[露營JJ]仲唔到我開第3個po?

1001 回覆
24 Like 6 Dislike
等解封啦 依家都危險
其實點解叫bulldog
試過search 哂啲keywords 都搵唔到
我就係掙扎緊
最近買左張luxe 500
又想慳位 又想穩陣
真係魚與熊掌不可兼得
英國野,點解叫bulldog我都唔知
用返luxe鋁pole較好
大天幕唔好買套pole, 除非你好肯定你只會係無/微風地區用,或者肯搏個營地唔會有陣風
有無咩牌子好
你試下search Tatonka tarp pole,但至於點解叫bulldog就真係唔知…
有個全新蜘蛛爐想放,有冇巴打有興趣?執屋清野
$?
巴打TG傾?
好想camping
去無人既地方隨便solo
其實點解呢d谷唔可以講地方
地方又唔分享得
咁post上谷做乜9?
個開谷有冇好討論。。
1. 非指定地點露營係犯法,捉到要上庭認罪交罰款

2. 唔分享係因為唔想咁多人知,而唔想咁多人知係因為人一多,對果個位會造成破壞,無論植被、噪音都會對個地方做成影響

3.果D 伸手黨,周圍係網上問人有咩X 位,有咩地方好去既人,而果D好多都係D唔識得露營行山禮儀既人,去到營地會周圍掉垃圾,夜晚大聲嘈,你想去到聽住佢地大聲嘈,成地垃圾既咪講

因為識呢D 禮貌既人,自然會明白呢個道理而自己去發掘

4. 所以好多谷一直都唔主張將D 認到地點既相放上去,甚至見到明顯地標既都會DELETE ,你有本事睇個背景既地形山勢認得出,咁你勁,冇你辦法

5. 好多人post 完只係用黎打個卡,呃個like,或者影下自己D 玩具/感受,同谷友分享下
露營谷唔一定只係可以討論X位,裝備、技術、吹水、飲食咩都可以討論,我反而未見過一個谷只可以討論X 位

6. 從來冇講過X 位唔可以同人講,要搞到個秘密要帶埋落棺材咁。而係唔好公開講或者係網上講,
你可以同你真係認識既朋友分享,不過你最好真係同佢露過,知道佢係一個有公德心既人先帶佢去,同佢分享呢個地點

7.所以要搵X 位,請自己發掘
1. 咁撚驚就咪post相上網,要捉你就算你唔講地點都捉撚到

2. 唔想分享 唔想人多做自私撚就咪放上網懶威咁
你冇資格覺得自己唔會破壞 人地又會破壞,你有資格去教人唔好破壞

3. 預左人地犯法咁撚樣

4. 我就係問緊點解

5. 地點都唔講得有乜好分享? 張相影到地標又要del 咁分享乜9?

Go!
無品黎講你應該算香港top 5 percent嗰堆
未追po
但爐頭一定用adapter
駁邊爐gas
平過露營專用gas好多
一時時LA
夏天分別不大
但天氣凍果陣,邊爐GAS 輸出真係差D
未試過留底一件垃圾係山
未試過起火堆
又冇品
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞