[露營JJ]仲唔到我開第3個po?

1001 回覆
24 Like 6 Dislike
慘過當兵
會上山嘅話唔好買入門營
山上扎營個環境冇咁好,防風防水要求高啲,拎隻入門野唔好彩嘅話可以第一次就吹爛

1k 3人 luxe可能都未必買到,暫時唔計non freestand營唔計淘寶,淨係得迪卡儂款trek 500啱budget又啱要求,但佢又重同類營接近一倍...建議都係加budget
最尾都係決定加budget買個4人營
會唔會打算:
1 隻2人營 +
1隻 1人營/ 1隻 2人營?

如果你買一隻4人營既話,萬一唔係三人同行,你會好多剩餘既位置,變相好多重量都係白揹
新手留名想請教下秋冬上山露營
暫時睇中咗DOD ONE POLE TENT T1-442-TN 1 PEOPLE
如果我冬天上山用呢個營會唔會出事 e.g.太凍/吹爛營 可能會去啲大風少少嘅位
DOD啲產品可能會重啲, 睇清楚諗清楚先好買
DOD休閒露營就得,上山太重,你講個型號其他backpack tent牌子可能已經係3人營重量

入門又唔淘寶嘅話可以考慮下luxe嘅金字塔luxe mini peak 或者hexpeak,雖然同輕量化嘅營都係有段距離,但重量耐用度價錢都平衡,啱你需要,但要留意返呢類型金字塔帳對於新手冇咁friendly,特別係大風嘅時侯冇一般freestanding營咁容易起
又或者你可以睇下香港牌子gogoalgoat,都係呢類金字塔帳,因為你揀DOD可能因為個樣,個人覺得gogoalgoat啲配色都幾靚仔
又可以討論ggg啲營點解可以咁㱀
唔該你同上面兩位巴打先
睇咗睇會比較prefer Luxe嘅營 ggg啲營個色太鮮
但係如果我想可以4季都用同一個營
應該買Sil Hexpeak F6a加個冬天內籠好 定 F6e加夏天內籠
邊一隻搭配比較適合香港氣候
香港冬天時間太少,而且凍極有限起碼唔會有雪落先,普通夏用紗網內帳夠用,驚凍寧願你喺睡袋同衫度落手
想問下起營鋪係地下個塊野係咪求其一塊都得?
好 唔該哂巴打
我會用<好睇唔好用> 黎形容
用過單人六角金,用過大金、玩過單人四角金

1千近2千既價錢,
我唔會選擇佢
近2千又另外一個世界
至少已經有pretents soloist 同sixmoon lunar solo,
ggg passer 優惠1k樓下買到算唔錯啦
睇你想用幾多次, 有啲人拎兩張餐枱布或者垃圾袋用完就扔, 好唔環保又可能易穿
想重複用又唔易穿可以去揾野餐地墊, 比張圖你參考下
唔怕重既去五金舖買帆布又得
我自己就用緊原裝營底墊 (好多時買入門營款都會有跟, 買果陣問下店員, 或者黎依度問都應該有人答到你) 同埋Tyvek
依家仲可以去邊露營?
筆直預~3500
之前都係同朋友去(一班但分營)
想搵個2人營,希望盡量輕同收起時細件啲,咩款都冇咩要求
之前睇過msr hubba hubba nx,佢就話係新物料對比pu會耐用啲
如果差唔多價位,有冇邊款係會cum用啲,預上山多
感謝巴打
兩個人買NX3的確唔錯
同女女就nx2啦
2人營3500蚊可以考慮下tarptent rainbow 嘅
起碼叫做double sil
PU 嘅話其實都無大問題 保養方面做下防潮 不過老實講 你用兩三年就算隻營融coating其實到時你都可能用悶左想買新
double rainbow 係single wall tent嚟,香港用諗清楚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞