甲亢病者請入!

1001 回覆
27 Like 0 Dislike
有冇話覆診到咩情況可以唔使覆診?

定係一世都要覆診
我係有一次高燒發現
我今日第一日食放射碘
過三日入院觀察
過多七日就食返綠豆藥
下個月再返日間覆診
請問你食完碘後要幾耐先穩定?
唉屌
屌+1 加左藥成個月都係跌得0.5度
望已絕
唔好意思呢排好忙唔記得咗覆
我病發個陣都10年前 個陣好細個 所以details 都唔係好記得
不過我記得個陣有水囊 抽過針冇事醫生就話唔影響嘅
係私家睇咗2年都冇好轉 抽親血個數都唔會好穩定
所以就轉左去公立睇 睇多2年左右個醫生就建議我做手術 咁個陣都搵過私家啲甲狀腺專科醫生睇 都話我應該做手術 咁最後就決定做
因為係切哂成個甲狀腺所以做完之後就嚴重唔夠鈣 最高峰係一日食8粒鈣片 個陣幾驚食到個腎係咁先
宜家就keep住半年覆一次診 每日都要食藥
巴打好勿

好感激我有咗6,7甲亢都無眼突
係有小小大頸泡
呢個病會有咩問題?點造成既?
想問你吃碘水大概要幾錢
飲完後大概幾時先可以斷綠色丸仔?
請爬文
係 我之前腫到ON99 都細得返
不過眼突方面我問過好多醫生 個個都話戚起左就唔會自己放返落黎 個下都幾絕望..
甲狀腺機能亢進(以下簡稱甲亢)是甲狀腺荷爾蒙過多所導致的疾病,女性比男性多,大約是五比一。甲亢的原因有好幾種,其中最常見的是葛瑞夫茲氏病((Graves’ disease),是一種自體免疫的問題,身體會製造出抗體,去刺激甲狀腺製造過多的甲狀腺素。
發病的原因與基因、遺傳、環境、吸菸和壓力等等相關

心跳變快、心悸、手抖、怕熱、失眠、脾氣變暴躁、呼吸有點喘、大便次數增加、腹瀉、體重減輕、食慾大增、覺得容易疲倦、脖子較腫大、眼睛呈現有點驚訝狀或是眼睛突出等。
女性可能會出現月經不規則、不容易受孕、不孕、受孕後容易流產,男性可能會出現不舉、精子形成有問題、不孕、有部分的男性會出現男性女乳症,因代謝變快骨質分解及合成失去平衡,造成骨質流失,因此甲亢長時間不治療會出現骨質疏鬆症。

http://www.chimei.org.tw/main/cmh_department/59012/magazin/vol126/04-1.html
我都飲左碘水一年啦

召喚甲亢巴絲
https://lih.kg/666746

呢個係我舊年飲之前開既post
因為我係公立睇開 公立好平架咋 平時睇都係幾十蚊
加上唔洗住院
醫生會等你指數平穩停藥先至建議飲碘水既
基本上正常情況下飲完都唔需要食綠色丸架啦
大概有半年時間我乜都唔洗食 指數正常
但後半年就開始出現甲減
然後開始食補充劑啦
本身食一粒 然後依家食耿一粒半
但以前甲亢會戒紫菜 依家已經無理 醫生亦都講不需要戒食
生活好開心呀 樓主加油 有需要可以交流下
頸腫 作嘔
每次一岀街 成面汗珠滴落嚟
個陣都真係未發覺
係去到有次岀街差d暈係街 先識驚去睇急症
最近甲亢翻發,已經食返綠色丸仔3個月左右,但係成日心慌同心緒不寧,想問下大家有無呢d感覺?
反而生理上出汗果d就無乜,以前就有,而家反而係精神上好差。
頸腫係咪都會時大時細
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞