[露營JJ]仲唔到我開第3個po?

1001 回覆
24 Like 6 Dislike
Using osprey aether
大背包大路多數既話都係osprey, Gregory, MR,
再唔係就mountain hardwear, exped, lowe alpine, karrimor

睇岩邊隻就叫店員幫你放D 重物入去,再揹個袋上身試下
各大戶外用品鋪有售
又無granite gear
擺明我係copy 之前果個post la
同埋GG 呢幾年好似唔係好吸引咁,無論款式、科技

我惟一想買既係佢個軍版
不過成90L,我太細粒搞唔掂
鍾情 Arc'teryx Bora AR
不過好撚貴
gg ospery mr我都有,比較鍾意gg同mr個背負,ospery個腰帶點較都較唔到舒服
Gregory baltoro
mystery ranch glacier
自從Arc'teryx 冇出BORA後,我都已經唔記得左佢有出大背包
ospery 我真係未買過

MR,GG,MHW、LA, karrimor, mammut 我都用過
都係覺得差不多,所以現在多數外型先決
依家睇岩mr Terraframe 65,貪佢可以外掛
佢出咁多背囊
其實都係得呢個款睇得上眼
我唔外掛,所以冇咩所謂
有D 真係......同個設計師既審美眼光好有出入
MR 要過30磅之後先感覺到有分別
利申:nice frame

個glacier 70L 就未試過full gear上山
各花入各眼
又要實用又要合眼緣嘅唔會太多選擇
Osprey以外
普通行山背囊10-20L有冇介紹?
Granite Gear 果個係 blaze 60 ?
今年好多排名榜都見到佢
但香港冇實物冇得睇佢係咪真喺咁正
Hanchor
gg我用46L果個咋,不過gg有款係木板背魚骨樣既墊,果款好多人都讚好舒服
始祖鳥背囊而家已經轉咗支那人做老闆
所以一定唔會用
GG依幾個月隻45/60L都做緊特價,其實抵玩
GG 好似幾年前賣左俾間福建公司
就係呢間福建公司
2014年既時間買
不過只係得大陸新聞報過,我果陣都係係d 中國大陸既討論區度見到

弱弱一問,香港所有營地係咪因為COVID19關閉哂,直至另行通知?
香港有冇咩露營youtube channel
成日淨係得啲廢老行山group拍片
政府營地係 燒烤場都一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞