[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(18)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
隔離耳機po剩係得隨身玩家,hifi po 又主要都係玩speaker , 乜香港地無人玩over-ear, on-ear 耳機咩

吐槽:其實隔離post唔係淨係得隨身玩家,不過隨身玩法洗版太快,好難追到headphone 啲comment
呢度會集中headphone 同埋枱式系統相關(包括DAC, AMP)

Post 1 to 15, search for "[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家"

快快地聽,慢慢地說,慢慢地動怒
reply之前唔好心急,review一下就會避到唔少爭執
一去到意氣之爭就好難將你想表達論點令人聽得入耳

Template完善中,歡迎comment
Glossary
ASIO
From wiki:
ASIO(Audio stream input output),音頻設備驅動程序的一種。

用ASIO目的係做低延遲,同埋避開OS個volume control
OS個volume control會resample個audio去做volume control,音質會差咗
ASIO要hardware support,唔少要裝driver的 DAC都已經有ASIO support
ASIO4All其實唔算真ASIO

WASAPI
WASAPI係用作避開Windows audio core 個 resampling.
用Exclusive mode(獨佔 mode)之下software可以要求獨佔個audio device (e.g. DAC),其他program 唔可以同時用同一部dac出聲,而且唔經resampling
所有 program 預設用Shared mode,將唔同program 聲resample 再mix 埋先出dac
傳送audio data個時會有push mode 同 event mode揀

event mode vs push mode
push mode 下program keep住定期問DAC幾時可以收data,等到DAC 答ready 就send data比 DAC。部份DAC有機會因為buffer問題而有decode 問題
Event mode 之下program 準備部份data,等DAC 自己向program 問program data,program先會send data。Latency 會低過push mode。
Event mode 要DAC support先用到。

dBFS
電路訊號強度單位

LKFS
人耳所聽到的loudness level單位,並非電路訊號強度

MMCSS
Multimedia Class Scheduler service (MMCSS) 係windows內有關多媒體CPU schedule服務,對於播放軟件,用高d priority就少d機會同人爭resource
"Pro Audio"為最高priority
foobar 2000同TuneBrowser都可以set MMCSS做"Pro Audio"

Drop.com (前稱 massdrop)
Drop 係一個外國團購網,上面有唔同分類產品,包括服裝、電器、科技產品、Gaiming產品等等。同呢個post最有關就係audiophile分類
URL: https://drop.com/audiophile/drops
IEM, headphone, dac, amp, ear pad/ ear tip都有

平至幾十到過萬港紙產品都有,每個產品都可以留言討論同review;購物區以外亦有forum比用家交流。
(當然,review同討論就好個人,只供參考)

Drop 買野唔ship 香港的話可以用轉運,如buyandship

Drop 運作方式係同廠方合作推團購,有時會用massdrop (or Drop) 冠名同廠方推出Drop 限定特別版產品。好似HD 6XX (即係HD650)

工具
https://www.audiocheck.net/soundtests_headphones.php
呢個 website主要 gen啲tune 出嚟 check frequency response , 左右聲度同左右有冇反相之類
唔只耳機, 試喇叭都會用得
check 有冇左右反相重可以用下面呢條 youtube 片, 佢會話你知幾時段音樂會刻意反咗相:
https://youtu.be/kUT6ZhFdLkA

http://www.digizoid.com/headphones-power.html
https://www.headphonesty.com/headphone-power-calculator/
headphone power calculator, 可以用黎計headphone 要幾多watt / 電壓先夠推
FAQ
headphone推介(歡迎提供推介)
歡迎留言問下每隻個聲係點
為免偏見, 以下推介以英數字排序

Under 1k:
。Alessandro M1 (open back)
。CD900ST (日本錄音室專用,只限日本販賣) (closed back)
。DT770Pro (closed back)
。K240S/K240 mk II (open back)
。K701 (open back)
。MDR 7506 (closed back)
。SHP9500 (open back)
。SR60 (open back)
。SR80 (open back)
。srh440 (closed back)

1-2k:
。ATH-M50x (closed back)
。ATH-MSR7b (closed back)
。DT990 Premium Limited-Edition Black (open back) (drop.com) (DT990 都係250ohm 以上好d)
。HD58X (open back) (drop.com)
。HD 6XX (即係HD650) (open back) (drop.com)
。K7XX (K712改pad, 仲有一個Red Edition, 只係改色) (open back) (drop.com)
。X2HR (open back)

2-5k
。AH-D5200 (closed back)
。Amiron Home (open back)
。ESP/95X Electrostatic System (靜電headphone連專用amp, 原廠重製當年嘅ESP/950, 不過少咗電池盒同皮袋, 同埋換咗個pad) (open back) (drop.com)

。HD700 (open back)
。Massdrop x Fostex TR-X00 Mahogany Headphones/ Massdrop x Fostex TR-X00 Ebony Headphones/ Massdrop x Fostex TR-X00 Purpleheart Headphones (closed back) (drop.com)
。VECLOS HPT-700 (closed back) 已停產,貨尾唔多

5k-10k
。AH-D7200 (closed back)
。SR-L500 + SRM-353x (open back)
。T1 2nd (semi-open)
。W5000 (closed)

10k以上
work in progress
去到呢個價位,相信大家各自都有方向
講得都係每個牌子最貴個d
例子: ADX5000, D8000, Empyrean, HD800s, SR 009s, Stellia, HE-1

平板推介(歡迎提供推介)
。Ananda (open back)
。deva (open back)
。HE4XX (open back) (massdrop)
。LCD3 (open back)
。Massdrop Mr Speaker CX Flow (closed back)
。PM-1 (open back)
。PM-3 (open back)
。Sundara (open back)
。th-t60rp (semi-open back)
。th-500rp (open back)

on-ear推介(歡迎提供推介)
。KPH30i (closed back)
。Momentum on ear 2 (closed back)
。Porta Pro (closed back)
。T51P (closed back)

Headphone 架(歡迎提供推介)
。ADV. DUAL SUSPENSION HEADPHONE HANGER

AMP/ DAC + AMP推介(歡迎提供推介)
Under 2k:
。Burson Play (Combo)
。Fiio K5 Pro (Combo)
。Magni (純AMP)
。ifi zen dac (Combo)
。JDS Lab Atom (純AMP)
。smsl SU8 (純DAC)
。Topping Dx3pro (Combo)

2-4k:
A4BL (Combo)
。aune s6 (Combo)
。Monolith by Monoprice Desktop Balanced Headphone Amplifier and DAC with THX AAA Technology (Combo)
。Soekris dac1101 (Combo)
。THX AAA 789 (純AMP), drop.com限量發售
。Topping D70 (純DAC)
。Pico power (純AMP)

4-10k
。ADI-2 DAC (Combo)

10k以上
work in progress

電腦播放軟件推介(歡迎提供推介)
。Foobar 2000 (Windows)
免費,多人用,有唔同plugin 及theme
。jriver (Windows, Mac, Linux)
$79.98 US三平台,$59.98 US單平台
多人用,好聲過foobar
。TuneBrowser (Windows)
$1620 yen (約 $130港幣),平得黎好聲過foobar,有巴打話分析力好過jriver
。jplay (Windows)
€149.00
電腦播歌高級玩法,最複雜setup 要分2部PC,一部做decode,一部做control同storage
jplay本身有player,不過係headless,要用其他software如foobar/ jriver控制
lm
LM
LM
lm
想請教下大家

1.Sony Dap 買全新定二手冇保好?
我見有啲二手機無保養都好平,二手粗玩買唔買得過
2.買二手過保行貨,有冇得俾錢換電?
Sony DAP 過保嘅話好似要續保先可以搞...
drop panda 終於出貨
last comments:

你部黑磚, 可能要有linout, 連條去rca/xlr嘅線先得喎
黑磚冇lineout
player 3.5 out 有聲出就夠啦
太少player 有真lineout, 所以冇得要求

我見MDR-10R $880 呢個價位以下仲有冇抵玩啲既選擇? (closed back)
純粹入門玩下
Koss pro4aa/Shure srh440/Panasonic hd5
唔限closed back的話k240s唔洗諗
想問下k240s喺香港仲搵唔搵到
定係已經要上amazon買

冇事上翻水先

啱啱睇到呢篇文
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.gamer.com.tw/forum/C.php%3Fbsn%3D60535%26snA%3D12852&ved=2ahUKEwjx5Ney0ObqAhUKc5QKHUbDC44QjjgwBXoECAUQAQ&usg=AOvVaw2xkt_NfAVUYshT9J4WDf2b&cshid=1595619274112

入面有一part compare 009同009s

想問下有聽過009同009s嘅巴打同唔同意? 咁係咪反而009更加有靜電feel? 因為而家冇得showroom試聽, 想參考大家嘅意見 當然係得個知字, 想一步登頂都有排都未做到

同埋想問下stax港行除咗ect仲有冇邊到有? 諗過靜電headphone未試過用, 怕用壞冇得整. Amp感覺上難壞啲. 之前追po睇過有人講街價, 但係google永遠都係出dma
呢度講嘅我覺得9 成岩,但係我無佢對009s咁有個咁positive嘅印象
009s 唔似靜電,009s做到大開大合,速度又快但係無咗靜電果種陰柔細膩
009s感覺好陽剛,但係我又唔覺得佢飽滿,所有嘢都好薄,就算高頻延伸更好,無中頻襯托成件事最後就係高頻太多,冇乜厚度,反而開始似動圈,kk果種,聽老歌,曼歌009s係無009,007咁好聽,反而現象,電音就好適合。009s 個電極開孔大咗,少咗空氣黏性阻尼,少咗damping就俾人一種聲音更放得開嘅感覺
講多少少
喺t8000上嘅009s我覺得有啲韻味
反而我部kgsshv 上嘅009s 就變得很素
所以一般有人問我買xxx 定 009/009s 好嘅時候我都問埋你用緊咩amp
或者買唔買t8000 好嘅話你係咪淨係用來推009

Amp我諗會睇下打手巴講嗰啲T1, 006T先, 多啲budget去耳牛先 不過連埋717嗰啲, 你地提嘅amp入面我淨係見到727有得賣, 要成14k
t1,006t 應該配唔起009
聲悶聲場塌
717 /600ltd 5k 已經有
搵t1勉強推不如等下呢兩部
因為幾抵玩,所以靚價嘅真係要等
點解代理唔入多啲平啲嘅舊款 一係353x一係727/007, 啲人咪買哂二手囉
一來停産
二來ect都冇乜心搞咁,在産個line up都唔齊demo,所以一直stax好似好貴咁
l300其實係3k左右
實際真係玩Stax既又唔介意2手
有唔少用家鐘意舊Stax聲多過在産個d

點睇 有d想買
劏你不了,可以去試吓然後去thomann 落單
https://m.thomann.de/intl/austrian_audio_hi_x55.htm?i11l=en_GB%3AHK.HKD%3AEUR&o=0&search=1595666921
等其他巴打到手先
咁其實我買純amp好定dac amp好
黑磚夾t1都夾到下 同埋純amp好似平啲
至於條3.5 to rca 會唔會好似啲耳機線咁講究?定話普普通通一條都唔會差太遠?
sony dap二手抵玩, 全新要搵現金價先平
留名同問 有啲想買條3.5 to rca玩下
純amp似乎啱你d

3.5 to rca可以好似啲耳機線咁講究,有平有貴
唔想煩的話QED個d百零蚊線其實唔錯
想要sharp d 就inakustik,不過平價款幾易壞
我目前最鍾意wireworld
巴打你就自己做啦
可以平d玩多d唔同牌子
belden好似幾好
futech人聲
wireworld私心推介,不過拆個cable jacket個時就煩d

oyaide我覺得矇,不了
現金價會比HK price個價平?
想買zx300港行二手有保,不過見唔到人放
過咗保養嗰啲價錢又企得好硬,續保就等於會買過部新嘅
想知手機otg,dap otg同pc出dac,音質會唔會有分別?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞