[露營JJ]仲唔到我開第3個po?

1001 回覆
24 Like 6 Dislike
回應返上一個po嘅巴打先!其實我覺得露營新手裝備同中階價錢唔會差太遠wo 可能講緊貴2000蚊咁
營:有無其他師兄姐推薦下

燈:手機啦 或者Goal Zero(應該200幾?)

爐:蜘蛛爐(400幾)

煲:Trangia 唔洗煩,入面仲有個酒精爐俾你用(雖然使用上有d高難度)最平個d款應該500-600

睡墊:Decathlon 睇下有無人放,我個張全新都係買200或者比400-500可以買到klymit架啦

餐具:拿屋企嘅

歡迎大家加加減減
講緊全部嘢買淘寶brand嘅話應該打個3-4折都得
不過其實都係兩千蚊嘅concern 倒不如草多陣錢買靚少少
營 : Luxe (HK brand)
爐: kovea moonwalker camp 4
留名支持
背囊:opsrey
用緊個75L ,,拎6L水,再打爆個袋都行到陣
就係唔想淘
thx
75女仔孭應該會死
營:蜥蜴仔/luxe 400-600 (我建議執二手營)
燈:100(求其露營鋪買)
爐 : kovea 200
煲 : kovea 200
唔想淘寶既話可以諗諗下面:
營: luxe或者north face stormbreak
cook set: camping ace/ trangia/ kovea/ primus/ gsi / msr
cook set依啲真係取決於你平時煮咩,一個人去露定同朋友一齊露,按個人需要同飲定習慣而定,唔怕重拎屋企用開既一樣可以,但如果話簡簡單單煮下飯 煲水食麵既話 trangia mess tin 已經夠做,最多加隻煎pan
爐頭: 買trangia cook set既話直接用佢既酒精爐,卡式石油氣/高山爐都係soto/ msr/ kovea同camping ace依啲大路野
我自己就用soto蜘蛛爐同msr pocket rocket deluxe
枕頭: 迪卡儂$99/ sea to summit $1XX
墊: 迪卡儂既話就$29瑜伽墊/ Trek 700 air氣墊或者thermarest蛋墊
睡袋: 按你自己需要,2百幾到幾千都有 可以去露營舖再睇,香港牌子就reecho,台灣野可以睇wintex
燈: goalzero/ black diamond或者petzl頭燈 如果營燈同頭燈二揀一既話 我會淨係買頭燈
水袋: evernew 2L / MSR 4L-10L再唔係去$12店 好似有隻3定3.5L
枱: snowline/ snow peak / verne
櫈: helinox 不過枱櫈唔係必要,有時我用張細坐墊啲野放地下就算
終於有露營post

等我都寫下啲新手推薦先
Osprey Ariel Pro 65
點解我岩岩search 唔到呢個post 既
然後我又開左個 <[露營JJ]到我開第三個露營post>
Anyway, 我都返過黎呢邊先

睇你想stay 係campsite 定係行山camp ?

定點露營既話就營先LA,平平地3,400 蚊就有交易
淘寶既話就自己慢慢睇LA,唔好買左垃圾就得
本地野既話就luxe,不過可能會貴少少,視乎番你幾多人用
呢個年代除左制服團體外,都好少人買A字營架LA

吹氣地蓆你想一二百有交易又要好既話就有難度,比多少少,klymit 既質素、價錢都唔差既
你再上就therm a rest, nemo 果D有更多選擇
HK用既話,唔洗太注重R-value ,邊隻合眼緣就邊張la

爐你買番分體式gas 爐,平平地,你以前制服團體又實會唔識用,人多人少都夠用,你1,2 人玩就直立式都冇咩所謂

背包你唔行山既話都冇咩所謂,裝得晒D 野,而自己又鐘意個外型就得
行山既話就要去鋪頭上身負重試,模擬行長途既時候

多數我會建議去毅成、英昌呢D 老牌鋪頭度選擇,因為D 野比較齊,但價錢上既選擇就比較多,最緊要係老闆/店員都會有D 意見俾到你
如果你budget 多D 既話,我都會建議你去埋新經緯既
如果想一站式,又唔介意D野重既話就去迪卡儂

PS 英昌就快搬鋪,執倉中,可能呢排去可以搵到平野
之前露營界有句說話「若要生活好,勿去野戰鋪」
同埋有D 牌子例如NH,我都唔建議人地買,因為佢主要靠參考其他牌子同埋搵代工廠,所以D 野你先會見到平人一大截 ,同埋質素同比其他牌子會差少少,好似D 車線位都會比較薄弱
感謝
thx
二手係上carousell?
我有留意開你 全黑真係好正
新入嚟 終於有露營post
等我分享下之前既相
其實你全新二手上caruosell 都會比你去舖頭買平,不過有時都可以支持下黃店架 識多幾個人!
其實自己有時間上網格價都會平好多,Verne 檯加cutting board set Gmarket 應該370就有 但係新款Verne 檯好似變China OEM

平少少就新經緯有張Qualz檯百幾蚊日本brand大陸製

靚d就snow peak/snowline carbon backpacker啦唔好諗 早排見有人放400幾

新手買金屬檯會易打理同埋煮野食都得

如果有金屬檯之後都可以入下其他檯 我都買左張Helinox Tac table
燈如果100蚊左右UCO 個隻好唔好? 同goal zero 好似樣個隻
我發現我同你都幾有緣wo 我都係測量狗
今晚返去開個整合po先!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞