有冇人可以好具體講下 中左武漢肺炎會點?

670 回覆
1278 Like 61 Dislike
新加波果隻病毒係咪同香港一樣先??唔排除香港果隻係變種版勁好多??
勁得濟個病毒會絕種,會演化偏向同人類共存品種
其實個問題係,一過左醫療系統可負荷嘅水平,死亡率會exponential咁升

個情況係咁:
1.無事就輕微,有事會好嚴重,要用7-10日呼吸機
2.傳染力太強

3. 1+2>>>因為可以野好多人,就算病重嘅percentage好細,個數目都好多
例如,10萬人受感染,入面0.3%病重已經有300人,即係要300部呼吸機
仲未計其他併發症

4. 無咁多呼吸機同icu床位,有一批人失救等死

5.另一批唔關肺炎事嘅長期病患/老人得唔到呼吸機/無床位,又等死

香港/玻:感染人數受控,因此病重人數少,呼吸機床位都夠用
例如,1萬人野到,0.3%人病重,要30部呼吸機,仲頂得住

武漢/意大利:幾十萬人野到,需要過千部呼吸機同床位+專科醫護
頂唔住,無咁多機,醫療系統全面崩潰
武漢要出動流動火化車燒屍
終於有post理想睇個病
唔係下下又話個肺花哂 乜乜77
呢隻可怕在傳染性太強,我重新quote一次打過嘅野

個問題係,一過左醫療系統可負荷嘅水平,死亡率會exponential咁升

個情況係咁:
1.無事就輕微,但有事會好嚴重,要用7-10日呼吸機
2.病毒傳染力太強

3. 1+2>>>因為可以野好多人,就算病重嘅percentage好細,個數目都好多
例如,10萬人受感染,入面0.3%病重已經有300人,即係要300部呼吸機
仲未計其他併發症

5.另一批唔關肺炎事嘅長期病患/老人得唔到呼吸機/無床位,又等死

武漢/意大利:幾十萬人野到,需要過千部呼吸機同床位+專科醫護
頂唔住,無咁多機,醫療系統全面崩潰,死亡率勁升

結局:
意大利報紙全訃文
其實個問題係,一過左醫療系統可負荷嘅水平,死亡率會exponential咁升(香港而家未過)

個情況係咁:
1.無事就輕微,有事會好嚴重,要用7-10日呼吸機
2.傳染力太強

仲未計其他併發症

頂唔住,無咁多機,醫療系統全面崩潰,死亡率爆升

plague 呢家野唔係睇數據
伊波拉都有幾隻 有啲唔會致死tim
plague 係驚個spread rate 一變種就含球鏟
其實政府點解可以唔公佈詳細中肺炎情況
講出嚟個個後生仔好快好返 咪出返晒嚟抗爭囉
依家根本未有藥醫 疫苗仲係測試階段
訓醫院同訓屋企完全無分別

呼吸機已經證明左越早用死得越快
佢依家感染人數300幾萬已經好返100幾萬 報道永遠唔報治癒人數
德國20萬人感染19萬萬幾已經治癒

美國之前用國防生產法要間間公司都整呼吸機 依家擺晒係到變垃圾
但係咁樣隱瞞唔到㗎喎,中咗嘅後生仔自己會知自己身體狀況係點㗎嘛反而唔知係咪電影睇得多,可能中肺炎後果太嗱嚴重,驚引起恐慌,反政府(因為政府唔堵截源頭)
成篇回應有幾個錯嘅位

1. 永遠唔報治癒人數>>cctvb都有啦,點會唔報

2.問題唔在於好返嘅有幾多,最關鍵係病重嘅0.3%,只要分母夠大,0.3%嘅人數可以好高(睇番我篇文)
足以令醫療系統無法照顧其他病人

3. 呼吸機無用論
而家呼吸機仲係用緊,我唔知你點話無用

But Cooke and others say the New York figure was misleading because the analysis included only patients who had either died or been discharged. "So folks who were actually in the midst of fighting their illness were not being included in the statistic of patients who were still alive," he says.

https://www.npr.org/sections/health-shots/2020/05/15/856768020/new-evidence-suggests-covid-19-patients-on-ventilators-usually-survive
恐慌都係政府做成 你睇連登好多人已經驚到瀨屎
政府係唔會交代返患者康復進度 同康復後生活有冇影響
政府原本就係有責任要公開透明交代,而家香港政府真係好嗱垃圾點解香港人要咁慘
1.可能我睇得小 我聽親新聞都係狂報 全球感染人數 單日創咩咩新高 全球死亡人數之類

2.如果死亡率低到0.0x%根本死既都只係本身有病/好大年紀 唔係話唔洗防 只係唔需要驚到咁

3.【武漢肺炎】英國使用呼吸機患者66%最終不治 醫生︰過早插喉會損害肺部
https://hk.appledaily.com/international/20200411/R5AAQM43AAO7UQVAUOXTG65ZYY/
所以講咁耐都唔係叫大家唔好戴口罩 係叫你地唔好驚成咁 唔好彩中嘅話戴口罩都會中
有佢咁好醫療同管理就係
呢個政府加藍屍再加假膠
成篇回應有幾個錯嘅位

1. 永遠唔報治癒人數>>cctvb都有啦,點會唔報

2.問題唔在於好返嘅有幾多,最關鍵係病重嘅0.3%,只要分母夠大,0.3%嘅人數可以好高(睇番我篇文)

我用數字答你
假設香港7百萬人同時感染,
當中0.3%病重
就有21000個重症患者
需要21000張重症床同呼吸機(或者其他重症醫療用品)

7萬人同時感染就210個重症患者
1萬人就30個重症

成條數差好遠

3. 呼吸機無用論
而家呼吸機仲係用緊係武肺病人度,我唔知你點話無用

而家都仲有重症係需要用呼吸機,純粹係某啲個案係唔岩用,要搵其他治療方式

But Cooke and others say the New York figure was misleading because the analysis included only patients who had either died or been discharged. "So folks who were actually in the midst of fighting their illness were not being included in the statistic of patients who were still alive," he says.

https://www.npr.org/sections/health-shots/2020/05/15/856768020/new-evidence-suggests-covid-19-patients-on-ventilators-usually-survive
自己做足消毒清潔措施囉,政府仆街,我哋都要自救㗎做足哂都中招就真係社區爆發得好緊要咁解
其實香港都咁多人中左又好番, 可唔可以搵個人出黎講下呢?
講咗好多次要睇埋康復率同死亡率(呢句說話喺唔同post都打咗好多次)
但係成班兒登恐懼撚一見到有人中就驚到瀨屎
係咁endorse港共嘅政策

我用數字答你
假設香港7百萬人同時感染,
當中0.3%病重
就有21000個重症患者
需要21000張重症床同呼吸機(或者其他重症醫療用品)

7萬人同時感染就210個重症患者
1萬人就30個重症

成條數差好遠

3. 呼吸機無用論
人地話唔好過早用炸,因為而家大家都怕病人惡化,可能太早就用呼吸機

而家呼吸機仲係用緊係武肺病人度,我唔知你點話無用

而家都仲有重症係需要用呼吸機,純粹係某啲個案係唔岩用,要搵其他治療方式

66%數據唔係錯,但結論有機會係misleading(下文)
但無論如何,而家又無特效藥,呼吸機都仲係最後防線

你條數好大問題 你係假設左700萬人同時感染 700萬人同時感染既機會率我廢事話0% 但係係低到無可能發生
另外0.3%重病又係點計出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞