[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(18)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike

我而家一直睇住dcfever,睇吓有冇人揼有半年以上保養嘅機出嚟賣。曾經諗過直接買二手黑磚,不過怕燒底板,過保攞去換要3k,好鬼肉赤。所以都係zx300平有平玩,反正點都好過手上果報10年前

巴打不如你索性自己出個收機PO, 唔使等人地出PO放機

好,一陣試吓
留意返 宜家preorder 789要十月尾先出貨
Estimated ship date is Oct 30, 2020 PT.
冇所謂 本身都諗住聽一排先買amp 依家早咗決定
btw上面巴打話最好揀間快啲嘅快遞 乜massdrop嗰度有得揀ga咩?
24 bit 同 16 bit分到.
24bit 有 144dB headroom
16bit 有 96dB headroom

人耳理論上可以分辨到極限115-120dB 嘅 SNR/DR.
係極限情況下係可以分辨到。 呢個係未計器材或錄音機noise floor.

但實際上, 現代錄音有14dB dynamic range average (首歌最細聲同最大聲嘅音量嘅差別) 已經算非常高dynamic 嘅master.
所以其實24bit / 16bit 對consumer 嚟講唔係好大意義。
對於recording/mixing嚟講意義大啲。 尤其而家digital 世代。
processing要睇埋internal processing bit depth.

至於sample rate. 44.1kHz 其實係2個channel 夾埋
即係Stereo 嚟講 每邊channel 嘅sample rate 係 0Hz - 22kHz.
人耳理論上只係最高聽到20kHz , 重要講緊係年輕嘅時候。
往往去到30歲已經聽唔到18kHz 以上, 60歲可能只聽到最高12kHz左右.

但係聽唔到唔代表feel唔到。 聲音嘅反射同震動係會同環境同埋身體resonanate. 有啲frequency 係聽唔到,但feel到。
不過高頻嘅相對比較低頻難feel啲。 呢個同wave length 與及acoustic energy有關係。
low freq 有好長嘅wave length. 10 hz 嘅wave length 大約33m。而10kHz 係3cm.
所以點解啲人做acoustic treatment要用好厚又好dense 嘅玻璃棉/岩棉去吸啲低頻。 但反而要裝diffuser 去反射更多高頻係房間

就係因為低頻嘅acoustic energy要好長距離先完全dissipate. 但高頻就好短距離就dissipate.
我記得之前買58x嘅時候有得比錢揀快啲同埋免運費,但我岩岩鳩禁drop個網又好似唔見可能而家唔使揀都有得快啲掛
學到新嘢THANKS
至於sample rate. 44.1kHz 其實係2個channel 夾埋

咁得意?
唔係每邊44.1咩?
nyquist frequency要2倍
你啱。 呢點係我比錯資訊。多謝糾正
Sorry 原來我一直都搞錯咗
請唔好理44.1kHz = mono 22kHz *2 呢句嘢。
我搞錯咗。 打手巴已糾正
手上本書話左右相差15dB 人耳會聽唔到細聲個一邊?
不過唔關mp3事
黑磚真係有保先好食 我自己個部半年都未夠就3.5有時會冇左聲
佢check完打過來話冇問題 我叫佢試多幾次再講
第二日就換左新底板比我
無聊問一下,而家Sony Dap係咪冇以前咁Come用?
我感覺黑磚應該用唔到10年,因為見唔少人用一兩年多啲就燒底板,係佢哋黑仔定部機跌得多?

Sony淨係玩維修底板我諗都賺唔少
一塊板就等於zx300,咁嘅維修真係好過去搶
你一唔整,大啦啦成皮野就凍過水
玩呢部機嘅人一係好有錢一係心臟好大

對我呢啲長用嘅zx300就足夠
答唔到你 因為真係唔係好錫機咁用 部野大大話話都仆過幾次街
佢有日仆左下著唔到機我都覺得正常 到時就局住去維修
如果唔計燒底板,黑磚同金磚應該用十幾廿年都冇問題至少粒電有排都唔使換
Sample rate係每個channel獨立喎
你要最少兩個sample先做到一個cycle
例如44100Hz咁0000同FFFF交替先做到等效22.05kHz而且係最大響度嘅聲波
我嗰部6000幾個鐘都係有差唔多20小時嘅播放時間 瞓覺前放喺度放工返嚟都有少少電
不過我大部份時間都係插着電長叉
巴打你嘅意思係你keep住每日播廿個鐘咁解?
自己係外行人,想問呢啲咁嘅旗艦機
Sony會唔會準備咁耐生命周期嘅零件俾人換?
如果過咗生命周期,香港有冇鋪可以維修dap?
搵改機改底板嗰班友整得唔得?

自己唔敢買黑磚除咗唔想比3K,就係怕冇零件換
其實你擔心嘅野係每件電器都會發生嘅事黎
要搵人整就實有人幫你整嘅,有錢嘅話

至於你好擔心嘅黑磚死底板問題我就唔多見,但唔使點怕,反正而家仲搵到一堆二手有保嘅黑磚
有新耳機 同線都會煲下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞