[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(18)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike

dpx1
fb見有人試改dpx1用21700電池,可惜失敗咗
粒電塞得落咩
btw呢粒電有咩優點,上網search先知係K100用戈粒黎
塞唔落,應該要好似k100咁凸舊野出黎
不過21700係li-ion,所以應該冇li-polymer咁好聲
好處係平同standardize,自己揾電換唔難
電壓穩定會好D?
換電池分別有幾大?
電壓穩唔穩定d呢個唔識
k100換電聽講係有分別,唔清楚幾大
依個星期又忍唔到手買咗新嘢玩

Audeze isine 10
2020年買嘅居然仲買到cipher v1而唔係v2,明明我滿懷希望睇吓V2有幾差聲㗎嘛

依對嘢我有少少懶,唔鬼run in直接聽

cipher v1連iphone 11 pro同用lighting to usb a連PC,聲係明亮細節夠嘅,甚至我覺得佢有少少過亮對佢下LCD X就好正常
聲場有少少乸埋咗(對比普通IEM係大嘅),應該係條線唔太夠power呱。

而我用0.78 to 4.4(oriolus w01)同雜牌0.78 to 2.5轉4.4接DX200 amp8,應該都係純銅嘅關係amp8,應該都係純銅嘅關係聲音表現幾乎一樣
表現為偏中低,細節夠嘅但可能頻率曲線上睇佢高音到超高音都衰減得勁嘅關係會覺得糊聲,聲場反而大返啲冇咁迫,冇啲人話佢普通線完全唔聽得嘅情況。

同埋佢open back,搭車行路係同外面鬥大聲比較靜嘅office應該可以,或者瞓前唔想用耳牛都得
有機會(錢)嘅話入埋stax sr003 mkii & D10玩吓都好
做實事

sr003 mk2 + D10
仲可以close back
個clock back kit
我搵唔到地方有賣不過都未咁快買
可能慳錢買嗰隻大陸M03 amp算數,咁樣夾埋未到4K係OK嘅
D10嘅話係combo就慳位,M03可以夾隻好啲嘅DAC玩
暫時睇到係咁
mmcx線有沒有推薦?
銅渡金係咪一定好貴?
dma/ect有,amazon/Stax官網買仲好

kingsound m03作為amp聲係同d10差唔多
不過d10有埋dac個聲最夾
最近入左隻k812,想再補多隻有前途,將來可以插amp再升級嘅一體dac+hp amp,聽開80% 自己file jpop, 想問RME adi-2 dac 係咪一個好選擇,再對下價位有咩揀? Thanks
儲吓彈藥先
其實今次係打算入手靜電㗎啦,但isine10真係靚仔好多又方便
adi-2 dac嘅話依度唔少巴打話好
平啲又唔介意大陸嘢嘅topping dx7pro都唔錯嘅

不過睇評價話K812駁手機OR DAP好似仲易好聲過上台,唔知真假
Thanks. 不過一定唔係真推好過上dac/amp,就算駁部ifi zen dac 對比 DAP真推都好唔同,至少個錄音差聽得出

銅鍍金一樣聲音湖
一般聲音模糊
用左一年,覺得唔錯
舊嗰條係朋友整的
如果你淘寶所謂嗰啲幾百蚊有條鍍金
之前喺hkepc 好似話係化學金 唔記得叫乜名
但係導電效率係類似

老實講冇第三方驗證嘅話你話你條8N都可以
基本上市面上買親嗰啲所謂幾多N根本就冇驗證過
你只可以信間廠話乜係乜

除非你真係咁有心剪條線拎去嗰啲化驗所機構嗰度檢驗
我估9成9都係化學金,
不過聽落去適合我,
有沒有化學金的耳機線推薦?

p.s.聽過5N,銅,銅鍍金/銀,未聽過金同鍍真金
銀線不適合我,其他都還可以
*5n銀
想請教各位monoprice check out國家要點填
得中國無香港
https://youtu.be/m8OlDPqYBLw
玩過bioshock 幾鍾意嗰一首Beyond the sea
聽YouTube點解人聲好似係左邊 仲以為係YouTube影片問題
走去hdtrack 買咗個專輯
發現佢幾首歌都係咁

係咪以前黑膠碟年代好鍾意人聲偏左或者偏右?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞