[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(18)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
唔好咁計較啦BB

等於你叫轉輪手槍啲人會唔明你噏乜
叫返左輪手槍啲人會明
但事實上唔係所有轉撚手槍都係向左轉
唔明你咩意思, 如果你講頻率轉變。當然可以
即係平時啲人話 蒙,暖,尖,亮。。。。etc 等等嘅形容詞語 ,都係形容個sound profile,幾多hz 祇係將呢啲野量化講出黎。
玩過有啲入耳嘅EST
的確頭幾秒好似要充電咁
低頻好誇張冇乜高頻
10秒之後超高頻超級多

嗰陣時就係以為教得唔夠大聲
中撚咗伏
我諗唔會仔細到聽到個別頻率分別掛?例如6kHz高左,2kHz低左幾多。
當然聽到。 呢啲係好基本嘅技能, 當然唔會好似lab 儀器咁準確pin point 到exact freq, 但都會好接近。 一般人理論上sense 到1dB 既改變。比較sensitive 啲嘅人, 0.5dB 都聽得出,

而且eq 嘅改變唔係淨係果個頻率改變
2kHz 做例子, 你推個減低係唔會淨係影響2kHz, 會連帶佢附近嘅freq 都會有影響。 個slope 有幾大就好多因素會影響
最簡單就係左右聲道試吓是但一邊加+0.5dB
正常+3dB一定聽到有分別

諗住做孝子手造對IEM畀老母
發現原來女仔隻耳仔好乸細
完全放唔入
焊到ba咁樣會唔會影響震動
唔同呀,等於你冇得話北韓係民主國家咁
孝子
你咪見到令令地嘅
用咗好多uv膠固定

可能我手勢差掛
見到ifi有出iDefender+
可以外接店員

我之前嗰個問題係咪可以用呢一隻
我對 HD800s 而家變咗專用gaming headphones
早排買埋 Dolby Atmos for headphones. 好正
我覺得HD800s 根本就係終極gaming headphones
如果玩窗game驚唔驚聽唔到腳步聲?
有啲遊戲腳步聲係低頻位置
唔會阿。 好正。
HD800s 係我試過聽得最清楚腳步聲嘅.
加埋dolby atmos 連定位都好準.
我試過睇片對唔到口形,delay超嚴重,最後都係要用USB headset打機
係咩?唔係好覺呀。 有都絕對低過wireless headset 既latency.
係咪啲streamer 無resync video 同audio 渣? 或者cpu 唔夠勁

有唔知14定30日trial 版的。 買都係100 蚊多啲
可以download trial 版自己試下
hd6xx 想轉4.4mm線有無咩牌子介紹?
sennheiser原廠線好似有出4.4
我都係揾緊,問過原廠果條4.4賣$2000
想問下大家知唔知hd6xx跟機果條3.5拎去改4.4可唔可行? 因為我見佢係分線器之前果段,條芯都仲係一pair咁行...
部dac有4.4頭,主要係Balanced推力大d,想用佢睇下會唔會推得再好d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞