甲亢病者請入!

1001 回覆
27 Like 0 Dislike
甲低
之前係甲亢做完手術之後甲低
身體仲差過甲亢嗰時
個人成日病好多嘢都做唔到
想沖嗰陣身體生蛇
而家成日感冒條頸面都腫
我唔知係食藥定內分泌問題個身背同淋巴位不停出暗瘡😭😭😭😭
我都係
藥都冇
我一直都係keep 住tsh低 其他正常
佢叫我界口同唔好咁大壓力,半年check一次
我本身係亞臨床甲亢
Tsh 11月度0.2
黎緊復活節再驗唔知會點呢
我冇食過藥 係心跳試過突然好快,佢俾左降心跳藥我食
0.2都係踏界 咁都好d
去邊間醫務所/化驗中心驗血好
你去做Body Check通常都會驗到有冇出事
當年我有就係發現異常地瘦,於是去左做body Check發現有
如果食藥壓到其實我都唔會想做
做完手術同你講要成世食藥,咁依家都係食藥壓點解要做
我係私家醫生呃咗
嗰時佢同我講話呢世都唔使再食藥
跟住做完手術出嚟佢話唔使再食嗰隻藥
我好記得嗰陣時我問得佢好清楚
佢要玩語言藝術我都冇辦法
搵律師都冇用做咗手術就係做咗手術
我喺做完手術之後2個月生蛇
之後成日都感冒身體差咗好多點做運動都好唔翻只係改善咗問題
我而家好撚想死
你甲低之後無食補充劑?
keep 住補充返岩既劑量水平穩定返應該會無咁影響日常生活
你係咪揀間要排好耐既醫院?我果時排,佢同我講有兩間最近你既醫院,A醫院就要排6個月,B醫院排兩個月就有得睇,我揀左排兩個月果間醫院,利申我住新界

Btw我果時係睇家計會,佢寫紙轉介我去睇政府專科,由睇家計會到有得睇政府專科前後都唔夠三個月,超快
我㨂左樓下,我用app排照你咁講有機會
老實講佢話唔駛再食藥真係誤導,你可以告佢專業失德

甲狀腺素係人體必須既營養,要靠甲狀腺黎分泌
無論係做手術,放射碘都係直接破壞你甲狀腺令佢永遠失效
之後就一定要一世都食補充劑
聽日去飲碘水
飲完會唔會有啲咩大反應?
有啲擔心
甲亢似唔似糖尿架?
政府眼科叫我每日食200mcg硒
但又冇得開藥比我
大家有冇食開邊隻brand
可以係Iherb揾下 我有食過幾隻都唔識分有咩唔同
有冇人眼突做過眼窩減壓術?
香港好似好少見人分享
想問下有冇已經係公立醫院做完甲狀腺全切手術? 係咪點都冇得揀半切?
告撚得入咩信西醫三成好啦
政府嘅醫生話飲左碘水就一係正常返,唔使再食綠豆仔,一係就變左甲減,終身都要食補充劑,好撚煩,我停藥半年後舊年6月翻發,食返綠豆仔,煩緊今年年尾有機會停藥,閪黑又兩次返發後飲唔飲碘水好,個醫生話食綠豆仔傷身喎
想問下甲亢會心跳快
係快成點?
係唔係長期keep住快?
定係一段時間快然後回落?

我心跳其實偏快
靜止都90-100
訓覺60-65
29歲女
有d擔心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞