甲亢病者請入!

1001 回覆
27 Like 0 Dislike
睇吓屋企人有冇呢個病先,同埋最緊要心境開朗,雖然咁講好廢,我自己都做唔到,但我絕係係飲食加嗰排情緒有事引起。太唔開心太低落太嬲都有機會引呢個病出黎
一開始食藥嗰陣身體冇乜特別外觀上嘅變化?
本身已經醜樣,驚食完藥仲醜咗
巴打你係完全戒曬?唔會久唔久食下?好勁,我成日覺得自己戒唔到口
傻瓜喱既 一定好得返架!
仲有呀 千祈唔好再自己停藥 (我做過依件事 然後突然嚴重左 比醫生追問底下自爆左 比佢屌到飛起)
依到好多同路人 you are not alone
屋企人冇呢個病,但呢排係好唔開心上網睇咗要戒勁多嘢⋯
我冇肥&甩頭髮呀 (touch wood) 有問過醫生 佢話藥唔會令你肥 除非醫生開既劑量太高一下壓到你指數太底/你係胃口好好既時候食大左個胃 之後用藥收唔返都會肥
我最初病發時瘦左10磅 食藥只係變返正常磅數
另外甩頭髮果part,我一開始因為驚 所以有食維他命B雜 生左好大把頭髮
多謝你,聽完安心好多,好驚又病又醜樣咗,本身唔算食得多嘢,我又冇特別瘦,我都快啲買維他命B雜先,有你分享真係好好多,自己乜都唔知,上網睇啲人食完藥好似好恐怖咁,嚇死我
仲有人話會影響生小朋友,但我有舊同事同個唔熟嘅朋友都係甲狀腺有問題,兩個都生咗兩個小朋友,因為唔熟就冇問佢哋呢啲嘢
本身好瘦,一食就肥左十幾廿磅,但冇再肥落去。
預咗食藥有少少腫個人,睇你體質,我身邊都有人冇乜嘢就好翻。

曾經我有一段時間好後悔去咗睇醫生,唔醫都可以生活,以前都冇咁麻煩。
但其實有甲亢一定要睇,因為你唔醫,你手震腳震冇力都好影響生活,分分鐘有啲工你都返唔到
絲黎

因為好貪靚,唔想因為貪口爽就惡化落去醜落去

同埋私家好撚貴
我依家就係停咗藥
但唔知好唔好繼續一日食六粒咁多
唔好意思我都係絲,希望我都可以好似你咁戒口,真係,仲冇買醫保,好黑仔,啱啱買咗等緊批⋯
唔好鑽牛角尖,睇吓可唔可以放低/避開你身邊最煩嘅嘢
已經好返啲,前排可能唔開心到日日喊,keep住咁嘅情況成個幾兩個月,所以搞成咁
聽醫生話 醫生冇叫你停 千祈唔好
你食6粒 洗唔洗加控制心跳藥?
有呀
病發後對某隻藥敏感
搞到要轉隻副作用大既藥
因為會影響肝指數 所以係咁較個藥量
食左大半年做手術全切
醫生手勢好好 無影響到聲帶 條疤比相像中細
宜家淨係食甲狀腺素
但由有病開始 皮膚就好易痕
由其係對腳 我懷疑有d濕疹
有俾心跳藥,但都係叫我跳得好勁先食
我食返啦咁都係
因為我本身有濕疹
依家有時會個身紅晒 又勁痕 又唔r得
真係好想死
本來以為係唔知咩事
但原來關關地呢個病。。
呢排輕左好多,大家有冇食d咩盡力去維持體重
已經係咁食野,食得仲多過之前,仲係不斷輕
我都係,胃口都幾好,但越食越瘦我本來想已經過輕
驗左血未有報告
等緊電話等到好緊張

睇左好多資料 覺得好大機會中
好擔心未確診已經係腦入面ff左自己到時點掙扎
睇左指數幾多先喇,唔好諗住
我T3 T4都正常,但TSH好低,醫生叫我轉睇內分泌科,請問有冇巴絲都係咁嘅情況?
我等緊嗰陣都係,仲要叫我驗咗兩次,依家仲未知咩事,要再轉第二個科睇,睇醫生睇到窮
屌 確診graves disease
不過至少知可以食藥 飲碘水 好似係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞