[露營JJ]仲唔到我開第3個po?

1001 回覆
24 Like 6 Dislike
我隻granite gear 都擺左幾年冇用過
你唔講開gg 我都唔記得左佢
玩開軍品,愛GG
佢D 軍版背包對我係天價黎
我都係用返民版算
同埋90L打爆揹唔掂
想觀摩nallo 係gt版?
有空一起露營

Tyvek料diy用例
哎仆街中槍, 岩岩買左隻NH
玩開terra nova 會買番NH?
因為買左隻H仔Nallo, 心痕所以買埋NH隻同款
講完應該暴露左我身份
想觀摩nallo 係gt版?

哎仆街中槍, 岩岩買左隻NH
玩開terra nova 會買番NH?
因為買左隻H仔Nallo, 心痕所以買埋NH隻同款
講完應該暴露左我身份
有空一起露營

Sure但太熱我可能唔帶nallo...個內籠唔透風
我鍾意你張tyvek 既顏色
邊度有除左白色外既色賣?
有, 你自己去揾下
有分重量同顏色
我買番黎之後cut好再打雞眼加繩
最近搞緊個扣, 打算跟番隻營Nemo膠扣風格
順帶一提,Tyvek紙可以用封袋口機熱接埋一齊(注意加熱時間)
Pmed
lanshan1 double wall 所以比較適合香港D
但如果你高過180可能要再考慮下, 好多鬼佬表示好細隻

另外有款叫 手藝宅既牌子,料靚設計好可以望下

靜星呢個牌子好似都OK,但設計同配色就好見人見智
新雪同風吟2個型號都適合solo-2人

仲有knot gear 胡夫1 都好似OK, 價錢平樣OK

上面全部都講緊金仔
點查PM 唔係好覺收到野
手持 DOD 3人金,平時多數兩人去,依家諗緊想買多個營自己去

如果想要個輕少少嘅二人營,但又冇乜筆直,Luxe spider 2XL 係咪最好嘅選擇了
MSR
我斬唔知點聯絡你好
單拖可以試下 Lightwave II, 輕少少
想問下大家如果係連續幾日露營,會點處理食水問題?
我暫時去兩日一夜,就買支3L左右既大水,但係如果去超過兩日,要帶住咁多水就真係幾辛苦。

我知道有淨水丸最方便,但係就感覺好似好唔穩陣咁。如果要裝水喉水/公廁洗手盆既水,邊種會好啲
揀地點 要搵埋附近有冇水源先
我用filter
Sawyer:流速慢,可過濾好多L既水(遠比befree 多)
Befree:流速快,可過濾好1000L既水
兩個濾心都係0.1微米

當然仲有其他filter,不過眼見市面上比較輕便就係呢兩種
我Tgid NLessAA
仲有MSR trailshot都好細
我個人都鐘意用sawyer,中間個位仲可以加牛皮膠紙
好價錢會考慮,
唔算好輕但又唔算好平,
隻營骨結構有啲顧慮,
反正都四腳,
交叉骨會好啲,
次次拉風繩都冇問題嘅。
筆直所限,呢隻同MSR Elixir2 比較又點睇
重又好似差不多
packing size 係咪都差唔多呢 唔想再手揪住個營,想放到入袋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞