甲亢病者請入!

1001 回覆
27 Like 0 Dislike
so far我睇過好幾個中、西醫
都係得西醫話唔食得紫菜、昆布果啲
因為會抵銷左啲西藥嘅藥效
但其他唔洗特別戒 海產都可以食
不過都係咩都要食啲但又不宜過多
醫生淨係話唔好食煙,酒,濃茶,咖啡
上網睇所以係海入面嘅野都唔好食
茶同咖啡我真係戒唔到
都係既 搵日去驗下
咁你地食左藥有冇肥返?
有!呢個都係其中一個sad位
食左藥之後就算做運動 食少d嘢
都係會繼續肥 仲肥過病之前
我第一時間諗係咪唔可以食紫菜,好蠢
海鮮我都好鍾意食,如果要我戒曬好慘
上網話有咖啡因嘅飲品都唔好飲,我日日飲咖啡先做到嘢
絲打睇完中醫有冇好轉?係咪要長期食藥?
唔係掛,唔飲咖啡我做唔到嘢,我都上網睇勁多嘢唔食得
我自己覺得唔飲得咖啡因嘢
應該係驚令你心跳更快
但我開始食藥 心跳好快穩定翻
我就照喪飲 都完全冇唔舒服
雖然到依家都好唔翻...
樓主有冇壓力好大或者性格比較急之類?定係遺傳

我自己完sem前確診,完sem之後就冇哂壓力,個人放鬆哂,食咗三個月藥,由四粒藥減到一粒

三個月後已經唔洗再食?

我有隔代遺傳
平時都算好樂觀同開心下
依家仲食緊啊
不過醫生話食多兩個月 無事就停得
睇完大家嘅狀況 覺得自己進度好好
我甲亢就快五年了,年幾前飲過一次碘,不過都係高,我打算年尾再飲多次。

副作用我諗短期內睇唔到,我飲完留喺屋企果半個月真係幾乎冇感覺,冇痛冇bad feeling

我上年開始都有睇中醫,個人舒服左感覺冇咁攰,冇咁辛苦

其實我覺得有好好休息,適量運動,工作唔會過份操勞同好大壓力,就已經好返九成(講夠咁講,喺香港搵食呢d係天方夜譚
我依家減少到飲半杯
醫生有冇話會好得返?
其實我未知自己係咪,晏啲去睇報告先知
不過我食咗醫生前幾日開住俾我先嘅藥,個人都穩定返好多,但都係瞓唔到
要戒好多
想知係咪要戒朱古力
上網見到有啲文章話要戒杏仁
有啲又話要食多啲
有冇人係 自己免疫系統打返個甲狀腺
所以食綠丸仔都冇用
好似被判死刑咁 醫生話要check住
根據指數去食
醫生會話有機會的 但大唔大我就唔知
佢話越後生出事 基本上越難好
點先知免疫系統係咪打緊甲狀腺?
唔係掛
無論中西醫都會話:咁咪好囉
證明你康復緊!所以先肥!
跟住一減藥又開始瘦了⋯
咁而家你係睇私家定睇公立?
喺旺角睇緊普通診所!同埋中醫
吓,唔係呀嘛,我應該仲算後生嗰班⋯請問醫生有冇講原因?
普通診所可以照超聲波?有得抽針?定係又要轉介
一開始就去個度睇個度驗?
我唔想肥呀,我見又話甩頭髮又話會肥,我會唔會變又禿頭又肥嘅後生⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞