得太多紫菜
之後覆診見到D咁上下年紀既人吹水 佢地都係話因為食得太多紫菜先有呢個病
所以唔係好同意你話唔關紫菜事
食煙的確係唔會引到呢個病既 但有左呢個病真係最好介煙 食煙會令到你個數值好唔穩定同埋會增加眼突風險

利申 因為呢個病已經第十年覆診了
我唔係,因為發現腫到仆街嗰日我急到唔想等,直接私家眼科佢好似幾專業咁嘅我估係我無問到咁detail所以佢無講,我下次會問下。過幾日就覆診,你有無野想搭單問?btw你研究到都幾勁,我求其google selenium 望到堆article好快手㩒返走

之前佢話試住半粒selenium先,可能加量,再唔得先類固醇,再唔得就做手術。但有位絲打話手術期間會聽到同睇到個手術過程,我驚做做下會流馬尿

我覺得有啲伏係本身睇我甲亢嘅醫生啫咩都話唔得。
我都係,仲要發現病嘅初期同之後都係咁chur煙想減壓,心諗死咪死囉屌你老母。但發現開始上眼時嚇撚到半支煙都唔敢掂,樣大過命啊師傅

我想問你之後隻眼有無完全好返
見到了,就係你做嗰個好撚血腥嘅手術絲打你好勇敢
要keep住食藥 食到醫生每次肯減藥
飲碘同做手術都唔好
成世食補充劑咪即係成世都要食藥
食左三個月綠色丸仔再驗血去到甲低
減藥一日兩粒
呢個星期隻眼覺得好緊 朝早起身流哂眼水
有冇人可以分享下上眼初期係點
我想問下各位巴絲停咗綠色隻藥之後 個人有無消到腫
我初頭無留意,到眼腫到癲先發現出事
巴打你開刀後係咪100%回復返以前隻眼
我食梗selenium係有啲改善但仲係腫
同你無食過類固醇醫眼?
開返以前啲相望住對仲係正常嘅眼真係有啲想喊
一黎就腫到癲?初頭會唔會有少少唔舒服
無咩唔舒服,慢慢腫但我以為自己水腫
直到有日覺得唔對路
至少兩隻眼係同一水平線囉,但我係大細眼無眼腫,同你個case好似有啲唔同
又抽血,呢幾個月抽咗成5、6次血,抽到好撚頹,每一兩個月就抽,仲要搞幾耐點解抽咗咁多次都仲咁恐怖

唔好意思冇同朋友講,唯有係度發洩下⋯
聖誕、新年願望都係祝天下所有甲亢病者快啲好翻!呢啲長期病又多病因,又難控制,但又死唔去 身邊人係好難明白
每個月睇中醫西醫都起碼冇幾千
唔知係咪好得翻,好翻又怕復發⋯
真係依家就算食咗藥有時行樓梯快啲都心跳快到以為自己心臟病⋯好彩我叫唔嚴重,但唔食藥就搞唔掂,之前手震到電話都拎唔實正常行路都喘氣,又要長期睇醫生食藥,我問過醫生佢話我唔嚴重食兩年藥應該好得返,但見啲人話好易復發,同過朋友講佢哋以為好少事食一兩次藥就好返依家都冇同佢哋再提起,廢事好似扮可憐咁
啲人會話我心跳都好快但完全唔係嗰皮,我之前行幾步路心跳都可以上到130 140,未睇醫生前諗過係心臟病定情緒病
我都係,我正常行路120-130行完樓梯160,我都以為自己心臟定腦有事,雖然不嬲都手震,但嗰排震到我拎嘢會捉唔實,同埋長期心情低落又暴躁,企係馬路同路軌隔離好驚自己睇唔開

不過食咗藥之後好咗好多,連脾氣都好返啲咁多,跑步都得係偶然先跳得快,希望各位都早日康復,至少唔好咁難過
我想問各位好返既巴絲 個樣係咪會變返之前咁㗎
想問下有冇人去排瑪麗做超聲刀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞