[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(18)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
empyrean比較暖
應該唔太適合rock
有機會樂器好亂下
audioquest forest 系列好似麻麻哋,我用緊條3.5轉rca嘅啲聲有啲矇,不過數碼線應該冇太大分別?
同埋差唔多價位amazon 連埋運費好似買到高一級嘅
https://www.amazon.com/AudioQuest-Cinnamon-USB-Cable-Meters/dp/B0041E5F5G
唔想上網買咁煩 又唔想咁貴
rosson 香港有無得試呢
唔知英京會唔會有啱你用嘅線. 我買一條3m usb a to b male嘅線都係用咗七舊
$700係1.5m
你條link係0.75m,大約$900/m
utopia 諗唔諗

rossen 未聽人玩過
入門想買部combo,想問下Topping Dx3pro同Monolith by Monoprice Desktop Balanced Headphone Amplifier and DAC with THX AAA Technology都係用AK4493,但係個價差成倍,個分別係邊?同埋第一頁推嗰啲香港係咪好多都冇得試
第一頁推嗰啲香港係咪好多都冇得試

一半半

Dx3pro 同monoprice amp最大分別係monoprice用THX amp,數據好d同推力大d
好多DAC都用4493,平價在於設計
貴DAC會用料靚d、電路設計好d、調音好d、多d input/output等等
應該冇
本來想睇下有咩封閉式唔會嘈的耳機可能買返工聽

10k以上
work in progress
去到呢個價位,相信大家各自都有方向
講得都係每個牌子最貴個d
例子: ADX5000, D8000, Empyrean, HD800s, SR 009s, Stellia, HE-1

睇返原來得HD800s 係9千蚊有找
其他全部接近2皮或以上

headphone到10k已經算top tier,不過係冇上限
去到呢個價位,相信大家各自都有方向,都唔洗點推介
Stellia係closed back
點解4-10k得ADI-2 DAC
因為抵
歡迎加其他
我想入黎睇下upgrade 有乜選擇
本身用緊A4BL真心唔夠力
點知得ADI-2 DAC
可唔可以講下部野有咩咁好
X2HR係聲音散 同埋唔算聽人聲耳機
易推既 音場都OK
不過phlips支那野唔建議啦
利申 用家 買左好撚耐
你當open back真係喇叭咩 可能真係散出去最多3成既音量
睇AV就麻煩啲 但係斷估你唔會推爆佢轟自己掛
你諗下open back冇隔音 有冇安靜地方聽仲好啦
睇人架,有人EarPods 都玩到喇叭咁
同埋好唔好將平板headph0ne推介都放埋入去上面個 list度

同埋可摸耳介紹下幾種唔同單元嘅運作原理
有平板推薦架
不過唔知點解同價位推薦個list分開左
係 我嘅ocd想佢癡返埋
有無平平地幾千蚊 唔夾眼鏡既headphone介紹
之前去sony store帶過一次 夾到會變型
唔想除眼鏡
earphone 用記憶棉/太空棉
自從戴口罩有水氣之後我半年都冇戴眼鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞