[露營JJ]仲唔到我開第3個po?

1001 回覆
24 Like 6 Dislike
想問吓budget $800左右兩人營
Luxe Tibet 2
係咪都唔錯嘅選擇?
OSPREY ATOMS 65L?
之前去札營 硬係札得唔好 D線扯唔夠恆唔夠挺 有冇教學可以參考
有冇巴絲知呢個天幕得唔得

行遠D方便,女仔就帶多把縮骨遮去
去之前同大家講聲,再搵個朋友去幫你睇水
你果隻咩營?
不過最主要都係要跟返佢個受力方向去拉
Tibet 2 接近3KG,仲要係玻璃鋼纖維杆
一黎重,二黎玻璃鋼纖維杆易裂易爛又重,三黎冇前廳,落雨冇咁方便

同樣luxe 既話,可以考慮下
Astron 2
Boeing 2XL
Luxewolf Skyplus
三隻折實都係$800左右,重量上個數字輕3百克至1KG 不等
同埋你會多番個前廳擺野,空間好用D
係邊度有八百幾蚊我見全部都要千幾
你想咩用法先?
遠足露營?
落車行10分鐘到營地?

自己顧自己?
一家之主拎晒所有野?

budget?
英昌補野、維修唔係特別平架
隻營唔係特別貴既話,或者對材料有特別要求既話,可以拎去街市或者家政行問下D 姐姐肯唔肯補
蜥蜴仔
hi,我啱啱開始露都想知下
tg:hkbu1036
而家上轉山多數見salomon, hoka, altra, scott居多
Merrell
lg黎
唔覺意隊穿左
如果你係好講究既話問下原廠LA
問過原廠
佢話要試下補 但要預左俾好貴
同埋要我自己寄返去
試下出去英昌先
新手留名 淨係露過一次(係蒲台島)
但已經愛上左 可惜對上2年無時間再去露
黎緊會想開始露 準備課金買裝備
本身上網見到nature hike好抵玩
點知google下見到係支那抄襲牌子 不了
想問下大家 有咩2/3人營抵玩?唔好太貴 又未至於要好平
因為覺得自己之後都會玩下 廢事買d勁平既之後又要換
另外其他裝備有好介紹都歡迎提供
香港行唔會著行山鞋
著d越野鞋就夠
唔建議
個六角營我用過一次,就dump左
內籠太細/矮,瞓得好唔自在
縫線位做得好差 唔平整突起哂
另外要額外買多2支seam sealer塗縫線位
塗完等d膠水乾透,預4-5個鐘
要搵個3.5x3.5米既地方開營晾乾
或分開幾part幾日塗
有朋友係到買過chair zero ok
係營入面用尿袋
蜥蜴仔個牌子諗起佢啲營都覺得差,但我見佢呢個天幕SPEC又正正常常咁
留名學野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞