甲亢病者請入!

1001 回覆
27 Like 0 Dislike
而家T3 T4 指數都穩定左,成身啲不適感都少左好多,對眼至少冇上年咁痛苦
合唔埋眼訓自己唔知架,都係靠屋企人身邊人講先知,每朝起身對眼都乾到要滴眼藥水開眼
今日已經第N次政府覆診,每日改食一粒,呢期度數爆,醫生話應該之前用藥過量原因(原本每日一粒半, 另外2日2粒)碘水已飲過了3次。之後順便問下打唔打得疫苗,答案係。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

N0
tsh 140?咁高?唔應該係甲減咩
no? 點解既?
穩定應該可以打?
本身想bk 去打
度數唔穩定,一問馬上say no
我都諗住覆診問定打唔打得
問下穩陣呀,我上大陸網爬文,都話甲狀腺度數唔穩定唔建議打
想問下你d 指數而家係點?
飲左3次都唔得冇建議你做手術?
今日問佢,無答到上次話爆,懷疑復發。無提議做手術,剩係減為每日食一粒。上次覆診就叫我停2星期藥,之後抽血,一星期後call我今日去覆診
叫你停2星期藥 而家又減做一粒
姐係你d 指數係好左wo
咁都唔打得針呀?
佢似乎歸咎之前用量過多,咁等減量之後再抽血再覆診先決定掛
Sor我岩岩拎返啲報告出黎睇,係TSI指數去到447,少於140先係正常;TSH指數就0.002

不過我而家冇再check TSI同TSH啦,公立好似冇得check?
好誇張喎飲左三次碘都翻發你本人有冇考慮做手術?
冇喎,都跟咗廿年,慣了
咁醫生覺得你而家算唔算係穩定?定長期控制?

我淨係三年幾已經頂唔順,太多不適仲好影響生活
主動要求左排期做手術
都係要長期mon住,之前曾經可以暫停覆診,點知一下又爆。心態好緊要,唯有放鬆心情,唔好俾自己太大壓力!我三高,血壓都正常,無眼突,頸腫已經好感恩了
好奇一問你有冇戒口
唔食海帶,紫菜,其他乜都食。仲又煙又酒
咁你好好彩喎難怪咁慣個病
我連拉麵都唔敢食呀淨係敢食魚,同埋我係另一半食煙有份搞到我眼凸 個病麻撚煩到
海带,紫菜就真係唔好掂,拉麵都唔敢食?唔係話?醫生有叫我戒煙,不過戒唔到,唯有順其自然。眼突關食煙事?
咁平時覆診醫生主要睇手震,心跳多,間中照下眼,又無乜特別野。一定要放鬆D,慢慢哩
同埋聽講呢種病女人中招居多,男女比例3比10,以前查過
拉麵湯底一定有用昆布去熬,都未計魚介蜆類乜乜乜

同埋我要穩定指數先可以做手術,覺得俾個病玩左我幾年好夠,所以我都對自己都好嚴格

食煙同二手煙係同Grave disease係有correlation架如果眼已經突食到二手煙就會仲突架,我就係人版,我睇每一個醫生佢地都千叮萬囑叫我另一半一係戒一係唔好俾我聞到
Yes我係絲
煙就真係難搞嘅
咁可能男女生理有別啦,所以病情反應都唔同,去親覆診都係女多,而且有D年輕化跡象
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞