[露營JJ]仲唔到我開第3個po?

1001 回覆
24 Like 6 Dislike
你放唔放營
有無人用過SOTO 盒仔爐 一直都想入手一個
我都係學生暑假intern賺多d買嘢
好似之前見有人介紹話麻麻 唔太實用 但係靚仔
雖然我覺得蜘蛛爐都太直火 就黎燒爛我個messtin
大家有無話露營會有咩自己嘅特色? 好似上面個巴打就全黑我就嘗試緊入Helinox 坑
夏天先開露營po
你肯買 我都唔好意思賣啦
營依啲盡可能買新啦 始終唔知上一手點用
話幾錫住用 點清潔乾淨都係假
你係咪會成日留意呢d細brand我都想玩下知名度無咁高嘅營
如果英國嘅話 mountain warehouse如何?
隻碟會唔會好重
充氣睡墊?
又無特別留意 只係鐘意睇露營片
啲youtuber成日都介紹新野
yes,睇中左隻KLYMIT Static V2 Sleeping Pad
但冇乜人評過咁
抵玩之選
R值1.3香港夠用 冬天就要睇你怕唔怕凍
如果怕既話就要搵張高R值啲 同埋睡袋要相應配合返
static v2比起thermarest啲氣墊 闊身少少 長度黎講米8以下好啱size
用口吹20到25口氣就得 重量500g樓下 摺起收埋幾細舊唔錯
如果你要再輕啲既話 價錢起碼要翻兩三倍 先搵到250g以下既又高R值氣墊
可以留意下啲舖頭有無做特價 應該可以$400樓下就買到
真係想盡平
300-500會唔會太小家

我之前買相機玩都係買3000蚊
點知人地入門都起碼四五千蚊
所以唔係淘寶/迪卡儂好重個啲應該都ok
thx ching詳細解釋
亞森依加都要64.95
可以等black Friday
都唔會啊 我第一隻營都係買左700幾左右
最緊要揀隻輕少少嘅

同埋盡可能揀mesh inner tent 啦 唔係嘅話焗到爆
多數買實用得嚟又幾型嘅裝備

自己用緊:
營: highpeak
背囊: Osprey
床墊: therm a rest
枕頭: sea to summit
頭燈: black diamond
爐頭: kovea
cookset: gsi
500嘅話 不如拎多少少買luxe啦
依家慢慢入緊glamping個坑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞