甲亢病者請入!

1001 回覆
27 Like 0 Dislike
其實食左藥 幾個星期到 就開始穩定
心跳會正常 個人又冇咁怕熱怕累
基本上冇咩影響 係條頸難消腫
同埋成日好擔心好唔翻/翻發
係遺傳加上我確診前有一年瘋狂食紫菜
冇食足9年嘅,中間都試過停藥,又復發咁
停左藥幾年 暫時未復發
想問下大家初頭確診要隔幾耐覆診一次?係咪次次都要抽血?
三個月到?每次都要抽血
食完藥之後多左個肚腩
未知有病之前狂食野都無事
唔該即係甲亢都有機會係因為有腫瘤先咁?
咁你依家情況點?
咁食完藥可以正常生活都好,我條頸唔係好腫,要認真睇先睇得出腫咗少少,食住藥都會翻發?定驚突然嚴重咗?
唔使驚,呢度有好多人陪你
我唔知係咪有機會 我諗主要係遺傳掛
本身甲狀腺腫左一舊 照完超聲波話應該係良性 而家縮細到就咁望係睇唔出所以無理住
尋日又照左一次 跟著姑娘打黎話醫生想我早啲覆診聽日返去睇report 搞到我好驚 聽日睇下點
突然想你早啲覆診真係會嚇死,希望冇事啦
我屋企人好似冇呢個病,我係第一個
好嘢唔見我做第一
多謝你
祝呢度全部人戰勝甲亢!
我是一減藥就黎料,唔減藥都ok的
頂 我果陣都係咁⋯
好似話後生女仔又會易啲中
我屌 屌呀好驚添
想死,驗完醫生話我個案特別啲,睇TSH個指數似係甲亢,但T4個指數又正常,叫我驗多次驗T3,如果都正常嘅話,就轉我睇內分泌科,本身都諗住積極面對接受咗甲亢,依家又唔肯定,咁啱落大雨,所以我決定淋住雨行1個鐘返屋企,屋企好嘈,我想靜下俾自己接受
小心淋親 試下睇多個醫生?或者再做多啲檢查先?會無事既
淋住雨一路行一路喊,之後就冇事啦,但最後行咗個半鐘,因為盪失路自己都忍唔住笑自己太蠢,所以笑完覺得算啦生活都係要過就冇事
聽日會再去驗呀,希望唔使再驗,每逢8月我都特別黑仔,最諷刺係我係8月生日
我一開始知都係係咁喊 但之後發覺唔give a fuck唔好成日諗住呢樣野個人輕鬆啲好似會好啲 希望你無事啦
多謝你本身我已經接受咗甲亢,點知去到醫生又話我情況特別啲要再驗⋯愈諗就愈唔開心,又掛住前度,好彩落大雨一路行一路喊都冇人知,同埋條路好少人,都叫好彩嘅⋯
驗清楚都好既 唔好喊啦下個更可愛
你聽日去覆診都要冇事呀最好就可以好返,再嚟呢度同我哋分享點康復啦
大家咁話
本身我睇門診既醫生都係叫我睇內分泌科 但最後醫好我既醫生係外科呀。睇左幾個內分泌科都覺得好廢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞