[露營JJ]仲唔到我開第3個po?

1001 回覆
24 Like 6 Dislike
露營新手
目前用緊個個營 朝早會好焗同好熱
所以想換過個營佢 $1500筆直
睇到迪卡濃有個3人營外帳會有啲反光塗層 好似會無咁熱咁
但相對就有啲重
除此之外仲有無啲營會無咁焗呢(透氣啲)
追左陣post 見到有啲巴打個營好深色 甚至全黑 唔會怕好熱好焗?
師兄,你去邊度露呀
Natural hike 性價比高 可以一戰
有咩煲係fit收得埋蜘蛛爐?
msr 啦 傻仔先買迪卡農
snowline 完
咁重 不了
會唔會好焗好熱?
因為好怕朝早係焗醒
會買snowline既枱

有連假終於有camp去,老納滿足了
大家會唔會係amazon 買? 定係直接係官網買
唔用天幕 咩營都會變火爐
想通風嘅 用tarp唔好用tent 又夠輕 不過睇你接唔接受到
美國就backcountry, campsaver, rei, moosejaw
官網好少做promotion
明白,咁天幕係咪買luxe 500s就可以?
500s好用夠大張 不過好重吓
連埋2支pole有2kg左右
如果平時一班人去露 去嘅地點又方便 幾推薦
但如果怕重嘅話可以再考慮下先
我睇睇先 唔該巴打
咁係你廢姐
啲機器放得耐唔用就會生鏽,要keep住用keep住保養先會用得順。
之前無打十幾年波,早兩年同朋友一打幾次就入左醫院
隻脚到而家都仲有事
ultralight唔會帶櫈
非必需品都唔帶,
相機腳架都唔帶。
是但攞個背囊放地下坐上去
HELINOX GROUND CHAIR,
不過好似停左生產。
買冇椅背果啲,
多選擇又輕又平。
試過下面果種,
輕同慳位
helinox chair zero 500g
同類型櫈應該最輕
ground chair早半年係英國網6XX左右直運香港 應該仲有其他地方買到
收埋先30cm 我放入zpacks nero同山和道mini2 size啱啱好
睇下想有幾UL啦 做到3kg baseweight左右既話 櫈多數都要放棄
直接拎backpack塊背墊放地下坐就算
如果4.5kg左右 帶張helinox同細枱仔先多1kg
係輕,但都勁貴😂
坐起黎個感覺冇one咁舒服
所以我都糾結緊one定zero好😂
利申:本身已有張two
我買左two同zero 好似分別大d咁
8舊水 算係最頂級喎
有其他邊樣gear 係一千內買到最頂級
可能自己本身都重,所以驚Zero好容易坐爛😂
雖然佢話最高負重係120kg
啲鬼佬仲重喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞