[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(18)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
原來巴打都係metal撚
聽開邊隊band
費事講啦,我聽嗰啲好Niche 好容易自爆。香港Metal圈本身就好細.
香港地我剩係買過招魂同埋massacre of mothman嘅碟
其他我都係上youtube聽就算
兩隊都正
THX AAA 789唔係好難買咩

同埋我想要有得試
買就要d耐性
而家出密咗,易咗買
試就冇得試

ADI-2 DAC同DA250都有得試
789要等3個月
等緊
本身想推isine 10/20 lcdi3
不過依度耳牛post
有無聽devin townsend d野 平時見佢用hd6系錄野
https://www.youtube.com/watch?v=xsd4ZkFVOHY
有,我好鍾意straping young lad 同DTP 我早排都有俾錢睇佢live stream.
如果以"用" 嘅角度 HD600基本上真係乜都夠做架啦。 我窮嘅時候齋用HD600都好多年.

不過始終"玩" 興趣就會upgrade咁囉

即係apple watch 絕對比patek philippe 實用同準確
而且仲係PP Nautilus 5711 嘅1%價錢
但玩錶嘅有會買5711 咁解.
係, 依家唔少track 整到DR 6左右都有
搞到Bit depth 高都冇意思

關於 diffuser 呢, 如果喺音樂廳嗰啲應該就係用嚟spread 開啲sound energy 嘅
如果喺間唔係好大嘅房入面(e.g. 聽hifi 嘅房)啲 diffuser 的實制上係將射入嚟嘅 sound wave 由唔同嘅角度散射返出去
咁主要就要嚟減少直來直往嘅反射同回音
如果好似石屎四面牆入面聽hifi喇叭, 啲聲好易好響好嘈唔會好聽

而低音真係唔係易吸走, 要搵啲專門設計出嚟嘅 bass trap 放喺房嘅角笠頭去困住啲對房嚟講過強嘅低音
(利申我唔係專家)

幾同意聽唔到唔代表feel唔到, hifi喇叭播出嚟低音夠勁嘅話會feel到梳化震

答返你buffer 個問題
真係唔關buffer size 事, 係我個 interface 個WASAPI driver 77地
ASIO冇事

今晚我補mp3 vs wav嘅資料
細嘅room 裝diffuser 無意思。 diffuser 的確係為咗打散啲reflection, 但主要係針對高頻.
係架, 房太細點打都打唔散
之前見個有case 一個5mx3m聽音房入面用咪度嚟度去 啲 diffuser 搬嚟搬去成個月都改善到啲嘅

都有啲wide range嘅 diffuser 嘅
不過中低頻係唔係sepc上面寫咁effective就要度過先知
有冇咁屈機

其他廠咪唔洗玩
唔會,你見啲幾千幾萬嘅電源線, usb 線, hdmi 線都有人買嘅時候
就知道一般消費者對性能同基本嘅知識都無
廠只要比多啲錢打手寫稿,係forum 度谷下
出咩垃圾都會有人買。
基本上headphone/iem/機 係 head-fi 到1萬已經進入diminishing return
質素上提升要好多錢,所以差唔多錢野會係風格改變多
真係要千級感可能要比多1萬
DA250同adi-2 dac行貨本身定價過萬,所以上面講嘅野係適用
不過講到20萬我覺得就誇張咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞