甲亢病者請入!

1001 回覆
27 Like 0 Dislike
懷疑自己有啱啱去咗驗血,今個星期內有報告
我係情緒低落、手震到會拎唔實啲嘢、個人好焦慮,仲有個心跳好快搞到完全做唔到嘢,但未出報告,唔知係咪真係甲亢,醫生話似係
又度咗一次 心跳未落過一百以下
但係我手震係一時時
我正常行路就110以上,乜都唔做就100左右,我都唔係長期keep住震,係呢排先震好拎唔實啲嘢嚇死我,我一開始唔知甲亢嘅病徵,我用自己嘅幻想諗,諗緊會唔會係中風定個腦有cancar
我行路都過100, 行一層樓梯過140-50
個人好怕熱,心跳再快d, 坐係到飲碗湯都過100
我就呢排突然間情緒好波動 ,又突然間瘦左
但唔係減肥,反而仲食多左野
又成日覺得心悸,坐係度心跳86-9x 有幾次100多啲,係咁易行幾步都過120 , 手震係間唔中好輕微咁震,其實我都唔知關唔關事

想問下你地係邊驗血,同大慨幾錢
我去普通診所到睇,佢refer我去驗血同做心電圖,用左ard 1200
甲亢新陳代謝快左所以食多左野反而會瘦
請問大家去邊到驗?懷疑自己有
個人又勁攰 ,攰到無晒心機咩都唔想做
我同你一樣,同埋行一層樓梯同急步行已經喘氣喘到講唔到嘢
個心跳快到我以為自己心臟病
我係 去普通診所睇,同佢講曬有咩唔舒服,佢睇完話似係甲亢,之後佢俾咗間化驗中心我叫我去第二度測血
屌 係 病發果陣仲讀緊書
幾乎每日訓十幾粒鐘加晏晝教
但因為本身都懶底 所以屋企人以為係我性格黎
多謝絲打
我都係追巴士果陣 追到又想嘔又飆冷汗
個人就黎暈咁 先知自己出事
就咁聽d症狀都幾似⋯
有冇甩頭髮?
咁我未至於,但試過手震到連電話拎唔實
之前已經試過食食吓飯震到跌筷子屋企人問咩事我仲話不嬲都係咁,因為唔知呢個病嘅詳情,唔知病咗先會咁
咁又冇 so far好彩 食藥冇咩副作用
病症淨係心跳快 同頸腫 touch wood
有 早兩日頂唔順剪左半呎

想驗 但疫情又驚驚地
我都係以為自己係心臟病去睇醫生
醫生都以為我係中暑
都叫好彩發現到,唔使睇好耐都唔知咩事,我都係好彩睇到人哋講經歷,發覺好似先知,醫生今日打嚟話有報告希望唔嚴重⋯
我上網睇過話好多嘢唔食得,請問各位有冇真係完全戒口?
我好鍾意食紫菜㗎,係咪唔食得啦
我諗如果普通診所都仲可以去嘅
我上個星期去驗都係得我一丁友
疫情唔知幾時完 但如果真係有甲亢
拖太耐都唔好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞