[露營JJ]仲唔到我開第3個po?

1001 回覆
24 Like 6 Dislike
*3F

本身用緊大陸仔北山狼營(買左好幾年)
早半年去塔門比野豬撞爆左先買過個
3F 唔係大陸野咩?
ummm 我係覺得世界第一同你買翻版差唔多 最好唔好啦寧願重d
NH 個代理係黃?
NH 代理唔係野戰鋪咩? 佢老闆個姓氏就黃
3F 香港有代理既咩?

岩岩先見到係3F,仲以為你講NH HK 代理黃
你ignore 左上面果個message la
就係你班撚屌污染大自然
無痕露營都污染大自然?
你用電都污染緊啦乖乖地收皮啦
行山見過你地呢d露營撚啦 燒地唔講,4圍柯屎柯尿,d垃圾一地都係。 有d去完連個營都唔拎走就咁放係沙灘。
收皮啦你
你見到嗰班係忽然露營撚啫
全部山上既禮儀都唔識
我自己都會割嗰班人,恥與為伍

唔需要一竹竿打一船人

行山露營時請帶走你嘅垃圾
如果可以的話請帶走咁多嘅垃圾
笑而不語 果堆WFH友黎 生火唔用焚火台
本身露營呢個活動唔應該討論咁多,靜靜地玩就好了。
點解咁講?
感覺上好多師兄都覺得多左人玩d X位都慢慢多左人又會推高露營裝備d價
香港地少人多消化唔切
但其實好多位置都合適
根本唔需要去死一個
回應上面嗰啲燒地問題,有堆人根本係無理會過香港既環境,但其實好多人都積極教育緊新手,而唔係淨係屌人去露營呢個行為
而露營裝備本身涉及布料成本、人既手工
有時貴dd都正常啦
啱啊 所以Leave No Trace,唔好支持世界第一廠歡迎更多人提倡下唔同嘅露營禮儀架
裝備貴左呢樣唔會成立LA
人多,市場大,先多貨品選擇
十年前邊有咁多露營用品鋪、咁多唔同既產品選擇,更加唔好講20年甚至更久遠果D時候

至於X 位果D 係有D 人鍾意無視規則,周圍打卡post 相,再同人講明地點
你話私底下有朋友問你,你又知佢露得有品既話,你同佢講地點、帶佢去真係問題不大

但D 人好鍾意係FB group 度打卡,D 人好自然又問地點(最有趣係可以下面幾十個留言問:可以DM 地址嗎?,答晒佢地咁同公開有咩分別?),撞正有一個冇公德心既人去,甚至帶多一堆冇公德心既人或者唔識露營規矩既人,咁咪玩爛個場
(老實講,有D 位真係公廁咁,只要肯俾D心機落去搵下,一定搵得到,FB 唔答班伸手黨仲要話人吋同高竇)

至於你話係咪唔可以討論,我又覺得
例如官地、技術、裝備、飲食etc
好多野都好值得討論,互相學習

註:X 位指非官方營地,好多時只係路邊有塊平地,咩設施都冇,甚至連水都冇
根據法例,只可在指定營地位置紮營,違者可被檢控
你話禮儀甚至規則呢D 真係有D 難,始終太多唔同既露營style ,點都會有衛突
有輕裝、重裝、豪華團、飲食團、親子團
e.g 有D 人又鍾意燒柴、食煙
但其他人又唔鍾意D 煙攻到自己

甚至有人夠膽罵番你轉頭,要靜既話黎咩野露營(1,2am)

不過最主要都係互相尊重,儘量減少對其他人同環境既影響
cls, 諗起上次係灣仔西露營,成1am 仲開大個speaker播歌, 我個營已經離佢地好遠都聽到,真係想走埋去叫佢地收皮
聽講以前直接𠝹營
原來連登有露營po
呢幾個月夏天熱到仆街完全唔想出去
Btw點解要開係攝影台
唔講都唔知係攝影台
我次次都係search個Post
下次會開返係活動台架啦
想請教下 遲下凍少少想玩焚火爐 有無咩要注意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞