[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(18)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
trained ears 同untrained ears 係好大分別。
我諗唔到有好嘅位。所以全部位都唔好
支離破碎咁分開一節節算唔算?
18t係有一節節嘅感覺
我自己用緊黎推HD650都要扭到過大半先係我平時聽個音量不過都OK既
我耳機再買上去一定唔夠力,我都係想換耳機先諗住換部野
ching有興趣可以試下fitear est? 呢隻冇乜bass中高頻都幾細緻
A90
會唔會係耳膠唔fit?
應該唔會試了。無乜必要都唔會買iem, 性價比好低同埋好少會用。
btw fiteats 質素ok, 只係調音唔岩我口味
試過朋友嘅335 同 111 ,335 雖然多bass 但都幾好聽。 111 仲無bass 過er4.
不過兩隻都係高頻衰減好勁,類似shure 535, 425 果啲
入耳est 超高頻雖然係薄聲
但應該可能減少roll off感覺?
7khz-70khz
靜電不了。
不過靜電的確可以解決動鐵高頻roll off問題.
Lehmann BCL
係駐極單元
駐極單元唔知咩嚟
駐極係靜電其中一種
分別在於駐極塊振膜永久有靜電
而傳統靜電要插電先有電荷
駐極可能唔係最好既靜電單元設計但技術上係靜電單元
sonion果隻係駐極體都係靜電單元一種
暫時市面上得sonion出到駐極體靜電單元,其他廠所謂"駐極體"都唔係真正駐極體靜電單元
類似靜電,不過震膜係預先charge up,長遠會走電
電極板係用transformer去step up 個signal

靜電係實時 charge up,唔會有走電問題,同埋而家靜電amp係冇output transformer,解決transformer dynamic同bandwidth窄問題
多謝解釋
其實耳機單元嚟講除咗圈 鐵 平板 靜電仲有咩
我所知仲有plasma、壓電、鋁帶、AMT
speaker仲有rotary subwoofer
Da250開埋嗰for low sensitivity headphones嘅掣, 就會好大力 不過近排用都係閂翻, 感覺迫得濟
應該冇問題

Btw佢黃竹坑個倉做緊特賣, 不過好似係dac同樂器多. 翻工見到佢豎起塊牌promote
人耳聽得出首歌有幾多hz邊個hz高左定低左?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞