有冇人可以好具體講下 中左武漢肺炎會點?

670 回覆
1278 Like 61 Dislike
西班牙流感嗰次,第一波係死老人
之後第2第3波主要死嘅係後生,唔好以為後生就冇事
咁佢地有部分本來係有得救
但武肺推lum醫療系統搞到佢地失救喎

係間接殺死左呢批人
香港中招可以好快去到醫院醫
外國死咁多 除左因為病毒本身 病毒量
仲關醫療系統爆煲同冇呼吸機呢啲因素?

我估
樂觀撚同悲觀撚講數
外國係驗唔切 美國都話隨時已經3000萬人感染 確診就得3百幾萬
最終死亡率我估都係1%左右
點解一定係要「說明」呢
畀個例子出黎, 可以有好多種詮釋甚至我唔需要詮釋
btw, 帶你老母中風向咩on99, 一句唔埋就屈毛屈PR, 悶撚到臭化閪咁, 討論氣氛真係好撚差
我覺得反而係.. 中左武肺可能唔會即時死, 但會唔會影響左身體對其他細菌病毒既抵抗力?會唔會令一D本來感染唔到正常人身體既病毒變成可以感染, 然後出左另一隻超級疾病?

又或者再科幻D, 有冇可能兩階段感染?中過武肺果班人, 可能之後中一隻普通流感 (流感病毒有好幾千萬種) 就會併發腦炎冇得救?
Agree 格硬活咁長命好無意思
應該珍惜當下 把握時間
但其他既有病毒唔係都一樣咩
點解以前又唔驚流感、肺結核果d變種
有咩問題?都咁老 人終須一死,好多80幾90幾歲既 日日冇野做吊住條命 有咩意思?

到醫療勁到人類平均120歲先死 你又會覺得100歲就死好有問題? 幾百年前人類平均係40幾50幾歲就死
咁你舉果個例子,咩任人詮釋
呢啲做法本身就係五毛做法

又係貼一兩段以偏概全說話出黎帶風
人地問,就話“任人詮釋”,自己中立架,無幫政府架
咁樣
ok明白,人終需一死,希望你都有機會親身經歷下失救死嘅感覺
Agree 有晒數據分析

後生死既果幾十人仲要大多係本身有病
後生+冇病健康既 死亡率=0
你慢慢定義人地既做法係為左乜野啦唔阻你
可以係我個朋友好撚勁, 可以係隻毒唔撚勁, 可以係生存者偏差
初初流行個陣死左幾多人
而家起碼叫有得醫

點解要驚呢隻現時仲未搵到點醫既野?
我都想佢快啲有得醫而唔係要變種幾次先醫到
因為媒體同政府無大幅渲染
On9仔又打橫黎講

講緊好多老人家好老其實傷風感冒都會死果啲啊 只係吊住條命 但日日無所事事 行又行唔郁 人生有咩意思啊 傻晒懶醒
有得醫啦已經 幾隻藥降死亡率
柒婆唔死都冇用
咁你加多句:我朋友好好彩

語氣上已經好好多
因為傳得勁,通訊一中就全家中,中咗個個唔同,
後生無乜病徵,老人家會入icu/甚至會過身,
咁你想表達咩先?
你講到而家都未講得出自己個例子想表達咩

五毛又係講極都唔會認自己帶風向
我都唔會無端端話人五毛
但你嘅留言都幾五毛
咁降到傳染率未 剩係減死亡率無意思
以前天花都係無得醫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞