[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(18)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
我經驗係真係睇錄音 之前聽過隻盧冠廷自彈自唱嘅cd, 都係人聲偏一邊, 然後吉他另一邊.

就算新啲嘅歌, 有時都聽到少少偏. 我當係特色
呢個係唔係就係mid/side Processing ?
https://www.rme-audio.de/downloads/adi2dac_e.pdf
8.7 M/S Processing The mid/side principle is a special positioning technique for microphones, which results in a mid signal on one channel and a side signal on the other channel. This information can be trans-formed back into a stereo signal quite easily. The process sends the monaural mid channel to left and right, the side channel too, but phase inverted (180°) to the right channel. For a better understanding: the mid channel represents the function L+R, while the side channel represents L-R. During record the monitoring needs to be done in 'conventional' stereo. Therefore the ADI-2 DAC also offers the functionality of a M/S-decoder. Activation is done in the Settings menu of Line Out, Phones Out and IEM Out via the option M/S-Proc. The M/S-Processing automatically operates as M/S encoder or decoder, depending on the source signal format. When processing a usual stereo signal, all monaural information will be shifted into the left channel, all stereo information into the right channel (thus the stereo signal is M/S encoded).
講起個d LPCD成日個人聲都係左邊,聽到我頭都側,搞到我以為自己聽覺有問題
用喇叭聽都冇咁誇張
但如果用耳機嘅話就勁誇張
好似左右唔同大細聲咁
唔係好睇得明
side L同R反相會令音場變大,變返正相就全部野集係mid?
其實我都唔係好明 可能真係等毫子巴打得唔得閒講解下

M/S 呢一類歌曲上次去展覽
如果有中置喇叭嘅話 配合適當嘅歌曲
真係會好似個歌手左右行嚟行去咁
新手想請教吓咁多位師兄
本身用開dap+入耳,最近想試吓耳罩費事成日塞住耳窿,想搵啲dap推到既耳罩,手頭dap係n6ii
偏向想搵啲耐聽啲既聲,唔太喜歡冷聲野
我見話denon d5200同tago t3-01都係較啱直推,有冇師兄可以分享吓?如果有其他4k以下耳罩推介都歡迎
另外因為本身用開jvc所以都對mx100都有啲興趣,但monitor啱唔啱聽歌?
早排啲人係咁屌陳百強嗰幾隻LPCD由正相master咗變反相
monitor聽歌係冇問題
暖聲又唔難推的話仲有HD660s
HD600都OK,不過HD660s易推d
tago t3-01要盲入,咁不如平平地盲入cd900st先,唔啱聽都起碼冇咁高成本
鐵三角同beyerdynamic會刺激d,可能冇咁耐聽(講緊連續用8個鐘唔停

LPCD我買過幾隻,中完伏之後就永不錄用
係陳慧嫻個隻正常d

SHMCD + K2最好聽
想知相位係咩概念
師兄你用乜裝備聽 LPCD ?

正負極的shield 連不連接有沒有分別?
例如HD600的2pin接4 pin xlr背景會冇noise?

所有wave有3個屬性amplitude、frequency、phase(相位)
amplitude關大細聲,frequency(period)關發出咩聲,phase同時機有關
假設有粒子震動,60Hz sine wave

粒子唔同時間會處處不同位置,呢d就係相位
0.004s 位於 1,0.012幾s 位於 -1
不過咁描述粒子運動太煩,想象下如果講1MHz會有幾多個零?
waveform會重複,所以如果我地focus係一個period(T)入面,用d代號代替講時間,就會方便d
即係T/4 位於 1, T/2位於0, 3T/4 位於 -1, T位於0, 5T/4位於 1, ....
另一方面,一個wave嘅相位其實可以用一個圓盤轉動去比喻/理解

用返上面個例子,90度位於1,180度位於0,270度位於-1,360度位於0, ...

係sine wave最高同最低位相距幾耐?就係270-90=180度
所以最高同最低位個相位差(phase difference)就係180度

正相、反相講兩個waveform之間關系
將一個waveform 反轉就得到佢嘅反相waveform

將一個waveform反轉,亦可以講兩個waveform有180度相位差

音響上正相、反相聲音分別係左右定位不變,而係面前嘅聲變成係身後面,音場大但空,唔實淨

而當正相聲音存在而同佢嘅反相聲音相遇,震動就會抵消。呢個就係ANC個原理。
ANC會實時將收到嘅聲反相經單元輸出,抵消係耳機同耳仔之間原本收到嘅外來噪音
正負極的shield 連不連接有沒有分別?

以下係聽人講,我唔識:
正確做cable shielding應該係接source個邊shield要ground,接receive個邊shield唔駁野,否則shield收到嘅noise就比埋receive end
一般做shielding都係signal 線,耳機線唔洗,因為SNR夠大
細部、好力,聲乾淨
而係面前嘅聲變成係身後面,音場大但空,唔實淨

其他全部都明,惟獨呢句R晒頭,點解將個wave invert咗將前面嘅聲變咗去後面?
而家rip咗碟,用電腦聽
最初用Pioneer BDP-150

portable CD機用panasonic sl-sw404
之前我都買過幾隻 LPCD 用安橋平價 CD 機聽,但唔覺有大細聲,可能係批次問題...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞