甲亢病者請入!

1001 回覆
27 Like 0 Dislike
我諗住驗多次睇吓個醫生點先,請問絲打可唔可以話我知睇邊間?依家完全好返唔使食藥?
唔該絲打請問你去嗰陣診金大概幾錢?要全個甲狀腺切除咪好嚴重?嗰陣你一定好辛苦,辛苦晒你,以後要健健康康呀
Consultant fee $800
Blood test : around 800-1300 (睇你要驗幾多野)
再加藥錢
辛苦呀 但過左去 當人生經歷
你都要加油呀 心情會影響個病架
唔好意思,好多嘢問,請問你做手術大概用咗幾錢想等自己有個底,預要用幾多錢
辛苦你啦,你以後一定會又健康又開心
多謝你
唔緊要架 大家要互相支持呀 果時冇人同我傾 我覺得得自己一個撐住好辛苦

手術係私家醫院做 住左院一星期 大約12萬 (claim到保險8成)
手術好成功 疤痕好幼好淺色 把聲都冇因為開刀而變低沉左
唔好意思,我想問下係咪每個月覆診?即係每個月要二千幾蚊?
有人講經歷真係好好多,自己乜都啱識
我買唔切醫保,啱啱等緊批,太辛苦頂唔順睇咗醫生,所以我要自己俾先預幾錢⋯
咁你都算好,我見過人哋條疤好明顯,我把聲本身就偏低沉,如果再低沉真係會似男人咁
手術之後會見一次醫生 之後就3個月見一次 醫生覺得情況穩定就半年覆一次
所以醫生真係好緊要架
你做手術都係呢個醫生?
其實我都未肯定係甲亢,仲係咁問,唔好意思,因為乜都唔識想知多啲有啲心理準備
係呀 一條龍服務 所以會去私家醫院做手術
快啲check la 買個安心
絲打你保險係驗到有甲亢之前買既?邊間好唔好
英國保誠 我好似係中學果陣就買
幾好,1個月內一定claim到錢
利 唔係第一次做手術claim佢錢😬
唔該晒check完再睇睇點先,如果佢轉我去內分泌科就去絲打介紹嗰間睇下
又去緊驗,希望唔使再去
驗成如何
聽日先有結果尋日太sad,唔記得問TSH咁低係咪好嚴重
諗好有咩問題聽日一次過問醫生啦
多謝你,希望唔好咁嚴重
你今日覆診醫生點講?冇事嘛?
無咩特別 粒野縮細左 佢問我要唔要抽針 但我唔想 咁之後keep住照超聲波check住先
冇特別即係好事要繼續好落去呀,但醫生冇啦啦叫你提早覆診嚇死人
甲亢病患

一直指數都好高,驗埋TSI, TSH都高正常指數幾十倍,即係食唔食藥都冇得點控制病情,眼又凸。
早排食白色丸仔食到depress自己停左,又冇覆診

排左九月睇公立專科,希望可以俾我做手術啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞