甲亢病者請入!

1001 回覆
27 Like 0 Dislike
平野無好
好野無平
有人話政府ok嘅
不過我睇私家,貴啲嗰個醫生話
平啲嗰個開藥份量多咗可能因為咁眼突
其實唔會有醫生答你
醫生都係睇data, 新疫苗又冇數據
政府一個唔該就俾個波醫生
同你講唔打得 又俾人抽後算帳
同你講打得 出左事又要揹
最緊要係 全世界都係做緊實驗 冇人可以答實你
同埋甲亢藥本身都多副作用
放射碘再食補充容易好多
咁驚
點解既
佢下星期飲
聽過有人飲左一次指數都未跌去正常/以下水平要飲多次
問清楚醫生好
如果一個醫生跟開感覺上好啲
次次覆診都要撞手神遇個肯講多啲比你知
有啲講/問多個字都好似會阻住佢做嘢咁
我3月確診開始食藥,今個星期條頸有d肌肉痛,似係拉扯既緊繃既唔舒服,可以係食緊野or 吞口水個陣會有既。因為未有時間去覆診,想問有無人都有過呢個情況
我食完放射碘兩個月又覆發點算
去左急症室睇 轉介番我去專科
急症室醫生話因為食完碘 情況複雜左
有冇人都係類似咁 點醫?

利申 小妹23歲 個陣因為壓力大到癲 所以覆發左我身體都feel到

奉勸大家要放鬆心情 呢個病好大素因係心理健康
係,同我睇嗰個醫生跟得唔多病人
上次佢講到我眼瞓
食碘都仲有得甲亢?
我都係壓力最爆嗰排眼突懷疑有association
心情好返又縮返啲cls
等到凌晨先有得睇, 係好醫生的機會高
一來多人睇佢, 二來勤力
唉 仲以為食完碘會好番唔洗再煩
真係要好好管理自己情緒
再復發個陣個人攰到飛起
起身食完早餐就攰到成身無哂力 要訓教
我屋企人屌我要開心啲
心諗屌,咁個病本身就係會導致人抑鬱
何況有病可以點樣開心
好似係我專登揀唔開心咁
呢個真... 我明明已經無晒壓力
但個人仲係勁焦慮放鬆唔到 身體好似長期僵硬左咁
差d以為自己有焦慮症
點知上網search原來2個病既病徵好似

我自己喊左幾日 個人即刻放鬆左
而家覺得好似正常番
有冇人知醫生轉介我去內科做咩?
我甲亢
btw你單野會唔會睇多幾個醫生問意見好啲
食碘唔係已經破壞咗個功能咩
仲邊度嚟嘅甲亢

利申唔識
我都係咁 早兩個月食左
食完之後感覺良好 條頸縮番入去
抽左一次血 正常番
但自己壓力太大 又爆發
咁你而家點做?繼續食藥定食多次碘
負責甲狀腺的專科係內科, 細分係內分泌及糖尿科

講起, 反而樓主以前睇的鄺美玲醫生資料係外科, 可能因為咁傾向建議外科手術解決掛
其實可能個份量唔夠 佢無抽血去計份量 可能少左
另一個都係情緒影響 我食完之後一個月效果好好
條頸有靚番 無突

呢個病根本係心理健康影響岀黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞