有冇人可以好具體講下 中左武漢肺炎會點?

670 回覆
1278 Like 61 Dislike
要問下JOHN仔喎
病毒唔係生物
應該話病毒係生物體先岩,唔係生物
外國人?香港冇乜人死咋wor
外國
可以好快無事 康復時間仲快過重感冒
但同時有d case係前一日個病人仲行得走得有講有笑 第二日急劇變差到要入icu
依個就係佢同感冒既分別

利申:朋友做護士
首先會輕微喉嚨痛
喉嚨乾咳
好似扁桃腺發炎咁但冇白點

之後會發燒但好短時間
燒一晚會好番

跟手喉嚨痕
夜咳
但日頭冇乜事

以為自己真係傷風感冒
自己會好
點知真係中咗招
你睇NBA就知 全部中招都無病徵
基本上身體無病痛 夠壯 少問題,長期病患好似糖尿個d,中左就自求多福!
https://www.natgeomedia.com/science/article/content-11250.html

追po 19幾頁都冇人講到重點:隱形缺氧
呢個解釋到點解初初武漢會周街有人突然瞓低死埋…

Google關鍵字:武漢肺炎 新冠 COVID 血 氧
老實講, 夠後生, 冇病冇痛中左可能冇乜野
但問題係你中左會傳比自己身邊既人
老豆老母又好, 另一半又好, 唔係個個咁健康架嘛

有陣時最慘唔係自己出事, 而係見到身邊既人有事
同埋有個傳染病流行緊, 香港醫療系統係咪真係負荷到大規模感染?
我覺得唔應該吹大個病製造恐慌, 但都唔應該輕視個病會對大家帶黎乜野負面影響
到時個個當冇野, 爆到仆街就死得
其實根本有好多人中咗 只不過係冇病徵/病徵輕微
事因柒婆冇封關又冇強制檢測中國來港嘅人
而依家做多咗檢測 所以確診人數上升係好正常

但個問題係好多人淨係識驚 指責市民
無視左個政府點樣借疫情嚟打壓市民+侵犯市民私隱

政府借疫情送錢&送市民健康數據比中國:
1. 林鄭月娥表示將引入兩家中國大陸企業協助,向指定人群提供病毒檢測,且費用由特區政府承擔

2. 張建宗提到,就粵港澳「健康碼」互認安排,三地政府已跟差不多完成商討,原本上星期初已準備就緒公布,但當時疫情成為最大障礙,有待疫情穩定後,才進一步推動有關安排,以逐步恢復粵澳人員往來香港。

明明反送中之前個政府做任何嘅施政都冇人會相信佢係為市民好
點解依家因為疫情 會變到支持政府 & endorse佢去做一啲唔合理嘅事
一早好番
有心

之前係咁自己去診所$50 做test
驚番發
但都係陰性

依家番工身邊啲同事仲咳過我
我同佢哋講我有抗體,唔怕(應該有,因為全港得瑪麗做到test, 冇咁多資源同時間同你特登做。但我覺得隻病毒變得太快,我抗體未必應付到新病毒)

唔想同人講野就咳兩聲

好番之後覺得自己抵抗差咗
怕凍咗
食野少咗
(醫院飯好少...食細咗個胃)
肌肉少咗
(我係床到冇郁,悶到由唔打機變打機)

依家好啲

個肺冇花
但我覺得差咗小小
可能病得太舒服(唔郁唔成)
so far 冇乜野

利申
後生
一向少病,1年都未必發1次燒
未病前25度都爆哂汗
講真,平時傷風感冒好少擴散到肺發炎。
個肺一花左,就會影響肺換氣既功能,影響活動能力,亦有機會影響身體免疫力,容易有併發症。
簡單d 講就係有機會可能跑步路追巴士都喘哂氣,同埋身體會差左。

利申:DSE bio 拎4
有冇抗體都小心啲
大病一場身體係會差啲
唔記得講
我食野有味
但試過3日好準時肚痾
每晚1930-2000就屙

唔知係咪病徵

平時便秘
2-3日先屙一次
心理大過身理
有好多人好番後有抑鬱

但佢份心理評估報告好怪
其中一題
「你好番後有冇比中招前特別注重衛生?」
咁梗係有啦
見過鬼仲唔怕黑咩

「你抑鬱好嚴重喎,要見下心理醫生」

仲好,有多日病假
1000個死5個仲唔高 仲要醫療未爆
咁你有冇見心理醫生
武肺傳染力太勁 就算注重都有機會中
如果有戴口罩洗手都中 只可以話係唔好彩
唔使咁在意嘅
隔離po個巴打估自己堂食中

識一個英國留學返黎中左
病徵好輕微
入院個陣 有兩日係冇左味覺
但出左院行得走得
完全冇任何後遺症
你講支持政府果班係咪講藍絲港豬同廢老先
如果係就實屬正常
黃既應該都唔會覺得政府係個疫情上有作用
淨係居家自律隔離已經笑撚埋右啦
至於部分淺黃轉呔就算啦其實佢哋同港豬都冇分別

至於果2點
係一國一制前題下都冇乜好出奇
西班牙流感
唔話你知
我唔係本地感染黎
但出院後都同屋企人隔離14日

建議你暫時困住自己先
買定保險
依家好似有中招保成$15000

其實好多病都有呢啲病徵
唔洗特別擔心
後生冇咩病痛冇事嘅

住院時啲醫生姑娘仲話我精神
你真係中招嫁?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞