[露營JJ]仲唔到我開第3個po?

1001 回覆
24 Like 6 Dislike
MSR carbon reflex 3
夠輕夠細件
抗風可能差少少,不過HK 多數都夠用,除非你專玩當風位
同hubbahubba比再輕啲?
但依隻營有少少over budget
會輕D
咁可以望下zoic, freelite
或者NEMO,big agnes 既營
唔該你
求教

想睇星睇海隨咗浪茄塔門呢啲仲有冇推薦

想去蒲台島但好似冇康文署營地又荒島咁去呢啲島有冇啲咩特別要注意
香港嚟講 budget 大概1500-3000
3人營有咩好選擇 想要空間大少少
西貢幾個營地都睇到
睇星真係睇好唔好運 有時去到一陣霧
帶多d水 其餘都係咁營
搭單問 carbon reflex 2 買唔買得過?
外國評價好兩極
我只係用過carbon reflex 1 & 3,未玩過2人營
單人營冇咩負皮
三人營就得我一個人用,覺得空虛寂寞凍

不過overall 幾好,夠輕、夠細舊
不過個結構上,兩邊門個方向唔係好受得風
你想去玩大風既話就建議你買隻穩陣D既

負面評價不外乎都係話枝骨易裂,
但呢個係carbon 既特性黎,你玩碳就預左太大風,pack 袋pack 得唔好會壓裂枝骨,或者耐左老化就脆,然後冇得救,所以佢抽骨係要對佢好D

太貴,呢個又係死症黎:MSR + easton carbon= 會平就奇

頂唔到大風:結構問題,基本5級風我諗佢都冇問題既,再大風既話同你拎架法拉利去玩拉力賽咁上下
not free-stand: 呢個問題你未買都已經知架LA
空間細:你搵個六尺幾既人去訓實會覺得頂頭,我小矮人冇呢個煩惱

正評都係話佢夠輕、夠細
基本上只要個用家套營骨冇裂/崩到
咁多數都係讚多過踩
好有用嘅意見

碳纖老化真係一個大問題
本身睇中佢夠輕夠細
但唔係經常露營好似唔多抵玩
一個唔好彩一排唔得閒
到用嗰時發現斷支架就大鑊
上去爬下文
有唔少推介
營骨出事易唔易配返?
問原廠/ 英昌
唔知原廠洗唔洗收錢,早幾年好似有人話免費換過頂果枝俾你
唔知你其他裝備係咪已經偷到最輕,如果係我嘅話會買啲2k中,唔太重嘅營,差價拎去升其他裝算
我再留意下
why not both
唔係成日玩買個內地牌子就可以。
如果你會用行山杖既話可以睇下D 用行山杖做支撐既營
咁可以慳左枝骨

不過現在carbon reflex 有D 貴,唔係好抵玩,大約550美金,即係成HKD4500,但係1KG 既packing weight

可以睇下tarptent rainbow, 不過cuben 現在就中國製,普通款就唔知
terra nova
nemo 7D 果隻 Hornet™ Elite Ultralight Backpacking Tent
big agnes Tiger Wall UL2
Tiger Wall UL2 mtnGLO
Fly Creek HV UL2

都係0.9KG -1.2 KG 左右,但有D個價錢平100美金
會打算拎去外國玩
香港就唔會用仗
但去外國就會

等我睇睇巴打建議嘅款先
大陸野我多數推薦三峰,
價錢、服務、質素都對得住個價錢

如果睇公司地址既話
可以諗下luxe,HK 牌子

不過2個牌子都好似冇你想要既2人營1KG 重量
MSR Mesh House 2加塊天幕,
睇落夠通風。

三峰有隻叫山景差唔多,
兩邊都唔係網,包天幕。

買隻大金仔。

campsaver outlet 25%off
Big Agnes 2人營夠輕
青好似幾PRO咁, 有空一起露營。
我唔PRO 架
一齊露營冇問題呀,等遲D 涼返D,肺炎冇咁勁營地開返,咁就可以露LA

搵多D連登露營友可以出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞